Wanneer begint de verbranding van lichaamsvet?
Het succes van intermittent fasting is gebaseerd op het ruimte geven aan de vetverbranding, het verhogen van het dagelijks energie-verbruik, het verlagen van de energie-inname en het vervangen van koolhydraten door proteïnen. Blog over "wanneer vetverbranding".

Afvallen is vet verbranden

Om af te vallen wil je het liefst overtollig lichaamsvet verbranden. Dat kan in een sportschool maar ook door gewoon meer te bewegen. Een actievere lifestyle betekent gewoon meer doen. Elk dieet helpt je om meer gewicht te verliezen, je verliest dan zowel vocht als vet. Diëten werken omdat de energiebalans tijdelijk wordt aangepast: je verbrandt meer calorieën dan dat je eet.

Glucose en glycogeen verbranden

De eerste en gemakkelijkste bron van energie voor je lijf is glucose (suiker). In je spieren en bloed is glucose opgeslagen. Als je niet eet, zoals tijdens je slaap of tijdens vasten, worden deze voorraden eerst opgemaakt. Daarna is de opslag van glucose in je lever aan de beurt. De glucose in je lever is opgeslagen in de vorm van glycogeen. Het proces om van glycogeen weer glucose te maken heet glycogenolyse.

glucoseverbranding vetverbranding
glucoseverbranding vetverbranding

Je gebruikt gemiddeld per dag 2000 tot 2500 kcal.

  • De voorraad glucose in je spieren is 300 – 400 gram (20 gram per 1 kilo spier),
  • in je lever wordt 100 gram bewaard.
  • In de bloedbaan circuleert een paar (5) gram glucose.

De gemiddelde glucose voorraad is 450 gram oftewel 1800 kcal. Om na een maaltijd alle glucose te verbranden moeten er dus 1800 kcal worden opgemaakt. Gemiddeld duurt het 16 uur na een maaltijd voordat echt alle glucose en glycogeen op is. De vetverbranding begint na 12 uur.

Let op, deze logica "vetverbranding begint als de suiker op is" gaat niet altijd en niet voor iedereen op. De lever is in staat om eiwitten (proteïnen) om te zetten in glycogeen. Dus ketose wordt niet door iedereen bereikt, niet altijd en kan soms langer duren. Neem contact met ons op als je vragen hebt.

Metabole reset

De verandering van glucose verbranding naar vetverbranding wordt de metabole switch genoemd, je reset je verbranding. De mate waarin je gemakkelijk switcht naar vetverbranding is de metabole flexibiliteit. Als je de voorraad glucose (glycogeen) niet of nauwelijks aanvult start de vetverbranding veel eerder.

Lichaamsvet dat wordt gebruikt als energie bron moet wel vrij beschikbaar zijn. De vetzuren moeten gemobiliseerd worden. Een trucje om dit te stimuleren is High Intensity training HIT-training). Je beweegt dan heel even met een hele hoge intensiteit. Bijvoorbeeld 20 seconden zo hard lopen als je kunt. Je hartslag moet even “pieken” om het signaal te geven: vetzuren loslaten om als energie bron te dienen voor dde lichaamscellen.

Wanneer vetverbranding?

Na 12 uur begint de vetverbranding.

Als je ’s avond oor 20:00 uur je diner op hebt en daarna niets meer eet begint de vetverbranding om 08:00 uur. Het moment waarop veel mensen honger krijgen en gaan ontbijten.

Na 8 uur niet eten, 04:00 uur ’s nachts is al het eten verwerkt en opgenomen. Twee tot vier uur daarna begint de vetverbranding te stijgen en wordt er glycogeen gespaard. Als je dus niet ontbijt ga je vet verbranden. Als je in de ochtend kiest om meer te bewegen gebruik je dus opgeslagen lichaamsvet om te bewegen. Elke beweging is goed: wandelen, fietsen, zwemmen, stofzuigen, het maakt niet uit, als je maar beweegt.

Wanneer stopt de vetverbranding?

Als je koolhydraten gaat eten wordt de voorraad glucose weer aangevuld. Je lichaam gaat dan eerst die glucose verbranden. Het kost je lijf de minste moeite om glucose te verbranden. Als je eerste maaltijd vooral proteïnen en vet bevat verleng je de periode waarin de vetverbranding “aan staat”.

Hoe kun je afvallen met metabool switchen?

Gemiddeld verbrandt je eerst 1800 kcal aan opgeslagen glucose. Als je de inname van energie beperkt, dus langer maakt als je dagelijkse energie-verbruik kan je lichaam alleen maar kiezen voor het verbranden van vet, en dus val je af.

Wanneer begint ketose?

Ketose is een brandstof voor je hersenen. De lever maakt dan ketonen uit vetzuren. Je hersenen verbruiken per dag 20% van de energie die nodig is om je lichaam te laten draaien. Dit heet de grondstof wisseling of het basaal metabolisme. Gemiddeld 300 kcal per dag. Het maakt niet uit of je slim bent of niet. Je hersens “harder” laten werken leidt niet tot gewichtsverlies.

Na 48 uur niets eten is de vetverbranding hoog en maak de lever ketonen aan. Het lichaam bevindt zich dan in ketose. De hersenen “draaien” heel goed op ketonen. Twee dagen vasten start het proces van ketose. Door koolhydraten uit te sluiten in een dieet zoals een proteïne dieet met weinig calorieën begint de ketose, de verbranding van vet, eerder.

Heb je tijdens het vasten toch honger? Vind je het moeilijk om te wennen aan 16 uur vasten? Met mct-olie-poeder in je ochtend-koffie krijg je extra energie in de vorm van ketonen. Rocket-coffee!

Slim, eiwitten omzetten in koolhydraten

Je lichaam maakt bij een tekort aan koolhydraten dus speciale brandstof voor de hersenen aan, de ketonen. Maar ook als er echt koolhydraten nodig zijn is het lichaam in staat om proteïnen af te breken en daar glucose van te maken.

Wanneer autofagie?

Autofagie ontstaat als de glucose-voorraden op zijn en het vet aan de beurt is. Voordat de vetverbranding start wordt eerst de oude rommel, kapotte proteïnen en ander afval verbrandt. Een gewenste reinigingsfase, een natuurlijk lichaamseigen detox-proces. Meer over autofagie in deze blog.

Samenvatting

Het succes van intermittent fasting is gebaseerd op het ruimte geven aan de vetverbranding, het verhogen van het dagelijks energie-verbruik, het verlagen van de energie-inname en het vervangen van koolhydraten door proteïnen. Reset36 helpt je hierbij, hier vind je alles over afvallen met reset36. Of lees deze blog over vet verbranden met IF. Alle producten voor afslanken vind je in deze shop

Slank blijven

Nadat het streefgewicht is bereikt moet je een paar dingen vol blijven houden: behoud een actievere levensstijl, start je dag met een proteïnen-rijke maaltijd zonder koolhydraten en eet je eerste maaltijd pas om 12:00 uur.

Meer weten? neem contact met ons op. Of lees verder.