Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.
Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.
Lactoferrine is een glycoproteïne dat zich bindt aan ijzer. Een glycoproteïne is een eiwit met daaraan gekoppeld een of meer suikereenheden, oligosachariden. In het lichaam wordt het gemaakt uit witte bloedcellen en in het slijmvliesepitheel (zoals speeksel). "Ferrine" in de naam lactoferrine is afkomstige van de eigenschap van deze glycoproteïne om ijzer te binden. Lactoferrine tref je aan in moedermelk (colostrum) dat tot 10-15% lactoferrine bevat.
Lactoferrine is glycoproteïne dat zich bindt aan ijzer. Een glycoproteïne is een eiwit met daaraan gekoppeld een of meer suikereenheden, oligosachariden. In het lichaam wordt het gemaakt witte bloedcellen en in het slijmvliesepitheel (zoals speeksel). "Ferrine" in de naam lactoferrine is afkomstige van de eigenschap van deze glycoproteïne om ijzer te binden. Lactoferrine tref je aan in moedermelk (colostrum) dat tot 10-15% lactoferrine bevat. Ook je tranen, speeksel en ander lichaamsvloeistoffen bevatten lactoferrine. Omdat de eerste melk van koeien (biest – colostrum) ook veel lactoferrine bevat wordt dit als voedingssupplement gebruikt. De colostrum van koeien is nagenoeg (99%) identiek aan menselijk colostrum.
De apo-vorm is nog niet gebonden aan ijzer en de holo-vorm is al wel gebonden aan ijzer.
Gramnegatieve bacteriën (pathogene, ziekmakende) bacteriën hebben ijzer (Fe3+) nodig. Als dit ijzer niet meer aanwezig is doordat de lactoferrine zich er aan bindt sterven de pathogene bacteriën. In de strijd om het ijzer verliezen de bacteriën. Lactoferrine wordt ook gebruikt om de darmflora te verbeteren, in wondzorg en in mondzorg om de mondflora te ondersteunen. Het is de eerste verdediging tegen indringers die via de slijmvliezen binnenkomen.
► Lactoferrine beschadigt de buitenste celwand van de bacteriën waardoor de cellen splitsen en afsterven.
► Het voorkomt dat bacteriën zich hechten en voorkomt daarmee het ontstaan van een biofilm. In de mond is dit de oorzaak van plaque.
► Lactoferrine is alleen schadelijk voor de “verkeerde” bacteriën. De goede, de gewenste bacteriën zoals bijvoorbeeld de lactobacillen die melkzuur in de darmflora produceren, zijjn niet afhankelijk van “vrij ijzer”.
► Het is ook een bedreiging voor pathogene bacteriën maar ook voor gisten, virussen, parasieten en schimmels.
► Er zijn geen bijwerkingen bekend van lactoferrine.
► Omdat de bron waaruit de lactoferrine wordt gewonnen koemelk en/of colostrum is moeten mensen met een zuivel-allergie voorzichtig zijn.
Lactoferrine bevindt zich van nature in colostrum, de eerste melk (biest) van moeders en van koeien.
Colostrum van koeien (bovine colostrum) wordt gebruikt in voedingssupplementen; in poedervorm en als capsule.
Lactoferrine is een multifunctioneel eiwit dat voorkomt in melk en andere lichaamsvloeistoffen zoals speeksel, tranen en slijm. Het behoort tot de transferrine-familie en staat bekend om zijn rol in de ijzerstofwisseling. Lactoferrine helpt bij de opname van voedingsijzer in de darmen en reguleert ook de ijzerlevels in het lichaam.
Naast zijn vermogen om ijzer te binden, heeft lactoferrine verschillende andere belangrijke biologische functies. Deze omvatten:
Wil je alles weten over lactoferrine en apo-lactoferrine lees dan hier de monografie van Natura Foundation.