Groot onderzoek geeft het antwoord! Ongeveer 10% van Nederland en België gebruikt een omega-3-voedingssupplement. Ook al is er soms twijfel of deze suppletie de gezondheidsclaims waarmaakt. Twee grote studies geven duidelijkheid: waarom visolie met vetzuren ?

Waarom omega-3

Ongeveer 10% van Nederland en België gebruikt een omega-3-voedingssupplement. Ook al is er soms twijfel of deze suppletie de gezondheidsclaims waarmaakt. Twee grote studies geven duidelijkheid wanneer het zinvol is om je voeding aan te vullen met omega-3 en wanneer het waarschijnlijk geen zin heeft

De VITAL-studie over EPA/DHA en D

In deze studie (de Vitamine D en Omega-3 trial) werden ruim 25 duizend mensen (50 plus) meerdere jaren gevolgd. Deze representatieve groep gezonde personen had geen geschiedenis met hart- of vaataandoeningen.

De onderzoekers gebruikten 1 gram mega-3 en een placebo om te vergelijken. De uitkomsten waren wat complex en hebben nuancering nodig. Sommige groepen hebben baat bij suppletie met omega-3, andere weer niet.

Er waren 28% minder hartaanvallen in de omega-3 groep en veelbelovende aanwijzingen om het verminderen van andere hart- en vaatziekten. De groep mensen die minder dan 1,5 portie vette vis aten had zelfs 40% minder hartproblemen. De bijdrage van omega-3 aan gezondheid is dus afhankelijk van de voeding. Eet je te weinig verse vette wilde vis, dan heeft aanvulling met omega-3-vetzuren een bijdragen aan het verminderen van het risico.

De studie is gepubliceerd op 10 november 2018 in de New England Journal of Medicine.

De REDUCE-IT studie over omega-3

In deze studie (Reduction of cardiovascular event with EPA-intervention Trial, warden 8000 mensen van middelbare en hoge leeftijd gevolgd. De deelnemers hadden een verhoogde triglyceriden-waarde in hun bloed. Een te hoog cholesterolgehalte. Ook hadden de deelnemers hart-en vaatziekten gehad of zij hadden een verhoogd risico.

omega-3 uit kabeljauw lever

Er is onderzocht of suppletie met 4 gram omega-3 (alleen EPA) bescherming kon bieden in vergelijking met een placebo tegen hart- en vaatziekten. De conclusie is dat het risico op herhaling daalt met 25% bij mensen met eerdere aandoeningen. Ook al zijn er risico’s aan hoge doseringen, per saldo levert het een bijdrage aan preventie.

De studie is gepubliceerd op 10 november 2018 in de New England Journal of Medicine.

Kies de goede omega-3

De beste? Verse vette wilde vis zoals zalm, tonijn, makreel of haring. Minimaal 2 keer per week, maar maximaal drie keer per week. Helaas bevat vis niet alleen goede vetzuren maar ook toxinen en zware metalen. Daarom maximaal 3 porties per week. Voeding met veel omega-3 is een goede keuze als onderdeel van een gezonde lifestyle met hele granen, groenten, fruit, beweging, ontspanning en voldoende water. Omega-3 is geen vervanging maar aanvulling.

Omega-3 is geen vervanging voor statinen.

Lifestyle verbeteringen hebben een nog groter effect: gezond eten, bewegen en niet roken verlagen het risico met bijna 80%. Heb je hart-problemen gehad overleg dan eerst met je huisarts voordat je omega-3-supplementen gaat gebruiken.

Bron voor deze blog: Harvard health Publishing (April 2019) meer blogs over omega-3.

Meer over supplementen op deze pagina.

Photo by Patrick Boucher on Unsplash