De baobab vezels van de Afrikaanse Baobab-boom, de tree of life, de levensboom vindt je op de savanne en de droge gebieden. De boom is enorm dik en kan tot 25 meter hoog worden. Net zoals de ginkgo biloba is dit een bomensoort die enorm oud kan worden, ruim 5000 jaar.

Voedingswaarden baobab vezels

  1. Babobab fruitpoeder is rijk aan vitamine C.
  2. De bladeren zijn rijk aan calcium en proteïnen.
  3. De zaden zijn rijk aan goede vetten en antioxidanten.

Baobab superfruit

baobab vezels
Baobab vezels met acacia en triphala in Nutrins "volledige vezels"

De baobab draagt vruchten. De harde schaal breek je open en de inhoud is gezonde voeding. De vrucht is rijk aan antioxidanten en vitaminen zoals; B-vitaminen (B1, B2, B3, B6), vitamine D en E. Ook is het een goede bron van mineralen zoals; calcium, ijzer, magnesium, kalium, mangaan, fosfor en zink. Het baobab-fruit bevat ook 8 essentiële aminozuren. Met al die voedingsstoffen is het niet vreemd dat deze boom de “tree of life” wordt genoemd.

Het hoge gehalte aan vitamine C en calcium zorgt ervoor dat wij het volgende mogen claimen:

Calcium ondersteunt het behoud van een gezonde spijsvertering en draagt bij tot de normale werking van de spijsvertering.

Wat is baobab vezels poeder

Nog een belangrijk product van het baobab-fruit zijn de vezels. Heel fijngemalen zijn het prebiotische oplosbare vezels. Oplosbaar betekent dat de vezels verteerd worden door de bifido-bacteriën in de dikke darm. Deze probiotica krijgen de vezels als voeding, vandaar de naam pre-biotica. De bacteriën gebruiken de vezels als voedingsbodem en zij maken daar vetzuren, vitaminen, neurotransmitters en hormonen zoals serotonine van. Baobab past in een FODMAP-dieet, ondersteunt het microbioom en de spijsvertering. Alles bij elkaar een van de rijkste voedingsmiddelen ter wereld.

Baobab hoe te gebruiken

Nutrins gebruikt de biologische baobab vezels van de Senegalese soort genaamd Adansonia digita L. Duurzaam geteeld en fairtrade ingekocht. Dus de lokale boeren worden er beter van. Per dagdosering bevat de nutrins volledige vezels 4 gram baobab-vezels. Een mooie aanvulling van gezonde voeding. Als je doel is om dagelijks 40 gram voedingsvezel te eten start je ’s morgens met 8,5 gram Nutrins. 5 gram baobab en acacia vezels hebben een prebiotisch effect.

Waar smaakt baobab naar?

Wij hebben het poeder gemengd met acacia-vezels, inuline en een klein beetje stevia. Het beschrijven van een smaak is niet gemakkelijk. Maar je kunt denken aan noot-achtig, een beetje vanille, licht zoet. Meng het door yoghurt, je proteïnenshake, smoothie of sap en je proeft het nauwelijks.

Meer informatie over de samenstelling van baobab op pubmed.

Nutrins volledige vezels met baobab, acacia, glutamine, inuline en triphala. Ook in de Superskin-food maken wij gebruik van baobabvezels.

Blog over acacia-vezels.

Vezels in de HOPE-formule, lees hier meer over dit pakket met; vezels, omega-3, probiotica, enzymen en liposomale multi vitaminen.