Anti-aging

Anti-aging: stop de tijd, blijf langer jong

Vertraag je verouderingsproces. Ooit een droom maar dankzij recente onderzoeken wordt steeds duideljker dat wij zelf de snelheid van verouderen kunnen beïnvloeden.

Met een ongezonde lifestyle versnel je de veroudering en met een gezonde lifestyle kun je het proces vertragen. Die ongezonde lifestyle is wel duidelijk; stress, slecht eten, roken, drank, drugs (medicijnen) en vervuiling. Een gezonde lifestyle betekent; gezond eten, mindfullness, goed drinken, ontspannen en inspannen (lichaamsbeweging), sociale contacten en genieten. De conclusies uit het onderzoek naar de blue zones.

Als we uitgegroeid zijn beginnen we te verouderen. Zo rond het 20-ste levensjaar stopt "groei". Anti aging is een wetenschap die zich bezighoudt met het afremmen van het verouderingsproces. Verouderen doen we allemaal maar bij de ene persoon is dit meer zichtbaar als bij de andere persoon. Wat maakt het verschil dat sommige mensen tot hun 90-ste jong blijven en anderen rond hun 60-ste al echt oude mensen zijn?

Is het de voeding, hun lifestyle, gebruiken zij verboden middelen, leven ze op een goede plaats, hebben ze minder ontstekingen en minder stress of juist minder stress en daardoor minder (laaggradige) ontstekingen. De anti aging science is jong en dynamisch. Veroudering vertragen, maar je kunt een stap verder en de levensduur verlengen. Dit heeft longevity-science, langer leven met behoud aan vitaliteit (lichaam en geest).

Door betere hygiëne, antibiotica en betere voeding worden mensen lichamelijk ouder. Maar daardoor wordt de geestelijke veroudering meer zichtbaar. Met andere woorden, als het lichaam het langer volhoudt worden mensen ouder en zie je meer mensen met dementie en bijvoorbeeld Alzheimer’s disease.

De effecten van vasten

Calorie-restrictie levert een grote bijdrage aan het afremmen van het verouderingspoces. Net zoals in de blue zones, eten tot je voor 80% vol zit. Combineer dit met gezonde voeding en intermittent fasting en je ontlast je lichaam, je spijsvertering en je organen. Eet gezond tussen een uur of 12 en 8 uur. Zorg ervoor dat je elke dag je voorraad glucose (glycogeen) opmaakt zodat je lichaam de gelegenheid krijgt om te detoxen, om afval op te ruimen (fagocytose).

‘Feitelijk is dieetbeperking, naast mTORC1-remming, op dit moment de enige interventie die de levensduur van gisten, wormen, vliegen en muizen verlengt’.Het levensverlengende effect van calorische restrictie loopt waarschijnlijk ook via mTORC1: ‘Er bestaat een brede consensus dat een verminderd mTORC1-signaal als gevolg van calorische restrictie bijdraagt aan een verlengd leven en gezondheidswinst.’ in deze blog alles over mTor.

De effecten van calorie-restrictie kunnen ook "nagedaan" worden, fasting-mimicking. Veel gebruikte bioactieve stoffen (polyfenolen) zijn: resveratrol, quercetine, spermidine, groene thee (EGCG) en kurkuma. Meer over CRMs calorie restriction mimetics. Deze stoffen ondersteunen de autofagie.   

Voedingssupplementen om jong te blijven 

fillers of voeding

De basis is altijd gezonde complete voeding met veel groenten, behoorlijk wat fruit, voldoende proteïnen, gezonde vetten en complexe koolhydraten.

  • Factoren die de veroudering versnellen: (stress, vervuiling, suiker, ontstekingen).
  • Factoren die veroudering afremmen: (calorie-restrictie/autofagie, blue zones), mTor remmers: curcuma, fisetine, groene thee (EGCG), resveratrol, quercetine, aspirine (salicylzuur).

NAD+

Nicotinamide-adenine-dinucleotide (NAD) is een co-enzym dat in de cellen van alle organismen functioneert als biochemische elektronendrager, essentieel voor de energievoorziening in de cellen. Het is een metaboliet van vitamine B3 (niacine). Het is een co-enzym, een groot molekuul. 

NAD wordt door het lichaam zelf op twee manieren geproduceerd. Het kan uit l-tryptofaan worden vervaardigd of uit vitamine B3 (nicotinamide of nicotinezuur).
Deze natuurlijke productie van NAD neemt af naarmate we ouder worden omdat de twee productietrajecten minder efficiënt worden.

NAD en NAD+ in voedingssupplementen (capsules) wordt heel moeilijk opgenomen, in de maag wordt het grootste deel al afgebroken door het maagzuur. Het is gevoelig voor licht, vocht en warmte. Om NAD goed op te nemen heeft het dus bescherming nodig, een dubble laag fosfolipiden (liposoom). Het molekuul passert ongeschonden het maagzuur en wordt als liposoom in zijn geheel opgenomen om via de bloedbaan bij de cellen aan te komen.

NR B3 NMN NAD

NMN

Nicotinamide mononucleotide (NMN) is een lichaamseigen molecuul. Het wordt gebruikt door alle cellen. NMN is net zoals als nicotinamide riboside (NR) een alternatieve vorm van vitamine B3 (niacine) en een voorloper van NAD. NMN is een vordingdbron voor sirtuïnen.

NMN mag in Nederland en België niet verkocht worden omdat het een novel food is dat (nog) niet is goedgekerud door EFSA. In de USA is het al een "novel drug" geworden. Daarmee is de kans dat NMN een voedingssupplement wordt heel erg klein. NMN passeert moeilijk de celwand.

NR

NR (nicotinamide riboside) is net als NMN een afgeleide van vitamine B3 en een voorloper van NAD, zoals vitamine B3 (niacine, nicotinezuur) dat zelf ook is. Het lichaam kan zelf B3 maken uit L-tryptofaan. Tryptofaan kan ook door sommige cellen worden omgzet in NAD.

NR is een veelbelovend voedingssupplement om veroudering te vertragen. Het lichaam maakt zelf van NMN eerst NR (dat past door de celwand) en vervolgens het gewenste NAD. NR is een toegestaan voedingssupplement. NR in een liposoom is binnen kort verkrijgbaar als voedingssupplement. De liposomale omhulling van de NR maakt opname in de cel mogelijk zonder transporters (co-factoren).  

RESVERATROL

Resveratrol is een zeer interessant molecuul, deze polyfenol wordt steeds meer in anti-aging en longevity toegepast. Het is een stof die planten aanmaken om zich te beschermen tegen: schimmels, virussen, bacteriën, insecten, uv-straling en beschadiging. Resveratrol activeert een groep bijzondere anti-aging enzymen; de sirtuïnen (SIRT 1-7). Sirtuïnen zijn "silent information regulator proteïnen" afgekort tot SIRT. De sirtuïnen produceren ribose.

RIBOSE

D-ribose (monosaccharide, enkelvoudige suiker) wordt in ons lichaam als bouwstof gebruikt voor nucleotiden (Nucleotiden zijn de bouwstenen waaruit DNA- en RNA-moleculen zijn opgebouwd). Van deze deeltjes worden onder andere nucleïnezuren en adenosinetrifosfaat (ATP) ofwel energie gemaakt. D-ribose heeft effect op de snelheid waarmee ATP wordt aangemaakt. Ribose wordt in je cellen omgezet in energie. 

Omega-7

SIRT1 is een veelbelovende anti-aging regulator. Het wordt volgens nieuw onderzoek gestimuleerd door omega-7. Daarnaast draagt dit vetzuur bij aan de collageen-vorming, hydrateert het de huid (+49%), verbetert het de elasticiteit (+26%) en vermindert het rimpelvorming (-9%). Omega-7 hebben wij in de vorm van duindoornbes-olie toegevoegd aan de omega-extra, samen met vitaminen, borage-olie en de super-antioxidant asthaxanthine.

 

Voeding en veroudering

Wat moet je eten om versnelde veroudering af te remmen? Goed verteerbare en niet belastende voeding. Dus gezond en plantaardig.

Hoeveel moet je eten om veroudering te remmen? Totdat je bijna vol zit, 80% maagvulling. Dat is even "aanleren", maar matiging (calorie-restrictie) werkt.

Wanneer moet je eten om "jong" te blijven? Vast elke dag minimaal 12 uur. Probeer al je voeding tussen 12:00 en 18:00 te nuttigen. Meer info over intermittent fasting.

Welke supplementen spelen een rol bij veroudering? Polyfenolen (quercetine, resveratrol, curcuma, groene thee). Als basis een goede multi-vitamine met probiotica, maar niet te hoog doseren, 100% RI als basis is echt voldoende.

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

14 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

14 producten

per pagina