liposomen maken

Hoe maak je liposomen?

Op youtube staan recepten om zelf liposomale vitaminen te maken. Zijn dit echte liposomen? Nee. Het resultaat van water, lecithine en vitaminen in een keuken-blender is een mengsel van lecithine met vitaminen. De vitaminen zijn NIET omhuld door een dubbele laag lecithine. Meestal is slecht een gedeelte een beetje omhuld met lecithine. Onder de microscoop zie je vooral lecithine-klonten met grote vitaminen-deeltjes.

Liposomen maken is een high tech proces.

Stap 1 is het heel klein maken van de vitamine. Dit wordt microniseren genoemd. Sommige producenten hebben het zelfs over nano-deeltjes. Simpel gezegd de vitaminen moeten water oplosbaar worden gemaakt. Zelfs de A, D, E, K -vitaminen.

Stap 2 als de vitaminen zijn opgelost wordt er lecithine toegevoegd. Er zijn verschillende kwaliteiten lecithine. De witte lecithine die Nutrins kiest is de hoogste kwaliteit en gegarandeerd vrij van PAK’s.

Stap 3 de combinatie van water met vitaminen en lecithine ondergaat een paar bewerkingen om de fosfolipiden-lagen de vitaminen te laten omhullen. Verschillende vormen van energie (druk, temperatuur, beweging/trilling) worden toegepast.

liposomen maken

De fosfolipiden vormen bolletjes en tijdens dit proces omsluiten zij de opgeloste vitaminen. De helft van de vitaminen bevindt zich in een liposoom, de andere helft in opgeloste vorm in het water. Op die manier ontstaan 2 vormen die elk op hun eigen manier worden opgenomen in het lichaam. Lees hier in deze blog meer over de opname van liposomen.

Stap 4 is het analyseren en afvullen van de vloeistoffen. Na het aanleggen van de documentatie en de vrijgave door de apotheker zijn de verpakkingen klaar voor de consument.