Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

Enzymen

Enzymen

Enzymen

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

5 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

5 producten

per pagina
Enzymen

Enzymen voeding

Op zoek naar enzymen voeding, enzymen rijk voedsel en/of de beste enzymen supplementen? Enzymen voeding biedt uitkomst als je een enzymen tekort hebt. Maar wat is het eigenlijk? Een enzym is een katalysator, een proteïn (eiwit) dat reacties in of buiten een cel mogelijk maakt. Alle chemische reacties die plaatsvinden de cellen, organen, botten, spieren, weefsels en organen, hebben enzymen nodig.

Spijsverteringsenzymen

Spijsverteringsenzymen helpen de spijsvertering met het kleiner maken van voedseldeeltjes zodat de nutriënten opgenomen kunnen worden door de darmwand. Als voeding niet goed of niet volledig wordt verteerd mis je voedingsstoffen en kunnen er bijverschijnselen ontstaan zoals een opgeblazen gevoel na een maaltijd of meer winden. Bacteriën gebruiken het niet goede verteerde eten als voedingsbron, hierbij produceren de bacteriën gassen.

Enzymen maken energie

Andere enzymen helpen het lichaam in de productie en het vrijmaken van energie (ATP). Energie voor de lichaamscellen.

Enzymen rijk voedsel: raw whole food

Enzymen worden aangemaakt in het lichaam door o.a. de alvleesklier. Ook krijg je via voeding (spijsverterings) enzymen binnen. Maar wel onbewerkte voeding zoals raw whole food. Raw betekent; geen verhitting, dan overleven de enzymen, whole betekent gehele voeding met vlies, kiem, schil en al. De natuur geeft aan whole food alle enzymen mee die nodig zijn om die voeding te verteren.

Enzymen of multivitaminen

Spijsverteringsenzymen zorgen er voor dat je voeding wordt verteerd en opgenomen. Als je al goed en gezond eet kun je de vraag stellen wat is beter; een multivitamine gebruiken of enzymen suppleren. In deze blog over enzymen vind je onze visie. In deze blog lees je meer over de werking van enzymen.

Enzymen tekort, wat nu?

Hoe ouder je wordt, vanaf je 40ste, hoe lager de aanmaak van spijsverteringsenzymen. Als je je leven lang hetzelfde zou eten, dan neem je steeds minder op. Daarnaast produceer je minder maagzuur. De vertering van je eten wordt daarmee minder effectief en je krijgt minder voedingsstoffen in je lichaam.

Eet daarom zo vers en zo onbewerkt mogelijk. Eet raw food, dat is niet verhit waardoor de enzymen actief blijven. De ingrediënten in Juvo zijn raw whole foods, dus alle delen van de plant, de groente en het fruit zijn gebruikt, daarmee zijn ook alle enzymen aanwezig die nodig zijn om de ingrediënten goed te verteren en op te nemen. Juvo, Regulat en verse (onbespoten) groente bevatten van nature alle noodzakelijke enzymen om goed verteerd en goed opgenomen te worden<./p>

Wat doen enzymen?

Enzymen zorgen voor een goede stofwisseling in de hersenen, het vrijmaken van energie in de cellen en de groei en reparatie van weefsels, organen en cellen. Ook zetten enzymen schadelijke stoffen om in ongevaarlijke substanties die beter door het lichaam uitgescheiden kunnen worden.

DL-alfa liponzuur

Het co-enzym Liponzuur is een antioxidant en heeft chelerende (bindende) eigenschappen en verwijdert zware metalen zoals kwik, cadmium en koper. Een co-enzym is een relatief klein organisch molecuul dat nodig is voor een enzym om zijn functie te vervullen. Alfaliponzuur ondersteunt de leverfunctie en stimuleert de fase 2 detoxificatie.

Lipase (vetsplitsend enzym)

Lipase wordt gemaakt door de alvleesklier en splits vetzuren zodat deze de darmwand kunnen passeren. Zonder lipase worden vetzuren uitgescheiden. Bij de mens komen verschillende typen lipasen voor, zoals alvleesklierlipase, leverlipase, lysosoomlipase, maaglipase, endotheellipase en verschillende fosfolipasen. De lipase van de alvleesklier splitst vetten (triglyceriden) in 2-acylmonoglyceriden en vetzuren in de dunne darm.Bijvoorbeeld; Lipase toegevoegd aan omega-3 kan de opname in de dunne darm verdrievoudigen.

Amylase (zetmeel splitsend enzym)

Amylase, vroeger ook wel diastase genoemd, is de naam van verteringsenzymen die amylose, een niet-vertakte vorm van zetmeel, afbreken.

Amylase/ Mout Diastase (zetmeel splitsend enzym)

Amylase is een hydrolase (een enzym, dat hydrolyse als mechanisme toepast, dat wil zeggen het opnemen van een watermolecuul). Het is ook een sacharidase (een enzym, dat een polysacharide splitst).

Bromelaïne (proteïnen splitsend enzym)

Bromelaïne heeft ook een enzymatische werking bij het verteren van vele soorten eiwitten.

Pectinase (pectine splitsend enzym)

Pectinase omvat een groep van pectine afbrekende enzymen, waarvan polygalacturonase het belangrijkste is.

Lactase (lactose/melksuiker splitsend enzym)

Lactase is een natuurlijk enzym dat lactose (melksuiker) afbreekt tot galactose en glucose.

Cellulase (cellulose splitsend enzym)

Cellulase is een enzym dat cellulose afbreekt. Cellulose is een bestanddeel dat planten en bomen hun stevigheid geeft.

Fytase (fytinezuur splitsend enzym)

Fytinezuur hecht zich aan calcium, magnesium, ijzer en zink. Hierdoor remt en blokkeert fytinezuur mineralen en enzymen en kan ons lichaam deze nutriënten niet goed meer opnemen. Fytase verbetert niet alleen de fosfor-verteerbaarheid maar heeft ook een gunstig effect op de calcium- en aminozuur-verteerbaarheid en op de verteerbaarheid van magnesium, natrium, kalium en zink.Voeding zoals hele granen (whole food) met fytine bevatten ook fytase.

Invertase

Sacharase of invertase is een enzym dat sacharose afbreekt tot fructose en glucose.

Opgeblazen gevoel? Tien gouden tips!

Heb je last van een opgeblazen gevoel na een maaltijd? Als het opgeblazen gevoel wordt veroorzaakt door de voeding dan hebben wij hier 10 gouden tips die vaak werken.

  • Probeer om in 1 maaltijd de koolhydraten en proteïnen te scheiden. Eet zoals Italianen doen. Eerst een bord pasta (koolhydraten) en pas in de volgende gang het vlees of de vis (proteïnen). Uiteraard alles gevarieerd en met mate.
  • Eet je fruit apart, als tussendoortje of voor een maaltijd. Fruit als toetje verhoogt de kans dat het fruit te langzaam door je maag en spijsverteringssystem gaat en kan gaan gisten (vormt alcohol).
  • Zuivel (melk) is voor baby's en kalfjes. Probeer zuivel te minimaliseren. Uitzondering is yoghurt, dit is gefermenteerde zuivel dat gaat meestal goed. Of probeer eens plantaardige zuivel (zonder zoetstoffen). Stelregel; eet geen witte voeding zoals witte pasta of witbrood.
  • Eet onbewerkt met minimale toevoegingen. Probeer sterke kruiden en specerijen te minderen.
  • Vermijd koolzuurhoudende frisdranken. Dus geen cola, ook geen cola-light, maar water of thee.
  • Vermijd kunstmatige zoetstoffen. Veel mensen reageren heftig op xylitol bijvoorbeeld en ervaren een opgeblazen gevoel. Niet iedereen, maar onderzoek of jij nu veel kunstmatige zoetstoffen gebruikt en probeer ze stuk voor stuk te vermijden. Als je echt moet kiezen voor zoet, neem dan suiker alhoewel dat weer andere “problemen” kent.
  • Zorg voor een goede darmflora. De bacteriën in je darmen helpen de vertering van je voeding. Slecht verteerde voeding gaat “rotten” en produceert gassen die een opgeblazen gevoel veroorzaken.
  • Zorg voor een goede darmpasssage (darm transit tijd). Eet vezelrijk en drink voldoende water.
  • Zorg voor inspanning (sporten en bewegen) en ontspanning (verminder stress en rust uit).

Meer informatie over opgeblazen gevoel op de blog voeding-vertering-vitaliteit.

Enzymen rijk voedsel

Whole food, gehele voeding, zoals een complete appel, volle granen, hele bessen en complete groenten bevatten alle enzymen om zichzelf te verteren. Raw food is niet verhit, de enzymen beschadigen niet en blijven leven. Raw whole food heeft dus alle levende enzymen in zich om goed verteert de worden.

Overzicht soorten spijsverteringsenzymen

In je lichaam worden op verschillende plaatsen in de spijsvertering en door verschillende organen allerlei enzymen aangemaakt die elk gespecialiseerd zijn in het afbreken van bepaalde nutriënten.

In deze blog meer over de rol van enzymen bij de productie van gehydrolyseerde proteïnen.

terug naar de pagina supplementen.

contact met gezondmooislank