Bijna iedereen herinnert zich nog wel de tijd dat je kon eten wat je maar wilde zonder dat je aankwam. Een nieuwe studie suggereert dat je metabolisme, de mate waarin je calorieën verbrandt, veel eerder in je leven op topniveau is en veel later daalt dan dat werd gedacht.

Gepubliceerd in Science.

Als wij verouderen zijn er verschillende fysiologische veranderingen in verschillende fasen in ons leven zoals de puberteit en de menopauze. Ons metabolisme heeft een ander ritme. Het loopt niet parallel aan onze groei en veroudering zegt co-auteur Jennifer Rood, PhD, Associate Executive Director for Cores and Resources at Pennington Biomedical Research Center.

Onderzoek BMR

Een internationaal team onderzoekers en wetenschappers analyseerde de gemiddelde calorie-verbranding (*BMR) van meer dan 6600 mensen. De leeftijd van deze groep was van “enkele weken” tot ana 95 jaar, uit 29 verschillende landen.

metabolisme

De vorige studies keken naar de hoeveelheid energie die nodig is voor de basale functies van het lichaam zoals ademen, voeding verteren, bloed rondpompen. De calorieën om in leven te blijven, het BMR. Deze basisfuncties gebruiken 50 tot 70% van de dagelijkse energie. Dus niet de calorieën die nodig zijn voor de hond uitlaten, sporten, werk, het huishouden, gewoon nadenken of fidgeting (friemelen).

De wetenschappers gebruikten de gouden standaard (doubly labeled water) in een urine test. Een dure test maar in dit onderzoek zijn bestaande data uit vele laboratoria gebruikt.

Het meten van het energiegebruik over alle leeftijden bracht verrassende uitkomsten:

Vanaf 1 jaar daalt BMR

Sommige mensen denken dat tieners en twintigers hun hoogste energieverbruik hebben. Maar uit de studie bleek dat kinderen/baby's (per kilo lichaamsgewicht) het hoogste metabolisme hadden.

In de eerste 12 levensmaanden schiet het energiegebruik omhoog. Rond hun eerste levensjaar verbranden baby’s hun calorieën 50% sneller dan volwassenen. En niet alleen omdat hun lichaam verdrievoudigd in volume in hun eerste jaar.

Baby’s groeien snel, dat verklaart veel. Maar gecorrigeerd voor groei is hun verbranding hoger dan je zou verwachten op basis van hun lichaamsvolume.

Het explosieve metabolisme van een kind kan verklaren waarom kinderen die te weinig eten krijgen aan het begin van hun leven minder kans op overleven hebben en een lagere kans om gezonde volwassenen te worden.

Er is (nog) meer onderzoek nodig om het metabolisme van baby’s te begrijpen. We moeten op zoek naar wat die hoge verbranding veroorzaakt (naast de noodzakelijke groei).

Na de explosieve groei neemt het metabolisme met 3% per jaar af! Tot aan het 20-ste levensjaar, dan stabiliseert het naar een normale verbranding. Dus ten opzichte van het eerste jaar is het metabolisme afgenomen met ongeveer 50%. (19 jaren keer 3%)

Verrassend was dat de groei-spurt tijdens de puberteit niet leidt tot een verhoogde behoefte aan calorieën. Meer eten “omdat ze in de groei zitten” is dus NIET nodig.

Stabiel BMR tot 60

Nog een verrassing: het metabolisme blijft stabiel en normaal tot na het 50-ste levensjaar.

Eigenlijk neemt het BMR, de dagelijkse basis behoefte aan calorieën pas af vanaf het 60-ste levensjaar. Het daalt dan gemiddeld 0,7% er jaar. Een negentigjarige heeft dan 26% minder calorieën nodig dan iemand van 45 jaar.

Het verlies aan spiermassa zou de oorzaak kunnen zijn omdat spieren meer energie verbranden dan vet, maar dat is niet het hele verhaal. De activiteit van de lichaamscellen neemt af. Onafhankelijk van de lichamelijke activiteit.

Veroudering gaat hand in hand met vele fysiologische veranderingen, het is daarom moeilijk om aan te geven wat de veranderingen in het energiegebruik beïnvloedt. Het is meer dan de veranderingen in levensstijl en de verandering van de lichaamssamenstelling.

Het energieverbruik door de lichaamscellen verandert in de loop van een leven.

Dit onderzoek is ondersteund door “ the United States National Science Foundation (BCS-1824466), the International Atomic Energy Agency, Taiyo Nippon Sanso and SERCON.”

Rinjo: vraag die overblijft: Moet de calculatie voor het BMR worden aangepast op basis van dit onderzoek? Immers in de Roza en Shigal formule neemt het BMR af vanaf het 20-ste levensjaar.

  1. Herman Pontzer et al. Daily energy expenditure through the human life courseScience, 2021 DOI: 10.1126/science.abe5017

Originele title "Metabolism changes with age, just not when you might think." ScienceDaily. ScienceDaily, 12 August 2021.

Tabel met BMR per leeftijd / lichaamsgewicht.

Wat is BMR?

* BMR BMR wordt in het Nederland de basaal metabolische ratio genoemd of het basaal (rust) stofwisselingsmetabolisme. Het geeft het aantal calorieën weer dat jouw lichaam nodig heeft als je niets doet. Vervolgens vermenigvuldig je deze waarde met je activiteits-index en calculeer je hoeveel energie jij op een dag nodig hebt.

Het berekenen van je BMR doen wij met de Roza en Shigal formule, een verbeterde versie van de Harris en Benedict formule. In deze formule wordt gebruik gemaakt van je geslacht, je leeftijd, je gewicht en je lengte. Meer over BMR en BMI op deze pagina.

bekijk hier op youtube de presentatie van de onderzoekers (11 minuten)

Nieuws voor diëtisten blog.