Een hond voor je microbioom

10 goede redenen om een hond te nemen, er van te houden en mee te lopen. Een hond is een van de beste medicijnen. In deze blog de effecten van hond op je gemoedstoestand, je spijsvertering, je gewicht en je microbioom (de bacteriën in je darmen).

10 goede redenen om een hond te nemen

En er van te houden en mee te lopen. Een hond is een van de beste medicijnen. In deze blog de effecten van hond op je gemoedstoestand, je spijsvertering, je gewicht en je microbioom (de bacteriën in je darmen). Honden en hun effect op je microbioom.

  • Honden zijn gezelschapsdieren. Katten ook, maar dan wel op een andere manier. Een hond is er voor jou, jij bent er voor de kat. Het verzorgen en veel aaien van een hond stimuleert bij beiden de productie van het knuffelhormoon oxytocine.
  • Minder stress door aaien. Het cortisol-niveau (stress hormoon) neemt af. Spelen met dieren verhoogt de hormonen serotonine en dopamine, neurotransmitters met plezierige en kalmerende effecten.
  • Als je ziek, moe of verdrietig bent merkt een hond dit op en komt naar je toe om je te “troosten”.
  • Meer lichaamsbeweging; doordat je de hond minimaal 3 keer per dag uitlaat, in de buitenlucht, betekent meer energie verbranden en een betere spijsvertering.
  • Honden verminderen allergie bij kinderen. In een studie van 18 jarigen werd ontdekt dat de aanwezigheid van een hond tijdens de baby-jaren zorgde voor +/- 50% minder honden-allergie in vergelijking met de controlegroep.
  • De aanwezigheid van ene hond in een gezin tijdens de baby- en kindertijd draagt bij aan minder allergieën inclusief astma en eczeem.
  • Ook een hond of kat op latere leeftijd in huis heeft voordelen. Je huisdier introduceert verschillende bacteriestammen die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van jouw microbioom.
  • Het uitlaten van je hond stimuleert ook het menselijke contact met andere hondenbezitters.
  • Huisdieren helpen kinderen met leer-problemen. Het brengt rust en kalmte in stressvolle situaties.
  • Een hond in huis geeft ook een gevoel van veiligheid en daarmee rust. Elk huisdier heeft zijn toegevoegde waarde maar vooral honden hebben een toegevoegde waarde die relevant is voor ons microbioom.

De hygiëne hypothese en honden

Ons immuunsysteem moet zich ontwikkelen door te oefenen en te leren van nieuwe bacteriën. Vanaf de geboorte tot aan je derde levensjaar, de eerste 1000 dagen zijn heel belangrijk. De hygiëne hypothese stelt dat onze moderne schone (steriele) omgeving leidt tot minder “getrainde” en minder ontwikkelde immuunsystemen. Dit uit zich in een toename van allergieën en overgevoeligheden.

een hond voor je microbioom
Luna in de modder

Ter ondersteuning van deze hypothese hebben studies laten zien dat baby’s die opgroeien in gezinnen met huisdieren (honden) een grotere diversiteit aan bacterie-stammen in hun darm-microbioom hebben. Dit in vergelijking met kinderen die zijn opgegroeid zonder hond. Vervolgstudies hebben laten zien dat in de schooltijd kinderen met honden thuis minder allergie en minder astma hebben.

Honden-bezitters hebben meer en meer verschillende bacteriën in hun huid-microbioom. Onschuldige en vriendelijke bacteriën zoals betaproteo-bacteriën van de hondentong en actino-bacteriën van hun poten. Honden maken onze woningen minder steriel en zij brengen vriendelijke bacteriën mee naar huis.

Buiten in de natuur ontvang je goede bacteriën

Doordat je je hond uitlaat, bijvoorbeeld op het strand, in een park of in het bos kom je meer in contact met verschillende bacteriën. Vooral als je ook nog eens modderig wordt. Dit draagt bij aan je complete microbioom. Hier vind je alle hondenlosloop-gebieden.

Dus, wie laat zo meteen de hond uit? grijp je kans! :)

Tekst en foto Rinjo Israels. De hond op de foto heet Luna.