Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

Longevity

Longevity - Lifespan

"Longevity" is een Engels woord dat verwijst naar de levensduur of langdurigheid van iets of iemand. Het wordt vaak gebruikt om de levensduur van mensen en dieren aan te duiden. In een bredere context kan het ook verwijzen naar de duurzaamheid en bestendigheid van iets over een langere periode. Voorloper en innovator in de wetenschap van longevity is professor Sinclair.

Longevity vertaling: "Longevity" kan in het Nederlands worden vertaald als "levensduur" of "langlevendheid".

Is levensduur erfelijk bepaald?

De levensduur wordt beïnvloed door een combinatie van erfelijke factoren en omgevingsinvloeden. Hoewel genetica (je genen) een rol speelt bij het bepalen van de levensduur, zijn omgevingsfactoren (epi-genetica) zoals levensstijl, voeding, sociaal-economische status, milieuomstandigheden en toegang tot gezondheidszorg ook van cruciaal belang.

Er zijn bepaalde genetische factoren die bekend staan als levensduur-genvarianten, die kunnen bijdragen aan een langer leven. Maar zelfs als je genetisch gezien een predispositie (aanleg) hebt voor een langere levensduur, kan een ongezonde levensstijl of blootstelling aan schadelijke omgevingsfactoren deze genetische voordelen tenietdoen.

Dus terwijl erfelijkheid een rol kan spelen bij het bepalen van de levensduur, is het slechts een van de vele factoren die van invloed zijn, en het is belangrijk om een gezonde levensstijl te handhaven en preventieve gezondheidsmaatregelen te nemen om de kans op een lang en gezond leven te vergroten, om je longevity te verlengen.
 

Wat is epigenetica

Epigenetica verwijst naar veranderingen in de expressie van genen die optreden zonder wijzigingen in de DNA-sequentie zelf. Met andere woorden, epigenetica gaat over de controle van genexpressie door middel van mechanismen die niet rechtstreeks het DNA veranderen, maar eerder hoe genen worden geactiveerd of gedeactiveerd. Simple gezegd, de omgeving van je genen.

Genexpressie is het proces waarbij informatie van een gen in het DNA wordt omgezet in een functioneel product, meestal een eiwit, maar soms ook een functioneel RNA-molecuul. Het DNA in een cel bevat genen die de blauwdrukken bevatten voor eiwitten en andere functionele moleculen die nodig zijn voor de groei, ontwikkeling en functie van een organisme.

Veranderingen in genexpressie kunnen worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder omgevingsinvloeden, levensstijlkeuzes, voeding, stress en andere externe stimuli. Epigenetische veranderingen kunnen invloed hebben op diverse processen in het lichaam, waaronder ontwikkeling, celgroei, ziekterisico's en veroudering.

Voorbeelden van epigenetische mechanismen zijn DNA-methylatie, histonmodificatie en niet-coderende RNA's. Deze mechanismen kunnen ervoor zorgen dat bepaalde genen worden geactiveerd of onderdrukt, wat uiteindelijk de fysiologie en gezondheid van een mens kan beïnvloeden.

Het begrip epigenetica heeft belangrijke implicaties voor de geneeskunde en gezondheidsonderzoek, omdat het ons begrip van hoe omgevingsfactoren en levensstijlkeuzes onze gezondheid beïnvloeden, verbreedt. 

longevity surfing seniorlongevity surfing senior

Longevity tips

De belangrijkste regels vind je in de blue zones, door gewoon boerenverstand en uit onderzoek.

Hier zijn 10 tips die kunnen helpen bij het bevorderen van een lang en gezond leven:
1.    Gezonde voeding: Eet een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Beperk de inname van bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en verzadigde vetten.

2.    Regelmatige lichaamsbeweging: Blijf actief door regelmatig te sporten, zoals wandelen, joggen, fietsen, zwemmen of krachttraining. Zorg voor zowel aerobe activiteiten als spierversterkende oefeningen. Houd je aan de beweegnorm.

3.    Beheers stress: Leer stress te beheersen door middel van technieken zoals meditatie, diepe ademhaling, yoga of progressieve spierontspanning. Zoek manieren om ontspanning en rust in je dagelijkse routine op te nemen. Denk ook eens aan de oorzaak van jouw stress, kun je het vermijden?

4.    Voldoende slaap: Zorg voor voldoende slaap van goede kwaliteit, meestal 7-9 uur per nacht voor volwassenen. Creëer een rustgevende slaapomgeving en ontwikkel een consistente slaaproutine, dus regelmaat.

5.    Sociale verbindingen: Investeer in relaties met familie, vrienden en gemeenschap. Sociale verbindingen kunnen een belangrijke rol spelen in het bevorderen van geestelijke gezondheid en welzijn.

6.    Voorkom slechte gewoonten: Vermijd tabaksgebruik en beperk alcoholconsumptie. Roken en overmatig drinken kunnen het risico op verschillende gezondheidsproblemen verhogen en de levensduur verkorten.

7.    Regelmatige gezondheidscontroles: Onderga regelmatig gezondheidscontroles en screenings om potentiële gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen en aan te pakken. Ga regelmatig naar de tandarts, gebruik je meerdere medicijnenen/of voedingssupplementen evalueer dat jaarlijks.

8.    Blijf mentaal actief: Houd je geest scherp door uitdagingen aan te gaan, nieuwe vaardigheden te leren, te lezen, puzzels op te lossen of deel te nemen aan cognitief stimulerende activiteiten.

9.    Behoud een gezond gewicht: Handhaaf een gezond gewicht door middel van een evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging. Overgewicht en obesitas kunnen het risico op verschillende gezondheidsproblemen verhogen.

10. Positieve mindset: Cultiveer een positieve kijk op het leven en zoek naar manieren om dankbaarheid, vreugde en optimisme te vergroten. Een positieve mindset kan een krachtige invloed hebben op de algehele gezondheid en welzijn.

genen en epigeneticagenen en epigenetica

Gezond eten – het longevity dieet

Het longevity dieet richt zich vaak op het volgende:
1.    Plantaardig voedsel: Het dieet omvat meestal veel groenten, fruit, volle granen, peulvruchten, noten en zaden. Plantaardige voedingsmiddelen zijn rijk aan voedingsstoffen, antioxidanten en vezels, die allemaal gunstig zijn voor de gezondheid.

2.    Mager eiwit: Het dieet bevat vaak magere eiwitbronnen zoals vis, gevogelte, tofu en peulvruchten. Deze eiwitbronnen kunnen helpen bij het opbouwen en onderhouden van spieren en zijn over het algemeen lager in verzadigd vet dan sommige dierlijke eiwitbronnen.

3.    Gezonde vetten: Het dieet omvat doorgaans gezonde vetten (omega-3), zoals onverzadigde vetten uit olijfolie, noten, zaden en vette vis zoals zalm en makreel.

4.    Beperkte inname van bewerkte voedingsmiddelen en toegevoegde suikers: Het dieet moedigt meestal aan om bewerkte voedingsmiddelen met toegevoegde suikers te vermijden, zoals frisdrank, snoep, koekjes en gebak. Deze voedingsmiddelen bevatten vaak veel calorieën maar weinig voedingsstoffen.

5.    Matige portiegroottes: Het dieet moedigt aan om matige portiegroottes te consumeren om overeten te voorkomen en een gezond gewicht te behouden. Eet totdat je voor 80% vol zit.

6.    Hydratatie: Voldoende hydratatie (water) is belangrijk voor een goede gezondheid, dus het longevity-dieet moedigt aan om voldoende water te drinken gedurende de dag.