Borstvoeding verlaagt risico op allergie en astma bij kinderen (6 jaar)

In een nieuwe studie is (alweer) aangetoond dat volledig borst voeden gedurende de eerste 3 maanden na de bevalling het risico op allergieën en astma sterk vermindert als de kinderen 6 jaar oud zijn. Borstvoeding verlaagt risico allergie.

Nieuwe studie babies

In de nieuwe studie met 1177 moeders-met-kind werd 1/3 alleen gevoed met borstvoeding gedurende de eerste 3 maanden. Op 6-jarige leeftijd had van alle kinderen 20,8% een allergie (luchtwegen) en 11,3% had astma.

Baby borstvoeding

De groep baby’s die alleen maar borstvoeding kregen in de eerste 3 maanden had een 23% lager risico op allergieën en een 34% lager risico op astma. De verlaging in de kans op astma betrof de kinderen waarbij de ouders geen astma hadden. Borstvoeding gedurende 3 maanden gecombineerd met flesvoeding was niet toereikend om de risico’s te verlagen.

Minder allergie en astma

Het verminderen van allergieën en astma kan door jonge moeders te stimuleren om de eerste 3 maanden uitsluitend borstvoeding te geven (als het kan). Dit volgens de auteur van de studie Galya Bigman PhD, of the University of Maryland, Institute of Human Virology, School of Medicine.

Borstvoeding allergie

Hier vind je het persbericht over de studie.

In deze blog meer over het ontstaan van de darmflora van baby's.

Doorlopend onderzoek met Pro Ven

ProVen heeft jaren geleden onderzoek gedaan naar de veiligheid van probiotica bij baby's. De Swansea-onderzoeken.

De onderzoeksgroep is na het onderzoek gevolgd. De meest moeders en kinderen hebben contact gehouden. Jaarlijks werken zij weer mee aan een follow-up enquete. Deze schriftelijke rapportage laat zien dat de wijzigingen in het eerste levensjaar hun goede effecten zelfs tot het tiende levensjaar laten zien. De resultaten zijn blijvend, constant en worden herhaald.