Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

Sinclair & Mosley

Longevity

Mosley intermittent fasting HIITMosley intermittent fasting HIIT

Het behouden van je gezondheid en longevity (het verlengen van je levensduur) leiden tot dezelfde inzichten en interventies in je lifestyle. In de longevity-wetenschap kom je supplementen tegen zoals resveratrol, NMN, NAD, NR . Lichaamsbeweging volgens de HIIT-methode die we ook kennen via Dr. Mosley (auteur van "the fast diet"). Plus de koude-therapie van onze Nederlandse Ice-man Wim Hof.

David A. Sinclair is een vooraanstaande onderzoeker op het gebied van veroudering en heeft verschillende concepten en ideeën ontwikkeld over hoe het proces van veroudering kan worden vertraagd of zelfs omgekeerd. Een van zijn meest bekende concepten is dat van "aging as a disease" (veroudering als een ziekte), waarbij hij stelt dat veroudering niet alleen een onvermijdelijk gevolg is van het leven, maar eerder een verzameling van schadelijke processen die kunnen worden aangepakt en behandeld zoals andere ziekten.

Een ander belangrijk concept dat hij heeft ontwikkeld, is de rol van sirtuïnes bij veroudering en gezond ouder worden. Sirtuïnes zijn een klasse van eiwitten die betrokken zijn bij verschillende biologische processen, waaronder metabolisme, stressrespons en DNA-reparatie. Sinclair heeft aangetoond dat het activeren van sirtuïnes, bijvoorbeeld door middel van calorierestrictie of door het gebruik van bepaalde verbindingen zoals resveratrol, gunstige effecten kan hebben op de gezondheid en levensduur. In deze blog meer over sirtuïnen en veroudering.

Een ander belangrijk aspect van Sinclair's anti-aging concept is het idee van "epigenetische herprogrammering". Hij heeft onderzoek gedaan naar hoe bepaalde moleculaire processen de expressie van genen kunnen veranderen en hoe deze processen verband houden met veroudering. Door het begrijpen en manipuleren van deze processen, gelooft Sinclair dat het mogelijk kan zijn om de gezondheid en levensduur te verbeteren.

Over het algemeen richt Sinclair's anti-aging concept zich op het begrijpen van de moleculaire mechanismen die ten grondslag liggen aan veroudering en het identificeren van interventies die deze processen kunnen vertragen of omkeren, met als uiteindelijk doel het bevorderen van een gezond en lang leven.

longevity lifespan

Wat is epigenetica

Epigenetica is een tak van de biologie die zich bezighoudt met veranderingen in de genexpressie die optreden zonder dat er wijzigingen plaatsvinden in de DNA-sequentie zelf. Met andere woorden, epigenetische veranderingen beïnvloeden hoe genen worden aan- of uitgeschakeld, wat kan leiden tot variaties in de fenotypische kenmerken van een organisme, zoals uiterlijke kenmerken, ziektegevoeligheid en gedrag, zonder dat de onderliggende DNA-sequentie verandert.

Epigenetische veranderingen worden gemedieerd door chemische modificaties van het DNA en de eiwitten waaraan het DNA is gebonden, zoals histonen. Deze modificaties, zoals methylering van DNA of acetylering van histonen, kunnen de mate van genexpressie beïnvloeden door de toegankelijkheid van genen voor transcriptie door RNA-polymerase te veranderen.

Epigenetische veranderingen kunnen worden beïnvloed door een verscheidenheid aan factoren, waaronder omgevingsinvloeden, voeding, levensstijlkeuzes, stress, blootstelling aan chemicaliën en andere externe stimuli. Ze kunnen ook worden overgeërfd van ouder op kind en kunnen een rol spelen bij de ontwikkeling van ziekten en aandoeningen, zoals kanker, diabetes, obesitas, neurologische aandoeningen en hart- en vaatziekten.

Het begrijpen van epigenetica is van groot belang voor de biologie en de geneeskunde, omdat het inzicht kan bieden in hoe omgevingsfactoren en levensstijlkeuzes onze gezondheid en ziektegevoeligheid beïnvloeden, en hoe deze kennis kan worden toegepast op het ontwikkelen van nieuwe behandelingsstrategieën en preventiemethoden voor verschillende aandoeningen.

Lifespan

Sinclair heeft een duidelijk boek geschreven over longevity getiteld lifespan. Dit boek is de basis van het Nutrins product Longevity-Lifespan.

Het boek

Op bol.com vind je de volgende samenvatting:

Samenvatting: De revolutionaire wetenschap van veroudering – en hoe we die kunnen stoppen
Langer gezond leven onthult de baanbrekende nieuwe theorie die onze manier van denken over ouder worden voorgoed zal veranderen. Ouder worden is niet onomkeerbaar; we kunnen er veel meer controle over hebben. Professor David Sinclair toont aan dat bijna alles wat we over ouder worden dachten te weten fout is. Hij biedt daarnaast het verhaal van de geweldige wereldwijde pogingen om het verouderingsproces te vertragen, te stoppen en zelfs terug te draaien. We moeten gaan nadenken over een wereld waar ouder worden behandeld kan worden.

Decennialang dachten we dat we aan de genade van onze genen zijn overgeleverd en dat de natuurlijke schade aan onze genen – de schade die je onherroepelijk oploopt bij het ouder worden – ons uiteindelijk ziek en oud maakt. Maar wat als alles wat we dachten te weten fout is? Wat als ouder worden een ziekte is die we kunnen behandelen?

De basis ligt in het activeren van recent ontdekte 'vitaliteitsgenen'. Sinclair deelt de nieuwe technologieën en de simpele aanpassingen in levensstijl – zoals intermittent fasting, omgang met kou en trainen met de juiste intensiteit – die aantoonbaar leiden tot een langere levensduur. Langer gezond leven geeft een werkplan om je gezondheid weer in eigen hand te nemen en geeft een blik op de toekomst van de mensheid waarin we gezond ruim 100 jaar kunnen worden.

Alles over intermittent fasting