Opgeblazen gevoel door te zoute voeding. Je darmflora wil geen zout. Dus, Opgeblazen gevoel eet minder zout.

Studie door Johns Hopkins rapporteert meer en vaker een opgeblazen gevoel als er teveel zout wordt gegeten. De onderzoeker her analyseerde data van een grote klinische trial. -- the Dietary Approaches to Stop Hypertension-Sodium trial (DASH)

Opgeblazen gevoel

De onderzoeker her-analyseerde data van en grote klinische trial. -- the Dietary Approaches to Stop Hypertension-Sodium trial (DASH-Sodium) -- die 20 jaar geleden werd uitgevoerd. Het DASH-dieet is voedingspatroon dat wordt geadviseerd bij hoge bloeddruk. De maaltijdvervanger Juvo original voldoet aan de DASH-regels. De onderzoekers zagen dat een hoge zoutinname leidt tot een opgeblazen gevoel (“lucht” in het spijsverteringskanaal. De onderzoekers zagen ook dat een hogere vezel-consumptie het opgeblazen gevoel versterkt. Dit in vergelijking tot deelnemers die minder vezels aten. ( gepubliceerd op 17 Juni in The American Journal of Gastroenterology.)

opgeblazen gevoel komt veel voor

Opgeblazen gevoel is een van meest voorkomende gastro-intestinale klachten in de VS. Het kan worden verergerd door veel vezels eten. Het onderzoek laat zien dat door het reduceren van de zoutinname het opgeblazen gevoel afneemt terwijl er evenveel vezels worden gegeten. (volgens senior author Noel Mueller, PhD, MPH, an assistant professor in the Department of Epidemiology at the Bloomberg School.)

Opgeblazen gevoel komt voor bij 1/3 van de Amerikaanse volwassenen. Voor Europa is dat lager en wordt geschat op 1/3 (Rinjo). Bij mensen met het prikkelbaar darmsyndroom komt het bij 90% voor. Opgeblazen gevoel is het opbouwen van gassen in het spijsverteringskanaal. De hoeveelheid gas kan toenemen door darmbacteriën die vezels afbreken. Er is nu ook bewijs dat zout kan bijdragen aan een opgeblazen gevoel. De studie door Mueller en zijn collega’s is de eerste die de relatie tussen opgeblazen gevoel – zout en vezels laat zien.

DASH-onderzoek Hoge bloeddruk en zout

De data uit het DASH-onderzoek (1998-1999), een dieet met veel vezels uit groenten, fruit en noten en weinig vet werd afgezet tegen een dieet met weinig vezels. In beide groepen werd met 3 niveaus van zout getest. Alle deelnemers hadden aan het begin een hoge bloeddruk (dat was het doel van het DASH-dieet). Gelukkig werd ook “opgeblazen gevoel” gemeten.

opgeblazen gevoel, zout, darmbacteriën
opgeblazen gevoel

DASH-deelnemers rapporteerde een 41% hoger voorkomen van opgeblazen gevoel. Bij mannen kwam het vaker voor als bij vrouwen. Een hoge zoutconsumptie leidt tot 27% meer opgeblazen gevoel.

Conclusie zout en darmflora

De belangrijkste conclusie; reduceer de zoutinname, een effectieve manier om het pijnlijke gevoel te bestrijden. Speciaal bij mensen die veel vezels eten. Een andere manier zou zijn het reduceren van de vezels, echter het minimum van 35 gram per dag is noodzakelijk, het zou een verkeerde keuze zijn. De hypothese van de onderzoekers is dat zout het microbioom (darmflora) beïnvloedt. Er zou door een hoge zoutconsumptie meer zwavel geproduceerd worden door de bacteriën (Mueller).

Het vervolg onderzoek van Mueller richt zich op de rol van proteïnen, koolhydraten en vetten op het opgeblazen gevoel.

In deze blog lees je meer over de nadelige werking van zout op de darmflora. Hier vind je goede voeding voor je microbioom.

(Funding for the study was provided by the National Heart, Lung and Blood Institute (K01HL141589, K23HL135273, R21HL144876).)

Blog over opgeblazen gevoel en enzymen.