Macrobiotiek, maar dan met de laatste inzichten op het gebied van voeding. In deze blog de overeenkomsten en verschillen met paleo-eten. Juvo Original is ontwikkeld op basis van 5 principes; Macrobiotisch eten (yin-yang-voeding) Raw biologisch whole food Hoge antoixidantwaarde van 2300 ORAC per maaltijd Lage glycemische index van 43 Alkalische voeding. Macrobiotiek 2.0 Het nieuwe macrobiotische eten.

Macrobiotiek 2.0, nieuw macrobiotisch eten.

Macrobiotische voeding is al tientallen jaren een populaire en gezonde manier van eten en leven. De macrobiotische voedingsleer biedt een dieet samengesteld uit: granen (basisvoedsel), bonen, land- en zee-groenten, zaden, noten, fruit en weinig tot geen dierlijk produkten (zuivel, eieren, vlees).

De macrobiotische voedings- en gezondheidsleer is gebaseerd op ideeën uit het zenboedhisme en is ontwikkeld door George Ohsawa (1893 – 1966). Macro betekent “groot”, bios betekent “leven” en biotiek staat voor “levensleer”. Macrobiotiek is de kunst om tot een veelomvattend leven te komen.

Balans in je leven

Een belangrijk principe achter de macrobiotica is het vinden en herstellen van de balans in je lichaam. De balans in cellen, bloed, organen in je eigen lijf. Als je zelf in balans bent, vind je ook balans in je eigen omgeving.

Het vinden van je balans is een zoektocht, een reis met veranderingen en grote verbeteringen. Zowel mentaal als fysiek. Je voeding is een belangrijke eerste verbeter-stap. Wat je eet bepaal je zelf.

Wat is Zen

Macrobiotiek 2.0 Het nieuwe macrobiotische eten.
balans zen

De betekenis van zen in een paar woorden doet het principe tekort. Zen is de concentratie, de meditatie in je zelf, je realiseren dat je een klein onderdeel van een grote geheel bent, jouw energie is een deel van het universum. Zen is spiritueel, de kunst van het loslaten, de focus op waar het echt om gaat. Heel mindfull leven en denken. Zoek zelf wat zen jou kan brengen.

Macrobiotische voeding

Macrobioten eten traditioneel. Zij gaan niet zover terug als aanhangers van het paleo-eten of het paleo-dieet. Maar er zijn veel overeenkomsten. Het belangrijkste verschil is de bron van proteïnen (eiwitten). Waar macrobiotiek kiest voor plantaardige proteïnen kiest de paleo-leer voor dierlijke proteïnen.

Macrobiotische voeding Raw whole, biologisch, uit eigen omgeving Paleo-voeding  Raw whole, biologisch
Volle granen  Geen granen (gluten!)
Zaden Ja
Noten  Ja
Knollen  Ja
Groenten (voorzichtig met nachtschaden)  Ja, maar geen peulvruchten (anti-nutriënten)
Vruchten  Ja
Weinig dierlijk voedsel  Veel vlees

De kracht van macrobiotisch eten ligt in de keuze voor puur, plantaardig en onbewerkt. Een continue stroom aan onderzoeken, analyses en inzichten bevestigt keer op keer de belangrijke bijdrage van puur plantaardig onbewerkt eten aan een lang en gezond leven.

Yin Yang

De balans tussen yin en yang, zwart – wit, man-vrouw, zuur-base, koud-warm, inspannen-ontspannen. Zomaar een paar voorbeelden van tegenstellingen die niet zonder elkaar kunnen bestaan. Het is niet goed-slecht maar het zijn uitersten. De ene kan niet bestaan zonder het andere.
Zen brengt het evenwicht tussen yin en yang. Suiker, kruiden, alcohol en koffie zijn yin, vlees, eieren en zout zijn yang. Als je veel suiker gebruikt zal je ook meer vlees en zout gebruiken. Het lichaam zoekt naar evenwicht, de homeostase.

Macrobiotica en gezondheid

De macrobiotische leer, en zij niet alleen, zegt dat de meeste gezondheidsproblemen beginnen met een slechte spijsvertering. Daaruit volgt een ophoping van afvalstoffen in het lichaam. Als je teveel minderwaardig voedsel gebruikt wordt het moeilijker voor je lichaam om zichzelf te reinigen. Verzuring en vervetting neemt dan toe. De weerstand neemt af, de energie kan niet meer stromen. Van allergiën en overgevoeligheden kan dit ontaarden in ziekten en kwalen.

Macrobiotisch eten is biologisch dynamisch eten

De macrobiotiek kiest voor graan als basisvoedsel. Maar wel volle granen; tarwe, rijst, maïs, gierst, boekwit, gerst, haver, rogge. Ongeslepen (whole food)

Veel gebruiken Volle granen, groenten, peulvruchten, plantaardige proteïnen, soep, zee groenten.
Aanvullen met Dierlijke produkten (vis, schaal- en schelp-dieren), noten, zaden, plantaardige olie, fruit van het seizoen en de eigen omgeving.
Zo min mogelijk Suiker, keukenzout, vlees, zuivel, nachtschaden, tropisch fruit, fruitsappen, koffie, thee, alcohol.
Niet! Additieven, toevoegingen, bestralingen (gamma), magnetron.



* Groenten; eet zowel bewerkt als rauw, combineer verschillende soorten in 1 maaltijd.
* Zeegroenten; natuurlijke bron van mineralen en zouten in hun natuurlijk matrix.
* Fruit; uit eigen omgeving = appels, peren, bessen, aardbeien, kersen, meloen etc.
* Eiwitten; bonen, linzen, erwten, noten (walnoten, hazelnoten, amandelen), zaden (sesamzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten).
* Vis; bij voorkeur diepzee-vis die waarschijnlijk minder vervuild is.
* Vlees; biologisch dynamisch maar met mate, de produktie van vlees doet een groot beslag op het milieu.
* Suiker; de macrobiotiek kiest voor complexe suikers, lange energie
* Zout; met name maar dan wel ongeraffineerd zeezout.

Paleo dieet

Het principe achter het holbewoner-dieet is dat onze genen en onze spijsvertering niet snel genoeg zijn mee-geëvolueerd met de ontwikkelingen in de voedsel-produktie. Eet dus zoals de jager-verzamelaar uit de oertijd. Ze aten voornamelijk groenten, vlees, vis, eieren, fruit en soms wat noten en zaden. dus geen granen, geen melkproducten, geen peulvruchten en geen suiker. Daarnaast bevat het ook geen chemische toevoegingen.

Het paleo-dieet gaat er vanuit dat vet de meest lichaamseigen brandstof is. Daar is veel discussie over. Ook het advies om peulvruchten te mijden wegens de anti-nutriënten kent tegenstanders. De vraag voor paleo is ook hoe verantwoord is het om veel vlees te eten? Hoe gezond is paleo?

Overeenkomst tussen macrobiotiek en paleo

Puur, onbewerkt, in zijn geheel, herkenbaar eten, zonder toevoegingen, rotzooi en bewerkingen. Belangrijker is het bewustzijnsproces waarin mensen kiezen om gezonder te eten.

Kritiek op de macrobiotiek

De voedingsadviezen zijn opgesteld in de eerste helft van de 20-ste eeuw. (1920 – 1960). In de tussentijd is er veel onderzoek gedaan en moeten er nuances aangebracht worden;
* Granen als basisvoeding, maar wel glutenvrije granen.
* Zeezout, soepen en zee-groenten minder als aanbevolen, het dieet bevat vaak teveel zout. Voeg geen zout toe.
* Soja wordt teveel gebruikt. Zorg altijd voor niet-genetisch gemodificeerde soja en gebruik met mate.
* Kaas, melk, groentesappen, vruchtensappen (zoals appelsap en diksap) hebben nog steeds ruimte in de macrobiotiek.

Macrobiotiek 2.0

Op basis van de laatste inzichten heeft Juvo een maaltijd ontwikkeld op basis van 5 principes: Macrobiotische principes (yin-yang voeding), Lage glycemische index van 43 (energie uit complexe koolhydraten), Hoge antioxidantwaarde ORAC 2300, Raw biologisch whole food, Alkalische voeding

Juvo geeft energie in de vorm die het lichaam verwelkomt; complexe koolhydraten, snelle koolhydraten, proteïnen en vet.

Meer lezen over Juvo Original? Klik hier