Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

Probiotica in en op je lijf

Probiotica, vriendelijke bacteriën

Meer info over probiotica van ProVen. Welke probiotica? Probiotica kopen 

 

In en op je lijf leven heel veel bacteriën: Het menselijke microbioom, waar zit dat? Alle slijmvliezen die de buitenwereld raken zijn bedekt met bacteriën. Je microbioom begint al voor je geboorte te ontstaan, en overleeft jou. Iedereen heeft een uniek eigen microbioom. De manier waarop je geboren wordt heeft een grote invloed op de soorten bacteriën in je darmen. Tot aan je derde levensjaar, je eerste 1000 dagen ontwikkelt het microbioom zich. De bacteriën in je darmen die niet schadelijk zijn en die goede stoffen maken noemen wij “vriendelijke bacteriën”. Wees vriendelijk voor je eigen bacteriën. Geef ze groenten, vezels, water en fruit en liever geen koffie, alcohol, suiker of zout. Probeer stress te verminderen o.a. door meer te bewegen of te sporten. De LAB4-bacteriestammen worden sinds 2004 wereldwijd gebruikt in voedingssupplementen. Miljoenen tevreden consumenten.

waar zit het microbioom

Bacteriën in je mond

De mondholte is het begin van de spijsvertering, de eerste barriere van je immuunsysteem en het begin van je microbioom. Orale hygiëne is belangrijk voor je gezondheid. Voorkom ontstekingen. In je mond leven 10 miljard bacteriën, verdeeld over 700 verschillende soorten. Samen met virussen en schimmels vormen zij je orale flora.

Bacteriën in je darmen

De gemiddelde mens heeft ongeveer 1,5 kilo aan bacteriën in de darmen. In de dunne darm ongeveer 25 gram lactobacillen, de rest in de dikke darm, vooral bifidum-bacteriën. Ontlasting bestaat voor ongeveer 40% uit dode bacteriën, dus dagelijks wordt er een paar honderd gram bacteriën aangemaakt. Je hebt meer bacteriën dan lichaamscellen, en die bacteriën vindt je in je mond, op je huid, in je longen, in en rond de urinewegen en in je maag en darmen. Die bacteriën communiceren en werken met elkaar samen. De bacteriën in je darmen helpen o.a. bij de aanmaak van hormonen, vetzuren, bouwstoffen, energie en vitaminen.

Bacteriën in je vagina

Bacteriën in je vagina, de vaginale flora, helpen je in het behouden van een goede pH-waarde. De zuurgraad in je vagina beschermt je tegen ongewenste bacteriën. De ideale pH-waarde is tussen de 4 en 5. Oestrogeen zorgt voor de afgifte van glycogeen (suikers) waar de goede bacteriën op leven. Vooral lactobacillen zijn dominant. Als voorbeeld de lactobacillus Gasseri. Deze bacteriestam vind je terug in de probiotica voor vrouwen.

Bacteriën op je huid

Het microbioom op je huid bevat ongeveer 50.000 bacteriën per vierkante centimeter. Op de gladde delen zoals je rug minder als op warmere delen zoals je oksels en de schaamstreek. De bacteriën op je huid werken samen met de bacteriën in je darmen. 

Meer over de bacteriën in op je lijf op deze pagina.

Probiotica zijn voedingssupplementen. Geen vervanging maar aanvulling van gezonde voeding en onderdeel van een gezonde lifestyle met gezond eten (groente en fruit), voldoende beweging (30 minuten per dag), voldoende water drinken (+/- 1,5 liter) en voldoende slapen (7 - 8 uur, elke nacht).

Meer informatie over probiotica

alle soorten probiotica