Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

Spijsvertering supplementen

SPIJSVERTERING verbeteren

De taak van je spijsverteringssysteem is het verwerken van je dagelijkse voeding. Je eten wordt klein gemaakt zodat het in de dunne darm en de dikke darm kan worden opgenomen.

De vertering begint al in je mond, goed kauwen om eten te verkleinen en om het te mengen met speeksel dat de enzymen amylase en lipase bevat. In deze blog meer over enzymen en spijsvertering.

Voor het verkleinen van voeding worden maagsappen (maagzuur en gal) en enzymen gebruikt. De alvlees klier maakt de enzymen aan die eiwitten, koolhydraten en vetten afbreken tot opneembare voedingsstoffen.

De rol van maagzuur is ook het creëren van een zuur milieu waarin de meeste (schadelijke) bacteriën worden dood gemaakt. Een uitgebreide beschrijving van het hele spijsverteringssysteem, de problemen (symptomen en oorzaken) vind je op de pagina “spijsvertering”.

Wat doe je zelf voor een goede vertering van je voeding?

1. Eet mindfull, dus met aandacht, in rust, zonder afleiding van telefoon of TV. Een goed gesprek met vrienden of familie is prima.

2. Kauw bewust, goed en lang genoeg om voeding gemakkelijk door te slikken.

3. Je spijsvertering heeft voorkeuren: veel vezels, weinig suiker en alcohol en variatie.

Veel voorkomende spijsverteringsproblemen

spijsvertering supplementen

Als de spijsvertering niet optimaal werkt ervaar je dat als; een opgeblazen gevoel, stinkende ontlasting, vermoeidheid, verstopping en te dunne ontlasting.

Opname van nutriënten

Het spijsverteringssysteem is ingericht om nutriënten op te nemen. Maar die nutriënten moeten we de darmwand passeren en in de bloedsomloop arriveren. Sommige nutriënten hebben daar hulp bij nodig van co-factoren en receptoren. Een cofactor is een hulpstof die aanwezig moet zijn om samen met het nutriënt de darmwand te passeren. Een receptor is een “ontvanger” die een bepaald nutriënt kan opnemen. Zowel cofactoren en receptoren zijn beperkt aanwezig. Hun aanwezigheid bepaalt de opname van bijvoorbeeld vitaminen en mineralen.

Vitaminen en mineralen opnemen

Er zijn drie manieren om de opname van micronutriënten te ondersteunen: de benodigde co-factoren toevoegen aan een voedingssupplement, een nutriënt in zijn natuurlijke omgeving (dus met hulpstoffen) consumeren of, een geïsoleerd micronutrient “verstoppen” in een liposoom zodat de vitamine als een “paard van troje” in goede hoeveelheden binnenkomt.

Een liposoom is een dubbele laag fosfolipiden die nano-deeltjes vitaminen omhuld en beschermd tegen maagzuur en gal. Het gevulde fosfolipiden-blaasje wordt in zijn geheel door de darmwand heen getransporteerd en arriveert direct in de bloedbaan of via de lymfen in de bloedbaan.

Met behulp van bacteriën

De bacteriën in je darmen (lactobacillen in de dunne darm en bifidobacteriën in de dikke darm) ondersteunen de verwerking van voeding en maken zelf nutriënten aan zoals; vetzuren, (pre)hormonen en vitaminen. Zij leven o.a. van oplosbare vezels. Gemiddeld heb je 1,5 kilo bacteriën. Zorg voor de goede bacteriën in je microbioom o.a. voor een betere weerstand. Ongeveer 80% van je weerstand bevindt zich in je darmen.

Een goed werkende spijsvertering

Werkt alles naar behoren en eet je gezond dan is je spijsverteringssysteem in staat om er alles uit te halen. Maar een voorwaarde is wel dat je naast gezonde gevarieerde natuurlijke voeding ook zorgt voor voldoende inspanning en ontspanning.

Spijsvertering verbeteren

Het belangrijkste voor het verbeteren van je spijsvertering is: lichaamsbeweging, water drinken en voldoende vezels eten.

Calcium ondersteunt het behoud van een gezonde spijsvertering. Voedingsvezels helpen de spijsvertering. Per dag heb je ongeveer 30 gram vezels nodig vanuit je voeding of in een aanvullend supplement (als je te weinig vezels eet.)

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

7 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

7 producten

per pagina