Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

Echte liposomen = maximale opname

wat zijn echte liposomen

Liposomaal wat is dat ?

Wat zijn echte liposomen? Er zijn liposomen en echte liposomale vitaminen. Om het verschil te begrijpen moet je weten dat vitaminen meestal in een kristal-vorm worden gebruikt. De eerste afbeelding, het grote kristal is 1 vitamine. Daarnaast heel klein de water-oplosbare vorm. Hele kleine deeltjes, soms zelf kleiner als een nano-deeltje (100 mcg). Het verschil tussen de kristalvorm en de wateroplosbare vorm is 300 tot 400 keer zo klein. Dit is belangrijk omdat de vitaminen uiteindelijk de darmwand moeten kunnen passeren om opgenomen te worden in de bloedbaan.

Vitaminen kunnen gebonden worden aan andere stoffen. Sommige liposomale vitaminen bevatten de grote vitamine-kristallen gemengd met lecithine. Met andere woorden, gewone vitaminen gemengd met vet zoals in de tweede afbeelding. Deze vorm heeft dezelfde opname als de gewone tabletvorm. Onder de (sterk)! microscoop is het ook zichtbaar. In onderstaande foto zie je grote vitamine-C-kristallen en heel soms een bolletje lecithine, maar geen liposomen. Door andere merken gebruikte productiemethoden: Vitaminen opgelost in water, mengen met lecithine en verdikken met xanthaan gom. Per toeval zal misschien een deel van de vitaminen omhuld worden door fosfolipiden.

webshop liposomale vitaminen

De productie van de liposomen is een technisch hoogstandje waarbij bewerkte ingrediënten, premixes, temperatuur, druk, pH en energie een rol spelen. Verschillende methoden om de fosfolipiden een laag te laten vormen om de vitaminen. Hoe kleiner de liposoom, hoe hoger de opname.

liposomale vitamine zonder liposomen

Echte liposomen bestaan uit 2 lagen van fosfolipiden. Ketens van deeltjes die een hydrofiele kop en lipofiele “poten” hebben. Hydrofiel is “water lievend” en lipofoob, wat wil zeggen afkerig van vet. Dit betekent dat de kop graag naar vet toe wil en dat de poten naar water toe willen. Vergelijk het met zeepsop zoals Dreft of Lux. Je fles afwasmiddel bevat dezelfde deeltjes, emulgatoren genaamd. Deze emulgatoren verbinden warm water met opgelost vet en samen verdwijnen ze als “afwaswater” in de afvoer. Emulgatoren maken het mogelijk om vet te mengen met water tot een emulsie. Fosfolipiden worden gemaakt van lecithine bijvoorbeeld uit NON-GMO zonnebloemen. Alle claims over de veelvoudige opname van liposomen eisen dat de actieve bestanddelen van het supplement omhult zijn door fosfolipiden. De vitaminen bevinden zich in de liposoom of tussen de fosfolipiden in de mantel. Een dubbele laag van deze emulgatoren, zoals rechts op de bovenste afbeelding, vormt een beschermende laag om de wateroplosbare vitamine-vorm. De liposomen zijn 200 tot 400 nanometer groot. Dat is het beste formaat voor de opname.

liposoom

onder de microscoop zie je de gevulde liposomen in de vloeistof.

wateroplosbare vitaminen in liposoom

Wateroplosbare vitaminen zoals vitamine C bevindt zich voor 50% binnen in de liposoom en voor 50% opgelost in het water waarin de liposoom zich bevindt. Op twee manieren wordt de vitamine toegediend: in water opgelost en in een liposoom. De vitamine-waarden in het bloed zijn, in vergelijking met tabletten/capsules, niet alleen hoger en sneller maar de waarden blijven ook langer op dat hogere niveau.

vetoplosbare vitaminen in een liposoom

De vetoplosbare vitaminen zoals A, D, E en K bevinden zich in de wand van de liposoom. Tussen de "lipofiele poten" van de fosfolipiden. Op deze manier wordt minimaal 95% van de actieve ingrediënten in een liposoom "verpakt".

actieve ingrediënten in liposomale vorm

Sommige ingrediënten lossen niet gemakkelijk of niet volledig op in water. Deze actieve ingrediënten vind je terug binnenin de liposoom, in de wand en in het "water".

liposomale multi

Een multi-vitamine bevat zowel vetoplosbare vitaminen als wateroplosbare vitaminen. Die vind je terug in het water, in het midden van de liposoom en in de wand van de liposoom. In een vloeistof voegen wij ook enkelvoudige liposomen toe om aan een complete dagelijks aanbevolen hoeveelheid te komen.

 

Echte liposomale vitaminen worden goed opgenomen omdat:

  • de vitaminen wateroplosbaar en heel klein gemaakt zijn.
  • de vitaminen beschermd zijn tegen maagzuur door het liposoom.
  • de liposoom wordt opgenomen in de dunne darm zowel via de bloedbaan als via het lymfestelsel.
  • Liposomaal = hogere bloedwaarden (3 - 30x) die langer (2-3x) aanhouden. 

Vloeibare liposomale vitaminen

  • 50% tot 95% van de gedeclareerde vitaminen bevindt zich in een liposoom.
  • Uniek proces om de fosfolipiden de individuele vitamine te laten omhullen.
  • Geen “mengsel” van “vet” en vitaminen!
  • Geen Polycyclische aromatische koolwaterstoffen, die wel in goedkope liposomen voorkomen!

Droge liposomale vitaminen

Een liposoom met actieve bestanddelen in een waterige vloeistof heet een vloeibare liposoom. Verpakt in flessen met een dagelijkse dosering van 5ml of 10 ml. Een droge liposoom is eigenlijk hetzelfde alleen heeft het liposoom een coating. Zoals rechts op onderstaande afbeelding. Een extra beschermingslaag zodat het poeder blijft. Droge liposomen worden "verpakt" in capsules of toegevoegd aan poedermengsels zoals maaltijdvervangers en voedingssupplementen in poedervorm. Vanaf November 2021 zijn de eerste liposomale vitamine-poeders beschikbaar. Nutrins maakt hier de eerste voedingssupplementen van. De droge liposomen zijn gemaakt met de gepatenteerde lipodrytechnologie.

droge en vloeibare liposomen

onder de microscoop zie je de gecoate droge liposomen.

droge liposomen

Opname liposomen, de biologische beschikbaarheid

Voeding wordt vermalen in de mond en vervolgens in de maag gemengd met maagsappen. De zuurgraad wordt aangepast en enzymen helpen voedingsstoffen te knippen in kleine deeltjes die de darmwand kunnen passeren. Een liposomale vitamine kan de maag passeren omdat de vitamine omhuld is met een beschermende laag vet. Een dubbele laag fosfolipiden. In de dunne darm worden de miniscule vetbolletjes herkend als “voeding”. De fosfolipiden hebben een zelfde buitenkant als de lichaamscellen. Het liposoom wordt niet aangevallen door bacteriën, het passeert de slijmlaag en wordt via de tight junctions opgenomen in de lymfen of de bloedbaan.

De darmbarrière bestaat uit 4 verschillende lagen.

  • Een laag bacteriën (het microbioom),
  • Een mucuslaag (slijm),
  • De darmwand, een enkele laag cellen. Deze laag epitheel-cellen (enterocyten) bestaat uit cellen en een verbinding tussen die cellen.
  • Achter deze laag cellen ligt de vierde laag, een bindweefsellaag met cellen die een rol spelen in het immuunsysteem. In deze lamina propria vind je de t-cellen en de macrofagen.

De ruimte tussen de cellen is de toegangspoort voor voedingsstoffen om de bloedbaan of de lymfen te bereiken. Deze ruimte heet zonula occludens (tight junction). De ruimte wordt gecontroleerd door eiwit-structuren die als een soort spiertjes de doorgang bepalen. De tight junction kan dus wijder en nauwer worden. Als de controle over de tight junctions afneemt kunnen er ook te grote deeltjes worden opgenomen. Dit wordt een leaky gut genoemd, een lekkende darm. Het zijn dus geen gaten in de darmwand maar het niet optimaal functioneren van de tight junctions vaak samen met een verstoring in de bacterie-laag en/of de slijmlaag. Goed functionerende tight junctions laten liposomen door.

Echte liposomen worden gemaakt met goede ingrediënten door de liposomenfabriek.

In deze blog meer informatie over de werking en effectiviteit van liposomale voedingssupplementen.

Wat zijn fytosomen?

In liposomen met een dubbele laag fosfolipiden worden ook planten-extracten en plantenconcentraten "verpakt" zoals de liposomale kurkuma C3.

Een andere vorm om plantaardig materiaal (fytonutriënten) aan te bieden is de fytosoom. Dit is een plantaardig deeltje, gemicroniseerd extract bijvoorbeeld, gemengd en gebonden aan fosfolipiden (lecithine) zoals in onderstaande tekening. De uitdaging is de wettelijke beperking om fytonutriënten als nanodeeltje te gebruiken, er is maar 1 laag fosfolipiden die het nutriënt niet geheel omsluit en beschermt.

fytosoomfytosoom is fytonutriënt gebonden aan fosfolipide

Een groot gedeelte van het fytonutriënt blijft in contact komen met spijsverteringssappen en enzymen. Het wordt gedeeltelijk verteerd voordat het wordt opgenomen. Wij hebben geen onderzoek gevonden met bewijs dat het lecithine-deeltje het plantaardige micro-deeltje door de darmwand kan trekken of duwen. Deze fytosomale vorm is 30 jaar geleden gepatenteerd. De plantenextracten worden 2 dagen gekookt in alcohol bij 70 graden. Daarna moet de alcohol er weer uit. De extracten vormen dan weer grote kristallen met een beetje lecithine er aan. Doordat de extracten bevochtigd zijn is de opname van fytosomen waarschijnlijk iets beter, maar er zijn geen wetenschappelijke artikelen die dit aantonen. Fytosomen zijn een mengsel, liposomen zijn iets heel anders!

Om een goede opname, een hoge biologische beschikbaarheid mogelijk te maken, lopen er momenteel onderzoeken om in water opgeloste fytonutriënten in een liposoom (sluitende dubbele laag fosfolipiden) te brengen. De eerste resultaten zijn bemoedigend, wij verwachten in het najaar de research af te ronden.

Liposomen, micellen, microemulsie

Echte liposomen worden gevormd door een dubbele laag fosfolipiden. Micellen hebben een enkele laag fosfolipiden. Er zijn nog meer vormen waarbij een actief ingrediënt wordt ingepakt, wordt beschermd door "lipiden".

liposomen micellen

afbeelding https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34136200/

De verschillende vormen hebben elk andere eigenschappen. Nutrins heeft gekozen voor de beste bescherming van actieve ingrediënten met de hoogste biologische beschikbaarheid.

Afbeelding van een liposoom met een dubbele laag fosfolipiden. In deze afbeelding zie je duidelijke de water oplosbare ingrediënten in de kern van de liposoom en de vetoplosbare ingrediënten in de wand van de liposoom.

afbeelding liposoom met water- en vetoplosbare lading

Voordelen echte liposomen

SNELLER Snellere opname

MEER Hogere opname

LANGER Langere waarden

Terug naar de pagina Liposomen