Foetus heeft al een darmflora. Een studie in muizen en mensen liet zien dat een foetus een eigen microbioom heeft. Kolonies van levende micro-organismen (CFU) in de darmen die een belangrijke rol spelen voor het metabolisme en het immuunsysteem. De onderzoekers bevestigden ook dat het microbioom van de foetus is verkregen van de moeder.

Microbioom van mama

Onderzoek geeft mogelijkheden om bij risicovolle zwangerschappen* de foetus te ondersteunen in groei en ontwikkeling immuunsysteem.

23 oktober 2019, Ann & Robert H. Lurie Children's Hospital of Chicago: Een studie in muizen en mensen liet zien dat een foetus een eigen microbioom heeft, kolonies van levende micro-organismen in de darmen die een belangrijke rol spelen voor het metabolisme en het immuunsysteem. De onderzoekers bevestigden ook dat het microbioom van de foetus is verkregen van de moeder.

Nieuwe behandelingen tijdens zwangerschap

Deze bevindingen openen de deur naar mogelijke interventies (behandelingen en adviezen) om het microbioom van een foetus te stimuleren. Als een vroeggeboorte wordt verwacht helpt het ook de baby sneller te laten groeien. Bovendien bereidt het de foetus voor op het infectie risico na de geboorte. De studie is gepubliceerd in JCI Insight.

Microbioom van moeder naar foetus

“Onze studie laat sterk bewijs zien dat er een complex microbioom wordt overgedragen van de Moeder op de foetus”. Volgens auteur Patrick Seed, MD, PhD, Associate Chief Research Officer of Basic Sciences aan de Stanley Manne Children's Research Institute en Ann & Robert H. Lurie Children's Hospital of Chicago, en Research Professor of Pediatrics, Microbiology and Immunology aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Foetus heeft darmflora

“Wij hebben een tientallen jaren oude controverse opgelost over het bestaan van een darmflora bij foetussen. Nu kunnen we methoden ontwikkelen om de ontwikkeling van het immuunsysteem van de foetus te ondersteunen door het microbioom van de aanstaande moeder te helpen en aan te vullen. Onze bevindingen geven richting aan verschillende veelbelovende mogelijkheden om veel eerder in te grijpen om ziekten op een later moment in het leven van de foetus te voorkomen”.

Microbioom voor metabolisme en immuunsysteem

Het menselijk microbioom bevat, naar schatting, miljarden bacteriën per persoon, 10 keer zoveel bacteriën als lichaamscellen. Onderzoek heeft bevestigd dat specifieke karakteristieken van het microbioom een cruciale rol spelen in het veroorzaken van obesitas, allergie, astma, diabetes, auto-immuun-ziekten, depressie en verschillende vormen van kanker.

Dr. Seed: wij vermoeden dat het toedienen van bacteriën het immuunsysteem en het metabolisme oefent en ontwikkelt.

Toelichting Rinjo: *Verwacht laag geboortegewicht, verwachte vroeggeboorte, verhoogd risico’s op obesitas, allergie, astma, diabetes, auto-immuunziekten en depressie.

Publicatie

Foto's van ProVen probiotica

Lees ook deze blog over de ontwikkeling van het microbioom in je eerste 1000 dagen