Je darmbacteriën zijn gek op vezels, op lactobacillen, op rust, lichaamsbeweging, water en gezonde voeding. Waar ze niet van houden en wat zelfs schadelijk is voor de darmflora lees je in deze blog. "7 soorten voeding schadelijk voor microbioom".

Welke voeding is slecht voor je darmmicrobioom?

Een gezonde spjisvertering is cruciaal voor de gezondheid van je hele ljif: van je brein tot je huid, van je weerstand tot aan je gewicht. En natuurlijk ook voor spijsverteringsklachten zelf zoals: opgeblazen gevoel, diarree, verstopping, maagzuur, indigestie en meer.

Wat kun je zelf doen om je spijsvertering te ondersteunen? In deze blog 7 soorten voeding die je niet moet eten als je een gezonde darmwerking wilt behouden

1. Suiker

Veel suiker eten is voeding voor de slechte bacteriën in je darmen. Het kan het evenwicht tussen de vriendelijke, neutrale en schadelijke bacteriën verstoren. Dit wordt dysbiose genoemd, de darmflora uit balans. Het kan leiden tot symptomen zoals opgeblazen gevoel, diarree, verstopping en voedsel-intoleranties. Let aub ook op het "verborgen suiker" zoals in ketchup en zelfs zogenaamd gezonde repen en "goedkoop healthfood".

Verborgen suiker vind je ook in brood, sauzen, zuivelprodukten, notenboter en dressings. Maar echte "boosdoeners" zijn: frisdranken, fruitsap, energy drinks, sportdrankem, gezoete thee en water met smaak. Alle soorten toetjes en desserts alle honing en siroop. Lees ook altijd de ingrediëntenlijst van bewerkte voeding zoals ontbijtgranen, muesli, kant-en-klaar-maaltijden, snakcs en bewerkt vlees.

2. Kunstmatige zoetstoffen

Kunstmatige zoetstoffen kunnen misschien helpen als je wilt afvallen en calorieën wilt verminderen. Maar kunstmatige zoetmakers zoals aspartaam of sucralose zijn ook voeding voor de slechte bacteriën en kunnen het darmslijmvlies irriteren.

3. Verzadigde en trans-vetten

Verzadigde vetten en transvetten worden vaak toegevoegd (onder andere namen) aan bewerkte voeding bijvoorbeeld om het langer houdbaar te maken. Een dieet met veel verzadigde vetten en transvetten is nauw gerelateerd aan obesitas, het metabool syndroom (voorloper diabetes 2) en gastro-intestinale ziektes. AUB verminder het gebruik van deze vetten.

gefrituurde voeding? niet voor je microbioom.

Over verantwoord frituren bij de Mac.

4. Bewerkte voeding

Bewerkte voeding bevat geraffineerde koolhydraten en chemische ingrediënten plus toevoegingen zoals e-nummers, veel zout, conserveringsmiddelen en smaak-stoffen. Ook dit is weer voeding voor de slechte bacteriën in je darmen wat mogelijk kan leiden tot dysbiose. De meeste bewerkte voeding bevat ook suiker (1), kunstmatige zoetstoffen (2) en verzadigde en transvetten (3). Blog over de relatie tussen zout en opgeblazen gevoel.

5. Allergenen

Graan (gluten), zuivel, soja en eieren zijn de belangrijkste allergene soorten voeding waar mensen op reageren. Maar elk lijf is anders en ieder reageert anders en met andere symptomen. Als je last hebt van je spijvertering helpt het vaak om bij te houden wat je eet, welke symptomen je ervaart en om vervolgens de voeding te vermijden die reacties veroorzaakt.

6. Alcohol

Overmatig alcohol gebruik kan je darmsljimvlies en je darmbacteriën beschadigen. Als resultaat spijsverteringsklachten. Alcohol heeft invloed op je lever die de alcohol als een vergif verwerkt en daarmee een beslag legt op je ontgiftingscapaciteit, de mate waarin je ljif zichzelf ontgift (detox). Zelfs een klein beetje alcohol belast de lever al.

7. Medicijnen

Medicatie is geen voeding maar het kan een serieuze impact hebben op de gezondheid en werking van je darmen. Sommige medicatie vernietigt de bacteriën in je darmen (met antibiotica wil je dat juist), maar ook de goeden kunnen hieronder leiden waardoor de balans verstoord wordt (dysbiose). Maar er zijn meer soorten medicijnen die invloed hebben, dat volgt in een andere blog.

Lees ook deze blog over het effect van koolzuurhoudende frisdrank op je darmflora.

Bron

foto Photo by Allef Vinicius on Unsplash