Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

Gezondheidsblog

Gezond nieuws van GezondMooiSlank

  1. Acacia vezels ultiem voor microbioom

    Acacia vezels ultiem voor microbioom
    Acacia vezels voor microbioom, Acacia is prebiotica voor bacteriën in de dikke darm Acaciavezels zijn prebiotica, voeding voor de bifidum-bacteriën in de dikke darm, de probiotica. Deze vriendelijke bacteriestam produceert o.a. butyraat (boterzuur), propionaat en acetaat (korte keten vetzuren). Deze CCFA (short chain fatty acids) zijn belangrijkste energiebronnen voor darmepitheelcellen. Deze cellen vormen het darmslijmvlies dat de darmwand beschermt en...
  2. Lactoferrine en apolactoferrine

    Lactoferrine en apolactoferrine
    Wat is lactoferrine? Lactoferrine is een glycoproteïne dat zich bindt aan ijzer. Een glycoproteïne is een eiwit met daaraan gekoppeld een of meer suikereenheden, oligosachariden. In het lichaam wordt het gemaakt uit witte bloedcellen en in het slijmvliesepitheel (zoals speeksel). "Ferrine" in de naam lactoferrine is afkomstige van de eigenschap van deze glycoproteïne om ijzer te binden. Lactoferrine tref je...
  3. Waarom meer vezels eten

    Waarom meer vezels eten
    Alles over vezels: "vezels" is een algemene beschrijving van een nutriënt dat op elk etiket vermeld staat De meeste mensen kennen vezels als belangrijk onderdeel van bijvoorbeeld “volkoren”, of de zakjes met vezels van de huisarts. Een veelvoorkomend advies bij verstopping. Maar wat zijn vezels precies, waar komen ze vandaan en wat doen ze? Vezels worden vaak ingezet bij verstopping...
  4. Babobab vezels, prebiotica voor je spijsvertering

    Babobab vezels, prebiotica voor je spijsvertering
    De baobab vezels van de Afrikaanse Baobab-boom, de tree of life, de levensboom vindt je op de savanne en de droge gebieden. De boom is enorm dik en kan tot 25 meter hoog worden. Net zoals de ginkgo biloba is dit een bomensoort die enorm oud kan worden, ruim 5000 jaar. Voedingswaarden baobab vezels Babobab fruitpoeder is rijk aan vitamine...
  5. Waarom worden liposomale vitaminen goed opgenomen?

    Waarom worden liposomale vitaminen goed opgenomen?
    Liposomale vitaminen zijn voedingssupplementen zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten. Vitaminen zie je steeds vaker in een liposomale vorm. Meestal in een vloeibare vorm. Er zijn verschillende soorten liposomen: in het kort echte liposomen met een dubbele laag fosfolipiden en supplementen gemengd met lecithine of glycine. De verbinding van lecithine met een vitamine heeft niet de eigenschappen van een liposoom. Een...
  6. Burnout de bijwerking van de Covid-pandemie

    Burnout de bijwerking van de Covid-pandemie
    De effecten van de pandemie zijn langdurige stress, angst en depressie. Ruim 12 maanden al en het aantal burn-outs neemt toe. Ook als in mei 2021 “alles weer mag” zijn de gevolgen op de mentale gesteldheid niet verdwenen. 20% van de zorgmedewerkers heeft last van depressie.
  7. MIND dieet vermindert risico op dementie

    MIND dieet vermindert risico op dementie
    Minder dementie met MIND-dieet. Australisch onderzoek geeft aan: MIND-dieet vermindert risico op dementie (2019). In 2021 ook onderzoek op het effect op Parkinson. Een onderzoek naar de voeding van ouderen in Australië liet zien dat de senioren die een gezond eetpatroon hadden een lager risico hadden op cognitieve beperkingen. Een dieet met goede voedingsstoffen voor het brein reduceert op de...
  8. Vegan kinderen tekort aan vitaminen

    Vegan kinderen tekort aan vitaminen
    Nieuw onderzoek naar het effect van een volledig vegan-dieet bij jonge kinderen. Wat zijn de effecten van vegan voeding op de spijsvertering? Conclusie: deze kinderen hebben een tekort aan vitamine A en D in vergelijking met kinderen die “normale” voeding krijgen. Wij zijn voorstander van “veel meer plantaardig eten”. Maar zorg wel voor alle dagelijkse micronutriënten. De studie onder Finse...
  9. Mega tekort aan omega-3

    Mega tekort aan omega-3
    Tekort aan omega-3 vetzuren EPA/DHA Nederlanders en Belgen eten te weinig vis. Hierdoor krijgen de meeste te weinig omega-3 vetzuren binnen. De gezondheidsraad adviseert om dagelijks 450 mg EPA/DHA te consumeren maar de gemiddelde persoon krijgt maar 20 tot 25% van de aanbevolen hoeveelheid EPA/DHA. Dagelijks 450 mg EPA/DHA De gezondheidsraad adviseert om dagelijks 450 mg EPA/DHA te consumeren maar...
  10. Waarom omega-3 gebruiken?

    Waarom omega-3 gebruiken?
    Groot onderzoek geeft het antwoord! Ongeveer 10% van Nederland en België gebruikt een omega-3-voedingssupplement. Ook al is er soms twijfel of deze suppletie de gezondheidsclaims waarmaakt. Twee grote studies geven duidelijkheid: waarom visolie met vetzuren ? Waarom omega-3 Ongeveer 10% van Nederland en België gebruikt een omega-3-voedingssupplement. Ook al is er soms twijfel of deze suppletie de gezondheidsclaims waarmaakt. Twee...