Liposomale vitaminen zijn voedingssupplementen zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten. Vitaminen zie je steeds vaker in een liposomale vorm. Meestal in een vloeibare vorm.

Er zijn verschillende soorten liposomen: in het kort echte liposomen met een dubbele laag fosfolipiden en supplementen gemengd met lecithine of glycine. De verbinding van lecithine met een vitamine heeft niet de eigenschappen van een liposoom. Een glycine verbinding zoals bis-glycinaat heeft geen toegevoegde waarde omdat in water (in de maag) de combinatie uiteenvalt. Het aminozuur glycine wordt goed opgenomen maar als het mineraal (zoals magnesium) al is afgesplitst in de maag wordt de opname nauwelijks hoger.

De hoge opname van vitaminen in een liposoom kan alleen gerealiseerd worden door een dubbele laag fosfolipiden.

Hoe maak je echte liposomen?

Op youtube zie je dat je het gemakkelijk met een keukenmachine zelf kunt….. Het resultaat is een mengsel, een vitamine met een klont lecithine, daar heb je niets aan. Er zijn 3 manieren om een liposoom te maken. De belangrijkste eerste stap: Maak de vitamine of het andere actieve ingrediënt heel klein. Het moeten water oplosbare nano-deeltjes worden. Dit doe je met veel energie. Op deze pagina nog meer over echte liposomen.

Vervolgens moeten de fijne deeltjes omhult worden door de dubbele laag fosfolipiden. Non-gmo zonnebloem is de beste vorm. Deze processtap is een geheime behandeling. Onder een microscoop kun je zien hoe groot de liposomen zijn. Als er liposomen worden gemaakt met “gewone” deeltjes worden de liposomen te groot om de darmwand te kunnen passeren. Met andere woorden, het wordt niet opgenomen.

Echte liposomen zijn dus hele kleine deeltjes, water oplosbaar omhuld door een dubbele laag fosfolipiden. Vet oplosbare vitaminen zij de uitzondering, deze zijn in de dubbele fosfolipiden laag verpakt.

Test de opname van vitaminen

Een liposoom beschermt de vitamine in de maag tegen: water, maagzuur en spijsverteringssappen. Vervolgens wordt in de darm de liposoom opgenomen via het lymfestelsel. De liposoom gaat niet via de bloedbaan naar de lever waar de vitamine verwerkt wordt. Via het lymfestelsel komen de liposomen in de lymfe-knopen in de bloedbaan terecht. (bron) .Vaak al binnen een kwartier! Dat is met een bloedtestje heel gemakkelijk te meten.

lymfen nemen liposomale vitaminen op.

Een gemakkelijk test is de B-vitaminen test. Als je een tablet met b-vitaminen neemt kleurt je urine geel. Dat is vitamine die niet is opgenomen. Met echte liposomen verkleurt de urine niet. Die is opgenomen, daar heb je wat aan.  

Hoge dosering wordt liposomaal wel opgenomen

De spijsvertering kan ongeveer 500 mg vitamine C per dag opnemen (bron). Daarboven wordt de vitamine uitgescheiden en kunnen er darmklachten ontstaan, het osmotische effect. Voor een hoge dosering kunnen je intraveneus vitamine C toedienen. In liposomen verpakt is de opname door het lichaam niet afhankelijk van receptoren en co-factoren. Oraal breng je dus veel vitamine C in het lichaam.

Vitamine B12 is ook een vitamine die moeilijk wordt opgenomen, vaak zijn de co-factoren te weinig beschikbaar. Ook in een liposoom is de afhankelijk van cofactoren (intrinsic factor) minimaal. De B12 verpakt in een dubbele fosfolipiden maag passeert zelfstandig de darmwand.

Lipsomale voedingssupplementen, een revolutionaire verbetering in de opname van voedingssupplementen. Nutrins-webshop

Meer lezen over bisglycinaat.

In deze blog meer over de opname van liposomen.