De ontwikkeling van de darmflora

De verschillende soorten bacteriën, de bacteriestammen, die worden aangetroffen bij baby’s laat zien hoe zij geboren zijn. Via een keizersnede of via en vaginale bevallig waarbij het microbioom van de baby een afspiegeling is van de bacteriën van de moeder. Bij een keizersnede zie je de bacteriën uit de ziekenhuis-omgeving terug. Andere factoren die de darmflora beïnvloeden zijn: vroeggeboorte, hygiëne, borstvoeding of flesvoeding en het gebruik van antibiotica.

Darmflora en immuunsysteem bij baby's

De darmflora werkt samen met het immuunsysteem en helpt in de ontwikkeling van immuun-cellen. Deze afweercellen zijn er in vele soorten en maten. Wat de meeste gemeenschappelijk hebben, is dat ze vreemde indringers zoals virussen, verkeerde bacteriën en parasieten vernietigen.

Als de darmflora niet goed genoeg getraind wordt en zich onvoldoende ontwikkeld heeft dit een relatie met immuniteit gerelateerde aandoeningen op latere leeftijd. Daarom is het belangrijk om de bacteriën in de darmen van je baby te ondersteunen voor en vanaf de geboorte.

Koliek bij baby’s en de darmbacteriën

Een baby met buikpijn (koliek) is voor ouders een van de meest vervelende en moeilijk situaties. Een baby die uren- of nachtenlang huilt van de buikpijn gedurende de eerste 4 tot 5 maanden. De frustratie van mama en papa neemt alleen maar toe doordat er verschillende verhalen zijn over het ontstaan van koliek en dat er geen eenduidige aanpak is.


baby probiotica huilbaby koliek

In toenemende mate wordt gekeken naar het microbioom van de baby en naar de verschillende bacteriestammen. De eerste bacteriën die zich in de darmen van de baby nestelen kunnen een effect hebben op het ontstaan van buikpijn (koliek) en andere darmklachten bij baby’s.

Duideljik is geworden dat een onbalans tussen bepaalde bacteriën invloed heeft op het ontstaan van buikkrampjes. Baby’s die geen tot nauwelijks buikpijn hebben, hebben een grotere hoeveelheid lactobacillen en bifidobacteriën.

Baby eczeem, allergieën en darm-bacteriën

Het aantal mensen met allergieën is dramatisch gestegen in de afgelopen 50 jaar. 40% van de kinderen ontwikkelt nu een allergie zoals eczeem, astma of hooikoorts (rhinitis). De allergieën blijven een leven lang. De meeste allergieën ontwikkelen zich in de eerste 2 levensjaren vooral in de eerste 6 maanden na de geboorte. Kinder-eczeem, de rode jeukende vlekken (patches) zijn lastig en zorgelijk zowel voor de baby als voor de ouders.


baby eczeem probiotica

Als kinderen op 2-jarige leeftijd atopisch (constitutioneel) eczeem hebben is er een kans van 80% dat zij astma hebben op hun 12-de en een nog hoger risico op hooikoorts.

Heeft u vragen over de darmen van baby’s of over probiotica lees dan hier verder of neem contact met ons op.