Nieuw onderzoek naar het effect van een volledig vegan-dieet bij jonge kinderen. Wat zijn de effecten van vegan voeding op de spijsvertering? Conclusie: deze kinderen hebben een tekort aan vitamine A en D in vergelijking met kinderen die “normale” voeding krijgen.

Wij zijn voorstander van “veel meer plantaardig eten”. Maar zorg wel voor alle dagelijkse micronutriënten.

De studie onder Finse kinderen heeft laten zien dat vegan kinderen een lagere bloedwaarde aan vitamine A, vitamine D en  aminozuren hadden. Ook ontbreekt DHA in hun voeding.  

Het vegan-dieet wordt steeds populairder vooral bij jong volwassenen. Doordat hele gezinnen vegan gaan eten krijgen ook hun (jonge) kinderen vegan-voeding. Het vegan-dieet groeit omdat steeds meer mensen de effecten van vlees-consumptie op het milieu inzien. Vaak is plantaardig de gezondere keuze of geeft je religie aan dat je plantaardig moet eten. Het is aanbevolen om bij vegetarisch eten je voeding aan te vullen met voedingssupplementen zoals vitamine B12, vitamine D en jodium. Vaak is er ook een tekort aan calcium, B2, IJzer en zink. Allemaal nutriënten die je vind in vlees, eieren en vis.

Vitamine D tekort

Bij de kinderen werd vooral een tekort aan vitamine D gevonden. B12 werd netjes aangevuld met tabletten. De aanbevolen waarden aan micronutriënten voor veganisten zijn gebaseerd op onderzoek bij volwassenen. Over de benodigde suppletie bij jonge vegans is te weinig bekend.

In het onderzoek bleek dat de vitamine D status te laag is. (Het onderzoek is aan het einde van de zomer 2020 uitgevoerd). Opvallend was ook de te lage vitamine A-status. De HDL- en LDL-waarden (cholesterol) waren laag. Ook werden er te lage waarden gevonden voor: essentiële aminozuren (eiwitten), DHA (essentieel vetzuur). De waarde aan foliumzuur was opmerkelijk hoog.

De onderzoekers adviseren om groter en langduriger onderzoek te doen naar de effecten van het vegan-dieet op (jonge) kinderen. Je kunt niet de studies onder volwassenen extrapoleren naar voedingsadviezen voor kinderen.

onderzoek kinderen vegan vitaminen

Hier vind je het onderzoek.

Vloeibare liposomale vitaminen zijn gemakkelijk te doseren. Kinderen 8 - 12 jaar bijvoorbeeld een half portie.