Acacia vezels voor microbioom, Acacia is prebiotica voor bacteriën in de dikke darm

Acaciavezels zijn prebiotica, voeding voor de bifidum-bacteriën in de dikke darm, de probiotica. Deze vriendelijke bacteriestam produceert o.a. butyraat (boterzuur), propionaat en acetaat (korte keten vetzuren). Deze CCFA (short chain fatty acids) zijn belangrijkste energiebronnen voor darmepitheelcellen. Deze cellen vormen het darmslijmvlies dat de darmwand beschermt en een grote rol speelt in de doorlaatbaarheid van de darmwand.

Fermenteerbare vezels (oplosbare) vezels zijn o.a. acacia en baobab die elkaars werking versterken. De vezels worden niet afgebroken in de dunne darm maar worden gefermenteerd in de dikke darm. Het poeder neemt goed water op en vormt zo een gel die de verzadiging ondersteunt. Acaciavezels bevatten 86% oplosbare vezels. Verteerbare vezels of prebiotica.

Acaciavezels biologisch

Nutrins gebruikt biologische acaciavezels afkomstig uit Senegal, hoofdstad Dakar. De acacia-boom (Acacia Senegal) groeit op de Afrikaanse Savanne. De actieve bestanddelen in de vezels zijn: arabinogalactanen, rhamnose en glucaronzuur, de voeding voor de bacteriën in het microbioom. De door ons geselecteerde kwaliteit is niet alleen biologisch maar ook fair trade. Iets duurder maar eerlijk.

Acacia hars

De vezels worden gewonnen uit het sap van de boom. Het is eigenlijk de hars die vrijkomt als de bast van de boom gecontroleerd wordt beschadigd in het voorjaar. Het levert prachtige plaatjes op (zie foto), de “tranen van de acaciaboom”.  Na een maand wordt een gedeelte van de vrijgekomen hars afgesneden. De boom blijft dus beschermd. Het gedroogde hars wordt vermalen tot een poeder. Het poeder bestaat voor 90% uit oplosbare vezels. Deze vezels worden gebruikt in voedingssupplementen, als verdikkingsmiddel en als “extra vezels” in voeding. Het past goed in koolhydraatarme, keto en low-cal diëten. De smaak van acacia vezels is neutraal tot heel licht zoetig. De kleur van het poeder is beige

hars van acacia senegal

5000 jaar gelden werd acacia al gebruikt door de Egyptenaren. Arabische gom of acacia-vezelpoeder werd toen gebruikt als natuurlijk bindmiddel. Het is de manna die in de Bijbel en in de Koran worden beschreven.

E414

Arabische gom heeft een E-nummer, dus goedgekeurd en veilig. Het is dan een natuurlijke hulpstof in voeding. Het is geschikt voor vegetariërs en veganisten, het is een plantaardig ingrediënt. Er is geen ADH (RI) vastgesteld voor acacia, wel voor voedingsvezels. Het is geen allergeen maar heel soms zijn mensen gevoelig voor arabische gom.

Acacia-poeder als voedingssupplement voor microbioom

Als aanvulling op gezonde voeding is acacia een gemakkelijke manier om aan de dagelijkse hoeveelheid van 35 gram vezels te komen. Nutrins gebruikt het in proteïnen-maaltijden en in de “volledige vezels” een synergetische combinatie van fermenteerbare vezels. Hier vind je de “volledige vezels”. Op deze pagina meer over voedingsvezels. Per dag 5 tot 10 gram extra vezels in de vorm van acacia-poeder. Snel en gemakkelijk door shake, maaltijdvervanger, smoothie of soep. De acaciavezels vind je ook in de Super Skin Food.

Tip

Als je extra vezels toevoegt aan je dagelijkse voeding is het raadzaam om ook goed te letten op voldoende vochtinname. Dus elke dag voldoende water drinken. Hoeveel water per dag? Lees het in deze blog over water.