Minder dementie met MIND-dieet. Australisch onderzoek geeft aan: MIND-dieet vermindert risico op dementie (2019). In 2021 ook onderzoek op het effect op Parkinson.

Een onderzoek naar de voeding van ouderen in Australië liet zien dat de senioren die een gezond eetpatroon hadden een lager risico hadden op cognitieve beperkingen. Een dieet met goede voedingsstoffen voor het brein reduceert op de langere termijn risico’s zoals cognitieve beperkingen (achteruitgang), Alzheimer’s en dementie volgens de studie geleid dor onderzoekers van Neuroscience Research Australia (NeuRa), UNSW Sydney en ANU. De publicatie in het vakblad Alzheimer en Dementie liet de mogelijke beschermende effecten zien van het MIND-dieet. M.I.N.D.  staat voor Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay).

Wat is het MIND-dieet

Het MIND-dieet kenmerkt zich door : groene groenten, hele granen, olijfolie en kleine hoeveelheden rood vlees.

Het onderzoek volgde 1220 volwassenen boven de 60 jaar gedurende ene periode van 12 jaar. Het gezonde brein dieet reduceerde risico’s met 19%. Hier tegenover staat dat er geen risico-reductie werd waargenomen bij het mensen die het Mediterraanse dieet volgden. MIND-dieet vermindert risico op dementie.

Volgens de onderzoekers is dit de eerste keer, buiten de USA, dat er werd aangetoond dat eten volgens MIND het risico op dementie verlaagd. De onderzoekers hopen dat hun bevindingen zullen leiden tot concrete voedingsadviezen. Het MIND-dieet is “uitgevonden” door de Amerikaanse Professor Martha Morris

 

Wat mag je eten volgens MIND

Diabetes fonds over mediterraanse dieet

Het diabetes fonds over het  meditterraanse dieet:   Mediterraans eten is wat ze traditioneel doen in de landen rond de Middellandse Zee, dus Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland. Het zijn eenvoudige maaltijden met veel: Verse groenten en fruit, Peulvruchten zoals bruine bonen en linzen, Olijfolie, Noten en zaden, Vis, Kip, Volkoren producten, Met mate: rood vlees en melkproducten

Het mediterrane voedingspatroon is een goede keuze voor mensen met diabetes, laat onderzoek zien. Het kan de bloedsuiker stabieler houden en beschermt tegen hart- en vaatziekten. Het is daarom ook een goed idee voor mensen zonder diabetes!

Hartstichting over DASH

De hartstichting over het DASH-dieet: Wat is het DASH-dieet?

"Het DASH-dieet komt uit Amerika en is daar erg populair. Het werd al meerdere keren uitgeroepen tot beste dieet (US News).

Het DASH-dieet bestaat uit veel fruit, groenten en magere zuivel. En verder bestaat je voeding vooral uit volkoren producten, kip, vis en noten. Daarnaast is het advies om rood vlees, zoetwaren en suikerhoudende frisdranken te beperken. Het dieet sluit nauw aan bij de richtlijnen van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum."

Sterke combinatie

Het mind-dieet is dus een combinatie van het beste van het bloeddrukverlagende DASH-dieet en het gezonde Mediterraanse dieet.

10 voedingsmiddelen die je MOET eten: (groene) groenten, bessen, noten, bonen, hele granen (volkoren), vis, kip, olijfolie, 1 glas rode wijn per dag.

5 Voedingsmiddelen die je MINDER moet eten: Rood vlees, boter en margarine (1 eetlepel per dag), kaas (1x per week), gebak & zoet, gefrituurde voeding en fastfood (maximaal 1x per week).

Het MIND-dieet en de ziekte van Parkinson.

Nieuw onderzoek (2021)  op basis van de hiervoor genoemde onderzoeken laat zien dat voeding een rol kan spelen bij cognitieve aandoeningen.  Het dieet stelt Parkinson bij vrouwen 17 jaar uit en bij mannen 8 jaar. Dit verschil tussen mannen en vrouwen is uiteraard weer een punt van onderzoek.

Blog door Rinjo Israels.

Opmerking: ik vind 1 glas rode wijn per dag volstrekt overbodig. De schadelijke effecten zijn vele malen groter als de goede effecten. Het belangrijks bestanddeel resveratrol is werkzaam vanaf een liter of 20 rode wijn per dag. Daarom is het gezonder om naar wens resveratrol als voedingssupplement te gebruiken.

Meer info over MIND op de website van Pfizer