Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.
Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.
Op zoek naar enzymen voeding, enzymen rijk voedsel en/of de beste enzymen supplementen? Enzymen voeding biedt uitkomst als je een enzymen tekort hebt. Maar wat is het eigenlijk? Een enzym is een katalysator, een proteïn (eiwit) dat reacties in of buiten een cel mogelijk maakt. Alle chemische reacties die plaatsvinden de cellen, organen, botten, spieren, weefsels en organen, hebben enzymen nodig.
Spijsverteringsenzymen helpen de spijsvertering met het kleiner maken van voedseldeeltjes zodat de nutriënten opgenomen kunnen worden door de darmwand. Als voeding niet goed of niet volledig wordt verteerd mis je voedingsstoffen en kunnen er bijverschijnselen ontstaan zoals een opgeblazen gevoel na een maaltijd of meer winden. Bacteriën gebruiken het niet goede verteerde eten als voedingsbron, hierbij produceren de bacteriën gassen.
Andere enzymen helpen het lichaam in de productie en het vrijmaken van energie (ATP). Energie voor de lichaamscellen.
Enzymen worden aangemaakt in het lichaam door o.a. de alvleesklier. Ook krijg je via voeding (spijsverterings) enzymen binnen. Maar wel onbewerkte voeding zoals raw whole food. Raw betekent; geen verhitting, dan overleven de enzymen, whole betekent gehele voeding met vlies, kiem, schil en al. De natuur geeft aan whole food alle enzymen mee die nodig zijn om die voeding te verteren.
Spijsverteringsenzymen zorgen er voor dat je voeding wordt verteerd en opgenomen. Als je al goed en gezond eet kun je de vraag stellen wat is beter; een multivitamine gebruiken of enzymen suppleren. In deze blog over enzymen vind je onze visie. In deze blog lees je meer over de werking van enzymen.
Hoe ouder je wordt, vanaf je 40ste, hoe lager de aanmaak van spijsverteringsenzymen. Als je je leven lang hetzelfde zou eten, dan neem je steeds minder op. Daarnaast produceer je minder maagzuur. De vertering van je eten wordt daarmee minder effectief en je krijgt minder voedingsstoffen in je lichaam.
Eet daarom zo vers en zo onbewerkt mogelijk. Eet raw food, dat is niet verhit waardoor de enzymen actief blijven. De ingrediënten in Juvo zijn raw whole foods, dus alle delen van de plant, de groente en het fruit zijn gebruikt, daarmee zijn ook alle enzymen aanwezig die nodig zijn om de ingrediënten goed te verteren en op te nemen. Juvo, Regulat en verse (onbespoten) groente bevatten van nature alle noodzakelijke enzymen om goed verteerd en goed opgenomen te worden<./p>
Enzymen zorgen voor een goede stofwisseling in de hersenen, het vrijmaken van energie in de cellen en de groei en reparatie van weefsels, organen en cellen. Ook zetten enzymen schadelijke stoffen om in ongevaarlijke substanties die beter door het lichaam uitgescheiden kunnen worden.
Het co-enzym Liponzuur is een antioxidant en heeft chelerende (bindende) eigenschappen en verwijdert zware metalen zoals kwik, cadmium en koper. Een co-enzym is een relatief klein organisch molecuul dat nodig is voor een enzym om zijn functie te vervullen. Alfaliponzuur ondersteunt de leverfunctie en stimuleert de fase 2 detoxificatie.
Lipase wordt gemaakt door de alvleesklier en splits vetzuren zodat deze de darmwand kunnen passeren. Zonder lipase worden vetzuren uitgescheiden. Bij de mens komen verschillende typen lipasen voor, zoals alvleesklierlipase, leverlipase, lysosoomlipase, maaglipase, endotheellipase en verschillende fosfolipasen. De lipase van de alvleesklier splitst vetten (triglyceriden) in 2-acylmonoglyceriden en vetzuren in de dunne darm.Bijvoorbeeld; Lipase toegevoegd aan omega-3 kan de opname in de dunne darm verdrievoudigen.
Amylase, vroeger ook wel diastase genoemd, is de naam van verteringsenzymen die amylose, een niet-vertakte vorm van zetmeel, afbreken.
Amylase is een hydrolase (een enzym, dat hydrolyse als mechanisme toepast, dat wil zeggen het opnemen van een watermolecuul). Het is ook een sacharidase (een enzym, dat een polysacharide splitst).
Bromelaïne heeft ook een enzymatische werking bij het verteren van vele soorten eiwitten.
Pectinase omvat een groep van pectine afbrekende enzymen, waarvan polygalacturonase het belangrijkste is.
Lactase is een natuurlijk enzym dat lactose (melksuiker) afbreekt tot galactose en glucose.
Cellulase is een enzym dat cellulose afbreekt. Cellulose is een bestanddeel dat planten en bomen hun stevigheid geeft.
Fytinezuur hecht zich aan calcium, magnesium, ijzer en zink. Hierdoor remt en blokkeert fytinezuur mineralen en enzymen en kan ons lichaam deze nutriënten niet goed meer opnemen. Fytase verbetert niet alleen de fosfor-verteerbaarheid maar heeft ook een gunstig effect op de calcium- en aminozuur-verteerbaarheid en op de verteerbaarheid van magnesium, natrium, kalium en zink.Voeding zoals hele granen (whole food) met fytine bevatten ook fytase.
Sacharase of invertase is een enzym dat sacharose afbreekt tot fructose en glucose.
Heb je last van een opgeblazen gevoel na een maaltijd? Als het opgeblazen gevoel wordt veroorzaakt door de voeding dan hebben wij hier 10 gouden tips die vaak werken.
Meer informatie over opgeblazen gevoel op de blog voeding-vertering-vitaliteit.
Whole food, gehele voeding, zoals een complete appel, volle granen, hele bessen en complete groenten bevatten alle enzymen om zichzelf te verteren. Raw food is niet verhit, de enzymen beschadigen niet en blijven leven. Raw whole food heeft dus alle levende enzymen in zich om goed verteert de worden.
In je lichaam worden op verschillende plaatsen in de spijsvertering en door verschillende organen allerlei enzymen aangemaakt die elk gespecialiseerd zijn in het afbreken van bepaalde nutriënten.
In deze blog meer over de rol van enzymen bij de productie van gehydrolyseerde proteïnen.
terug naar de pagina supplementen.