Probiotica neem je in tijdens de maaltijd. Probiotica wordt gebruikt als tijdelijke kuur of als dagelijks voedingssupplement. Maar wanneer neem je probiotica in. Bij een maaltijd? In de ochtend? Tijdens of na antibiotica? In deze blog de antwoorden wanneer je het best je probiotica neemt.

Als de maag leeg is heeft de maag een zuurgraad (pH-waarde) van 1,8 tot 2,6. Bij dit niveau worden vriendelijke bacteriën gedood. Hoe passeren de vriendelijke bacteriën van ProVen de maag? Wanneer neem je probiotica in?

Maagzuur doodt bacteriën

probiotica altijd TIJDENS de maaltjid

Dat is de functie van het maagzuur, het lichaam beschermen tegen bacteriën. Als wij eten wordt er maagzuur geproduceerd om de voeding te verteren. Dit maagzuur wordt weer geneutraliseerd door de voeding en vervolgens stijgt de pH-waarde naar 3,4 tot 4,2. Op dat niveau (boven een pH van 3,5) kunnen de vriendelijke bacteriën (probiotica) de maagpassage overleven en arriveren zij in de dunne darm om daar hun werk te doen.

Maagsap resistente coating niet nodig

Sommige probiotische supplementen hebben een maagsap resistente coating die de inhoud van een capsule beschermt als deze de maag passeert. De dunne darm beweegt minder, minder peristaltische bewegingen en voeding verplaatst zich snel door de dunne darm (2 – 4 uur). Het is niet waarschijnlijk dat de capsule met maagzuur resistente coating op de juiste plaats opengaat om de vriendelijke bacteriën vrij te laten.

ProVen heeft verschillende vormen bacteriën; snel oplossende tabletten, capsules zonder coating en losse poeders afgestemd op het gewenste effect en op de leeftijd. Dus geschikt voor babies, kinderen en volwassenen. De ProVen-supplementen passeren de maag en zijn aan het begin van de spijsvertering in het begin van de dunne darm beschikbaar. De tabletten desintergreren (vallen uit elkaar) direct en de capsules desintegreren binnen 30 minuten.

proVen maakt gebruik van microencapsulated probiotica. Deze bacteriën passeren het maagzuur.

Als probiotica met voeding worden geconsumeerd arriveren de bacteriën in de dunne darm.

Als de maag leeg is heeft de maag een zuurgraad (pH-waarde) van 1,8 tot 2,6. Bij dit niveau worden vriendelijke bacteriën gedood. Dat is de functie van het maagzuur, het lichaam beschermen tegen bacteriën. Als wij eten wordt er maagzuur geproduceerd om de voeding te verteren. Dit maagzuur wordt weer geneutraliseerd door de voeding en vervolgens stijgt de pH-waarde naar 3,4 tot 4,2. Op dat niveau (boven een pH van 3,5) kunnen de vriendelijke bacteriën (probiotica) de maagpassage overleven en arriveren zij in de dunne darm om daar hun werk te doen.

ProVen 25 miljard in 2 capsules.

ProVen verdeelt de dagdosering van 25 miljard levende micro-organismen in 2 capsules. Gebruik ‘s morgens 1 capsule bij het ontbijt en 1 capsule bij et avond eten. Zo verdeel je de hoeveelheid bacteriën over de dag. Ontbijt je niet? Gebruik de eerste portie bacteriën dan bij de lunch.

Het bijzondere van de LAB4-probiotische stammen is dat zij zijn geselecteerd op hun overlevingskracht in het maagzuur. ProVen heeft verschillende vormen bacteriën; snel oplossende tabletten, capsules zonder coating en losse poeders afgestemd op het gewenste effect en op de leeftijd. Dus geschikt voor babies, kinderen en volwassenen. De ProVen-supplementen passeren de maag en zijn aan het begin van de spijsvertering in het begin van de dunne darm beschikbaar. De tabletten desintergreren (vallen uit elkaar) direct en de capsules desintegreren binnen 30 minuten.

Als probiotica tegelijkertijd met voeding worden geconsumeerd arriveren de bacteriën in de dunne darm en de dike darm.

Wanneer probiotica innemen bij antibiotica

Probiotica na antibiotica of tijdens antibiotica?

Probiotica tijdens antibiotica
Probiotica tijdens antibiotica

Antibiotica is gemaakt om ongewenste bacteriën te doden. Als probiotica tegelijkterijg met antibiotica wordt ingenomen ontstaat het risico dat de probiotica en de antibiotica elkaar gaan tegenwerken. Houdt altijd 2 uur tijd aan tussen de inname van antibiotica en probiotica.

Wat is het beste voor je darmflora als je antibiotica gebruikt: Neem je tijdens de kuur probiotica of na de kuur? Om de keuze te maken moet je het volgende weten:

Antibiotica, diarree en probiotica

  • Hoe vaak per dag gebruik je antibiotica?
  • Welke probiotica wil je gebruiken?
  • Wanneer moet je die probiotica innemen?

Wat is antibiotica

De huisarts kan je bij een ontsteking of infectie een antibioticum voorschrijven. Antibiotica werken alleen tegen bacteriën, niet tegen virussen. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Penicilline is het bekendste antibioticum, maar er zijn nog veel meer soorten. Elk soort antibioticum werkt tegen andere groepen bacteriën. Sommige bacteriën in en op je lijf zijn nuttig, maar andere bacteriën kunnen een infectie veroorzaken.

Bacteriën leren om zich te verweren tegen antibiotica, zij passen zich aan en de antibiotica werkt niet meer of werkt minder. Daarom zijn er veel nieuwe onderzoeken gaande om oplossingen te verzinnen tegen de antibiotica-resistentie.

Tijdens de antibiotica-kuur worden er dus ongewenste bacteriën gedood. Sommige vriendelijke bacteriën worden ook gedood en er ontstaat ruimte in de darmen waar andere bacterie-stammen ruimte krijgen om te groeien. Er verandert van alles in de darmflora. Er ontstaat een disbalans in de darmflora.

Bijwerking antibiotica

Breed spectrum antibiotica kan ook de goedaardige bacteriën beschadigen en kan diarree veroorzaken. Bij 5 – 40% van de gevallen kan er diarree ontstaan, de antibiotica geassocieerde diarree (AAD). Het risico op AAD loopt tot 3 weken na afronding van de antibioticakuur. Vooral ouderen lopen een risico.

Clostridium difficile

Clostridium difficile is een bacterie die giftige stoffen, zogenaamde toxines kan produceren. Deze toxines veroorzaken een infectie van de darmwand. De bacterie Clostridium difficile is een veroorzaker van diarree en darminfecties, vooral in zorginstellingen. Door antibioticagebruik is de weerstand van ziekenhuispatiënten lager en daardoor kan Clostridium difficile gemakkelijk een infectie veroorzaken. Diarree veroorzaakt door clostridium wordt ook antibiotica gerelateerde diarree genoemd, afgekort CDAD (clostridium difficile associated diarrhoea) of de Nederlandse afkorting AGD..

Welke probiotica

Wil je de bijwerkingen van een antibioticakuur verminderen dan kun je probiotica gebruiken. Deze studie laat zien dat probiotica de diarree, veroorzaakt door de clostridium bacterie, kan voorkomen.

Wanneer gebruik je probiotica met antibiotica

Als je probiotica als supplement gebruikt moet er altijd minimaal 2 uur tijd zijn tussen de inname van de antibiotica en de probiotica. Bij sommige antibiotica-kuren gebruik je het middel 4 maal daags, in dat geval is het moeilijk te combineren. Meestal neem je 2 tot 3 keer het medicijn verdeeld over 24 uur. Midden in een tussenperiode van 4 uur kun je suppleren met probiotica. Probiotica neem je bij voorkeur in bij een maaltijd omdat de goede bacteriën dan sneller in de darmen arriveren.

Probiotica tijdens antibiotica

Kun je niet tijdens de kuur probiotica gebruiken dan kun je na complete afronding (kuur afmaken) eventueel suppleren met probiotica of een dieet volgen dat goed is voor je darmflora. Denk aan gefermenteerde (zure) voeding en voldoende vezels.

Welke probiotica kun je gebruiken na antibiotica? Kies voor een bewezen formule. Bacteriestammen die in onderzoek hebben aangetoond dat zij levend en actief in de darmen komen.

The Cambridge Clostridium difficile Study

Meer weten over ProVen probiotica? Bekijk hier de website.