Biotine, ook bekend als vitamine B7, B8 of vitamine H, is een in water oplosbare vitamine die behoort tot de familie van B-vitamines. Het speelt als co-enzym een belangrijke rol in verschillende metabolische processen in het lichaam, met name bij de afbraak van koolhydraten, eiwitten en vetten. Biotine is essentieel voor de omzetting van voedsel in energie en voor de synthese van vetzuren.

Een van de belangrijkste functies van biotine is de betrokkenheid bij het metabolisme van aminozuren, die de bouwstenen zijn van eiwitten. Biotine helpt bij het activeren van enzymen die belangrijk zijn voor de synthese van aminozuren en de afbraak van eiwitten. Het speelt ook een rol bij de productie van glucose en het handhaven van stabiele bloedsuikerspiegels.

Biotine voor je huid

Biotine wordt vaak geassocieerd met het bevorderen van gezond haar, huid en nagels. Het is veelvoorkomend in veel schoonheids- en huid- en haar-verzorgingsproducten. Echter, hoewel een tekort aan biotine haaruitval, huiduitslag en broze nagels kan veroorzaken, zal biotine-suppletie deze aandoeningen niet noodzakelijkerwijs verbeteren tenzij iemand daadwerkelijk een biotinetekort heeft.

Biotinesupplementen zijn vrij verkrijgbaar en worden over het algemeen als veilig beschouwd wanneer ze worden ingenomen in aanbevolen doseringen.

Goedgekeurde gezondheidsclaims biotine

  • Draagt bij tot de instandhouding van normaal haar
  • Biotine bij tot de instandhouding van een normale huid
  • Vitamine B7/B8 bij tot het instandhouden van normale slijmvliezen
  • Activeert je natuurlijke energie in het lichaam

Voeding die rijk is aan biotine:

voeding rijk ana biotine
  1. Eieren: Vooral het eigeel bevat een hoge concentratie biotine.
  2. Lever: Runder- of kippenlever bevat aanzienlijke hoeveelheden biotine.
  3. Noten en zaden: Amandelen, walnoten, pinda's, zonnebloempitten en lijnzaad zijn goede bronnen van biotine.
  4. Avocado: Deze vrucht bevat niet alleen biotine, maar ook andere gezonde voedingsstoffen.
  5. Sojabonen en andere peulvruchten: Sojabonen, linzen en kikkererwten zijn rijk aan biotine.
  6. Zuivelproducten: Melk, kaas en yoghurt bevatten biotine, vooral in kleine hoeveelheden.
  7. Groenten: Bepaalde groenten zijn bronnen van biotine, waaronder zoete aardappelen, broccoli, spinazie en bloemkool.
  8. Champignons: Met name shiitake en andere paddenstoelensoorten bevatten biotine.

Hoeveel biotine per dag

De aanbevolen dagelijkse inname (RI referentie inname) van biotine kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, geslacht en specifieke behoeften. Over het algemeen worden de volgende RI-waarden aanbevolen:

  • Adolescenten (14-18 jaar): 25-35 mcg biotine per dag.
  • Volwassenen (19 jaar en ouder): 30-35 mcg biotine per dag.
  • Zwangere vrouwen: 30-35 mcg biotine per dag.
  • Vrouwen die borstvoeding geven: 35-40 mcg biotine per dag.

Biotine tekort

Een biotinetekort is over het algemeen zeldzaam, omdat biotine in veel voedingsmiddelen voorkomt en het lichaam kleine hoeveelheden biotine kan produceren via de darmbacteriën (microbioom). Er zijn echter enkele situaties waarin een biotinetekort kan optreden.

Symptomen die kunnen wijzen op een mogelijk biotinetekort zijn onder andere

  1. Dunner wordend haar en haaruitval: Een van de meest opvallende symptomen van een biotine-tekort is haarverlies. Het haar kan dunner worden en er kan sprake zijn van verlies van wimpers en wenkbrauwen.
  2. Broze nagels: Het speelt een rol bij de opbouw van keratine, een eiwit dat essentieel is voor gezonde nagels. Een tekort kan leiden tot broze, zwakke en splijtende nagels.
  3. Schilferige en geïrriteerde huid: Een tekort kan leiden tot een droge, schilferige huid en jeuk. Het kan ook leiden tot dermatitis, een ontsteking van de huid.
  4. Conjunctivitis: Ontsteking van het oogwit, ook bekend als conjunctivitis, kan een ander symptoom zijn van een tekort aan biotine.
  5. Neurologische symptomen: In zeldzame gevallen kan een biotine-tekort neurologische symptomen veroorzaken, zoals depressie, prikkelbaarheid, vermoeidheid, spierpijn en tintelingen in handen en voeten.

Het is echter belangrijk op te merken dat deze symptomen ook kunnen worden veroorzaakt door andere factoren of aandoeningen, dus het is essentieel om een ​​professional te raadplegen voor een juiste diagnose.

Als je vermoedt dat je een biotine-tekort hebt, kun je een bloedtest uitvoeren om de biotine-waarden in je lichaam te meten. Dit kan helpen om de diagnose te bevestigen en de juiste behandeling, zoals biotine-supplementen, indien nodig, aan te bevelen.

Nutrins gebruikt biotine als toevoeging in de SuperSkin Food, ook kom je deze vitamine tegen in de multi’s van Proven, samen met probiotica. De natuurlijke plantaardige multi-vitaminen die Nutrins gebruikt bevat ook vitamine B7/B8 uit het concentraat van de shiitake.