Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

probiotica antibiotica

probiotica antibiotica

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

per pagina

Probiotica en antibiotica

de meest gestelde vraag via onze live chat: Neem ik probiotica na de antibiotica of tijdens de antibiotica?

Wat is het beste voor je darmflora als je antibiotica gebruikt: Neem je tijdens de kuur probiotica of na de kuur? Om de keuze te maken moet je het volgende weten:

Antibiotica, diarree en probiotica

  • Hoe vaak per dag gebruik je antibiotica?
  • Welke probiotica wil je gebruiken?
  • Wanneer moet je die probiotica innemen?

Wat is antibiotica

De huisarts kan je bij een ontsteking of infectie een antibioticum voorschrijven. Antibiotica werken alleen tegen bacteriën, niet tegen virussen. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Penicilline is het bekendste antibioticum, maar er zijn nog veel meer soorten. Elk soort antibioticum werkt tegen andere groepen bacteriën. Sommige bacteriën in en op je lijf zijn nuttig, maar andere bacteriën kunnen een infectie veroorzaken.

 

probiotica tijdens antibioticakuur

Bacteriën leren om zich te verweren tegen antibiotica, zij passen zich aan en de antibiotica werkt niet meer of werkt minder. Daarom zijn er veel nieuwe onderzoeken gaande om oplossingen te verzinnen tegen de antibiotica-resistentie.

Tijdens de antibioticakuur worden er dus ongewenste bacteriën gedood. Sommige vriendelijke bacteriën worden ook gedood en er ontstaat ruimte in de darmen waar andere bacteriestammen ruimte krijgen om te groeien. Er verandert van alles in de darmflora. Er kan een disbalans ontstaan in de darmflora.

Bijwerking antibiotica

Breed spectrum antibiotica kan ook de goedaardige bacteriën beschadigen en kan diarree veroorzaken. Bij 5 – 40% van de gevallen kan er diarree ontstaan, de antibiotica geassocieerde diarree (AAD). Het risico op AAD loopt tot 3 weken na afronding van de antibioticakuur. Vooral ouderen lopen een risico.

Clostridium difficile

Clostridium difficile is een bacterie die giftige stoffen, zogenaamde toxines kan produceren. Deze toxines veroorzaken een infectie van de darmwand. De bacterie Clostridium difficile is een veroorzaker van diarree en darminfecties, vooral in zorginstellingen. Door antibioticagebruik is de weerstand van ziekenhuispatiënten lager en daardoor kan Clostridium difficile gemakkelijk een infectie veroorzaken. Diarree veroorzaakt door clostridium wordt ook antibiotica gerelateerde diarree genoemd, afgekort CDAD (clostridium difficile associated diarrhoea) of de Nederlandse afkorting AGD.

Welke probiotica

Wil je de bijwerkingen van een antibioticakuur verminderen dan kun je probiotica gebruiken. Deze studie laat zien dat probiotica de diarree, veroorzaakt door de clostridium bacterie, kan voorkomen.

Wanneer gebruik je probiotica met antibiotica

Als je probiotica als supplement gebruikt moet er altijd minimaal 2 uur tijd zijn tussen de inname van de antibiotica en de probiotica. Bij sommige antibiotica-kuren gebruik je het middel 4 maal daags, in dat geval is het moeilijk te combineren. Meestal neem je 2 tot 3 keer het medicijn verdeeld over 24 uur. Midden in een tussenperiode van 4 uur kun je suppleren met probiotica. Probiotica neem je bij voorkeur in bij een maaltijd omdat de goede bacteriën dan sneller in de darmen arriveren.

Kun je niet tijdens de kuur probiotica gebruiken dan kun je na complete afronding (kuur afmaken) eventueel suppleren met probiotica of een dieet volgen dat goed is voor je darmflora. Denk aan gefermenteerde (zure) voeding en voldoende vezels.

Welke probiotica kun je gebruiken na antibiotica? Kies voor een bewezen formule. Bacteriestammen die in onderzoek hebben aangetoond dat zij levend en actief in de darmen komen.

Wanneer neem je probiotica in? Lees het in deze blog.

The Cambridge Clostridium difficile Study

Terug naar de pagina Probiotica