Wat is een liposomale vorm? Liposomale vitamines zijn microscopisch kleine balletjes gemaakt van een dubbele laag fosfolipiden. Een liposoom is een heel klein blaasje bestaande uit door een membraan omgeven inhoud. Dit membraan is een dubbele laag van polaire moleculen, de fosfolipiden. Deze natuurlijke moleculen laag is bij mensen en dieren hetzelfde als de celmembranen. De celmembranen en de buitenkant van de liposoom trekken elkaar aan en de liposoom geeft haar inhoud af aan de lichaamscel.

De inhoud van een liposoom bestaat meestal uit een (waterige) oplossing met opgeloste (gemicroniseerde) vitaminen. De “micro-vitaminen” zijn net geen nanotechnologie, de deeltjes zijn iets groter. (110 – 200 nanometer). Nano-deeltjes zijn niet toegestaan in de EU. De micronutriënten (A, D, E, K) vind je in de wand van het liposoom (gele balletjes). De wateroplosbare micronutriënten (groene balletjes) vind je in en rond de liposoom.

Een membraan is een dunne structuur die 2 ruimtes van elkaar scheidt. Maar de wand van een liposoom is niet te vergelijken met een laag plastic, het is geen ballon. Als er verschillen zijn  in zuurgraad of zoutgehalte tussen de binnenkant (de waterige oplossing) en de buitenkant, de vloeistof waarin het liposoom zich bevindt, dan laat de liposomale wand stoffen door.

De fosfolipiden-laag is gemaakt van lipiden, vetdeeltjes. Als liposomen warm worden, boven de 25 graden dan gaat de liposoom meestal stuk, hij valt uiteen. De inhoud van de liposoom verliest daarmee bescherming en wordt op een andere manier verteerd.

Houdt liposomale voedingssupplementen altijd koel. Dus direct na aankoop en na opening en gebruik in de koelkast bewaren.

Echte liposomen

Let op, het begrip “liposoom” wordt ook gebruikt voor mengsels van gewone vitaminen met vet of choline. De opname van deze producten is niet te vergelijken met de echte liposomen met dubbele omhullende fosfolipidenlaag!

Liposomen 2.0

Om de houdbaarheid van liposomen te verbeteren hebben wij een methode ontwikkeld om de het water te verwijderen. Er ontstaat dan een droge liposoom, een dubbele laag fosfolipiden met daarbinnen de actieve ingrediënten. Het liposoom wordt omhuld door een beschermende draagstof. Meestal kiezen wij voor maltodextrine. Een ander groot voordeel: omdat het product geen water bevat zijn er geen conserveringsmiddelen nodig. Dus zonder conservering 1 jaar langer houdbaar, zelfs buiten de koelkast. Wij hebben onze innovatieve technologie gepatenteerd en een naam gegeven; lipodry technologie.

Waarom liposomaal?

Het voordeel van liposomen:

  1. De inhoudsstoffen zijn in water opgelost, dus microscopisch klein, dat maakt de opname in de dunne darm gemakkelijker.
  2. De omhullende dubbele laag fosfolipiden beschermt de inhoud tegen; maagzuur, spijsverteringssappen en enzymen. De inhoud komt dus ongeschonden aan op de plaats van opame; de dunne darm.
  3. Doordat de inhoud is “verpakt”  zijn er geen co-factoren (hulpstoffen) of receptoren nodig om de liposoom op te nemen. Het lichaam herkent een liposoom als eigen, als een vetdeeltje en neemt het op.

Wat doen liposomen?

Liposomen worden goed en sneller opgenomen, in vergelijking met capsules en tabletten. Er zijn verschillende onderzoeken, uit ons eigen onderzoek blijkt dat er gemiddeld 3 tot 6 keer meer wordt opgenomen. De bloedwaarden zijn 2 tot 3 keer langer aantoonbaar.

Liposomale micronutriënten worden: sneller opgenomen, er wordt veel meer opgenomen en het is langer aanwezig in de bloedbaan.

Wat zijn liposomale vitamines?

Voedingssupplementen (vitaminen, mineralen, peptiden, antioxidanten, phyto-extracten) “verpakt” in een liposoom. Belangrijk is wel dat het voedingssupplement is opgelost, is gemicroniseerd voordat het volledig wordt omhuld door een dubbele laag fosfolipiden.