Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

Vet verbranden

Vet verbranden met intermittent fasting en sport.

Terug naar de pagina Maaltijdvervangers.

Vet verbranden

Verbrand je opgeslagen (buik)vet met intermittent fasten en sport.

Om af te vallen moet je overtollig gewicht in de vorm van lichaamsvet kwijt, dus vet verbranden, Maar hoe werkt dat afvallen? Om effectief overgewicht te bestrijden met je iets meer weten over de energie in je lichaam. Mitochondriën verbranden vet In je lichaam, in de spieren en in bruin vet tref je mitochondriën aan, kleine energiefabriekjes die met behulp van zuurstof of vet verbranden of glycogeen (glucose) verbranden. De vetverbranding noemen we lipolyse en de glycogeen-verbranding noemen we glycolyse. Bij vuur (brand) is altijd zuurstof nodig, als er te weinig zuurstof is bij de glycolyse wordt melkzuur gevormd wat leidt tot verzuurde spieren. De energie die de mitochondriën maken is ATP. Voor meer energie kun je ook de ATP-produktie verhogen.

Lipolyse en glycolyse

Het lichaam heeft een voorkeur voor het verbranden van glycogeen, dat is gemakkelijker en ruim aanwezig in de spieren en de lever (als glycogeen) en in het bloed al glucose (bloedsuiker). Samen is deze voorraad goed voor een uur of tien aan energie. Daarom kiezen wij voor 16 uur vasten.

Wanneer begint de vetverbranding?

De energiefabriekjes in bruin vet en spieren verbranden vrije vetzuren als je het koud hebt of als de glucose op is. Als je meerdere keren per dag koolhydraten (suiker) eet dan blijven de mitochondriën lekker draaien op glucose en worden lipiden (vetten) uit je voeding opgeslagen voor als er een glucose-tekort is. Tijdens intermittent fasting (12:00 - 20:00) is bij de meeste mensen in de ochtend de voorraad "suiker" op. Na een tussenfase (autofagie) begint de vetverbranding. Door inspanning (drie keer je hartslag laten stijgen) zet je de vetverbranding aan. Totdat er weer koolhydraten worden geconsumeerd.
vet verbranden met intermittent fasting

Wat is bruin vet?

Bruin vet heeft echt een bruinige kleur. Dit is de kachel van je lichaam, hier wordt energie verbrand om je warm te houden. Als het kouder wordt buiten of als je bijvoorbeeld een koude douche of ijsbad neemt wordt dit bruine verwarmingsvet aangezet om je lichaamstemperatuur op peil te houden, hiervoor wordt energie in de vorm van glucose en vet verbrand. Er zijn 2 manieren om je voorraad bruin vet te verhogen; kou en sport. Dus de verwarming een paar graden lager, en die extra wintertrui uitstellen, kachel in de auto ook lager en vooral; sporten. Lees hier meer over afvallen door bruin vet. Hier vind je de radiocolumn van M. Katan over bruin vet.

Heb je overgewicht dan ben je "extra geïsoleerd" tegen kou. In dat geval wordt je bruine vet niet gestimuleerd om te gaan verbranden. Bij overgewicht moet dus eerst het opgeslagen vet (isolatie) worden verbrand door sport, daarna (om het ideaal gewicht vast te houden) kan het bruine vet worden "aangezet".

Kunnen de spieren wel opgeslagen vet verbranden?

Helaas, nee. Opgeslagen vet zoals buikvet, de love-handles en de reserves op je heupen zijn opgeslagen vet. De mitochondriën verbranden alleen zogenaamde vrije vetzuren. Het opgeslagen vet moet dus eerst worden afgebroken tot vrije vetzuren.

Vrije vetzuren? De hormonen adrenaline en HGH (Human growth hormone of menselijk groeihormoon) spelen een belangrijke rol bij het vrijmaken van de opgeslagen vetten. Deze hormonen stimuleer je door spieren aan het werk te zetten: spieren met het type 2B spiervezel. 2B spiervezels zijn de witte spieren met weinig haarvaten, weinig mitochondriën en veel glycogeen. HGH kun je ook aanvullen met een supplement colostrum, voeg het toe aan je eerste proteïnen-maaltijd.

Deze spieren zet je aan het werk met anaerobe training (Een omzetting van energie zonder aanwezigheid van zuurstof wordt anaëroob genoemd). Dus krachttraining, hoge intensiteitstraining met een hartslag op 80-90% van je maximum. (Bereken je maximum door 220 minus je leeftijd in jaren).

Hormonen in je bloedbaan

Met anaerobe training komen de gewenste hormonen vrij in de bloedbaan en arriveren ze hopelijk bij je opgeslagen vet. Als je buik bijvoorbeeld kouder aanvoelt als je gezicht is de doorbloeding niet optimaal. Tijdens het trainen ervaar je bij het vrijmaken van de vetzuren een prikkeling op je huid. Vrijmaken is prikkelen, zweten is verbranden. Nog een hormoon dat tegenwerkt is cortisol, het stress hormoon dat in het bijnierschors wordt gemaakt uit cholesterol. Cortisol vertraagt het metabolisme, verhoogt de bloedsuikerspiegel en je krijgt meer trek in eten.

Stress-buik

Stress kan een oorzaak zijn van overgewicht en het vermijden en verwerken van stress ondersteunt het afvallen. Hier vind je een plaatje met verschillende vormen van overgewicht, welk type ben jij, welke vorm heeft jouw overgewicht? De vorm vertelt iets over de oorzaak en daarmee over een passende oplossing.

Vet verbranden met aerobe training

Nu het opgeslagen vet als vrije vetzuren beschikbaar is voor de verbranding moeten er andere spieren aan het werk gezet worden; de type 1 en 2a spiervezels. Train op 60 – 80% van je maximale hartslag en zorg ervoor dat je zweet. Nu zijn je mitochondriën vet aan het verbranden. Als je regelmatig sport en high intensity training of interval-training toepast voel je soms kriebels in je huid, dat is het gevolg van opgeslagen vet dat vrijkomt om verbrandt te worden in de mitochondriën. Dit "vrijmaken" van vet stimuleer je met HIT en interval training.

Alleen aerobe training?

Toch te vaak en teveel snelle koolhydraten eten en aeroob trainen leidt tot continue glucose verbranding. De schommelingen in je gewicht beperken zich dan vooral door het schommelen van je vochtpercentage, het jo-joën. Glycogeen houdt 3 x zijn eigen gewicht aan water vast.

Waarom werkt het 12-20-dieet.

12-20 dieet of 16:8 intermittent fasten combineren wij met goede voeding. Je eerste maaltijd op een dag om 12:00 bevat vooral vet en eiwitten (proteïnen) en nauwelijk koolhydraten, je verlengt hiermee je lipolyse, de tijd dat je je energie haalt uit het verbranden van vrije vetzuren. Bekijk hier het startpakket.  Het complete eetschema voor intermittent fasting (wat wel en wat niet).

NIEUW met het merk Nutrins hebben wij twee maaltijdvervangers gemaakt die nog beter aansluiten bij onze visie. om 12:00 uur gebruik je de NUTRINS KETO SHAKE, rond 15:00 gebruik je de NUTRINS PROTEÍNEN SHAKE. Zo bljif je nog langer in de vet-verbranding en krijg je wel voldoende voedingsstoffen (plantaardige vitaminen) binnen. Bekijk hier alle shakes en vezels in de nutrinsshop.

Vetverbranden, afvallen en minder volume

Stap 1 is het verlagen van je voorraad glycogeen met goede voeding, vasten en bewegen.

Stap 2 is het vrijmaken van hormonen die opgeslagen vet vrij maken.

Stap 3 is het verbranden van die vrije vetzuren.

Resultaat is het verminderen van je vet-percentage. Bij een hoog BMI verlies je zeker gewicht, bij een lager BMI kan het ook zijn dat je gewicht gelijk blijft maar dat je lichaamssamenstelling verandert; minder vet, minder volume, meer spieren.

p.s. Een half uur krachttraining per week verlaagt je risico op hart- en vaatziekten met 40 tot 70% (bron)

geschreven door Rinjo Israels

Lees hier onze blog over vet verbranden met voeding, wat werkt wel en wat werkt niet.

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

7 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

7 producten

per pagina