Een review van onderzoeken naar de relatie tussen sterk bewerkte voeding en de stijging in obesitas in de US. Voeding in de verenigde staten is meer en meer bewerkt en obesitas komt steeds vaker voor. Door het analyseren van verschillend trends werd de conclusie getrokken dat kennis en advies over dieet en voeding noodzakelijk zijn. Consumenten kiezen in toenemende mate voor goedkope gemakkelijke voeding. Dus voor sterk bewerkte voeding. Blog over "Bewerkte voeding en obesitasepidemie".

Trends in voeding

Door het analyseren van verschillend trends door George Washington University (GW) onderzoeker Leigh A. Frame, PhD, MHS, werd de conclusie getrokken dat kennis en advies over dieet en voeding noodzakelijk zijn. De conclusies van de onderzoeker zijn gepubliceerd in Current Treatment Options in Gastroenterology.

USA en blue zones

Er is een vergelijking gemaakt tussen het dieet van de USA-consument en mensen die leven in de zogenaamde blue zones. Dit zijn de gebieden waar mensen 100 worden zonder chronische ziekten. De verschillen zijn groot. Veel van de trends die bekeken zijn horen bij de snelle levensstijl van Amerikanen en dragen bij aan de huidige obesitas-epidemie. Lees hier meer over de blue zones.

Obesitas en chronische ziekten

De stijging in obesitas en de bijbehorende chronische ziekten zijn te relateren aan een toename in de consumptie van ultra-processed food. Dit is sterk bewerkte voeding. De voedingstypen die het meest geassocieerd zijn met gewichtstoename zijn: aardappel-chips, gezoete frisdrank, snoep, desserts, geraffineerde granen (witmeel), rood vlees, bewerkt vlees. Voeding geassocieerd met een lager lichaamsgewicht en zelfs met afvallen is: hele granen (volkoren), fruit en groenten. Andere conclusies uit het onderzoek zijn: een te lage consumptie van vezels, een dramatische toename in voedingsadditieven zoals emulgatoren en gommen en, een hogere stijging in obesitas vooral bij vrouwen.

Bewerkte voeding obesitasepidemie

Resultaten voeding en obesitas-onderzoek

In muizen en in vitro-onderzoek is aangetoond dat emulgatoren die je aantreft in bewerkte voeding; het microbioom (darmflora) beïnvloeden, de bloedsuiker-spiegel verhogen, trek en honger veroorzaken, leiden tot overgewicht, meer lichaamsvet en lever-vervetting.

Emulgatoren en overgewicht

Emulgatoren en gommen hebben een E-nummer. Deze groep heeft de nummers E400 tot en met E499. Hier tref je een lijst aan met alle emulgatoren en gommen die zijn goedgekeurd in de EU. Emulgatoren, stabilisatoren, verdikkings- en geleermiddelen worden toegevoegd om de textuur van een product te verbeteren. Emulgatoren maken het bijvoorbeeld mogelijk twee niet-mengbare producten zoals water en olie te mengen. Wat nodig is om onder meer sauzen te kunnen bereiden. Stabilisatoren zorgen er dan weer voor dat die menging van twee niet-mengbare stoffen gehandhaafd blijft.

Recente humane trials tonen relaties aan tussen (sterk) bewerkte voeding en de verzadiging, de snelheid van eten, de verslechtering van biologische markers. Zoals ontstekingen, cholesterol en gewichtstoename. Daarentegen, populaties die weinig vlees eten, veel vezels en nauwelijks bewerkte voeding (blue zones) hebben veel minder chronische ziekten, obesitas en zij leven langer en vooral zonder ziekten.

Aanpak obesitas

In plaats van alleen de symptomen van obesitas en daaraan gerelateerde ziekten te bestrijden moeten we ons inspannen om voeding als medicijn te gebruiken volgens Frame. Chronische ziekten op latere leeftijd worden niet veroorzaakt door aanleg maar sterk beïnvloedt door lifestyle en dieet. De toename in obesitas en chronische ziekten in de USA vragen om een limiet in sterk bewerkte voeding en een toename in hele granen, groenten, noten, fruit en water. De gezondheidszorg moet ook de nadruk gaan leggen op lifestyle-medicijnen en niet ,meer denken in “een pil voor elk symptoom” maar een bredere benadering van de oorzaak.

Obesitas in Nederland

  • 35% van de Nederlandse mannen heeft een BMI van 25 – 30. 11,2% is obese, een BMI van 30+
  • 27% van de Nederlandse vrouwen heeft een BMI van 25 - 30. 14,7% is obese, een BMI van 30+

Aantal obese Nederlanders meer dan verdubbeld in de afgelopen 20 jaar.

De literatuurlijst vind je onderaan deze publicatie.

Photo by Alan Hardman on Unsplash
Photo by meriç tuna on Unsplash