Dermatologen en schoonheidsspecialisten worden bestookt met vragen van cliënten en patiënten over ingrediënten in beauty en skincare producten. Actueel is hyaluronzuur (HA, Hyaluronic Acid) dat stormachtig de schappen verovert, op partys wordt ingespoten en in steeds meer huidverzorging wordt toegevoegd. Hyaluron zit in maskers, moisturisers, lip-producten en is verkrijgbaar als voedingssupplement, bijvoorbeeld liposomaal hyaluron of het “geheim van Sylvie.” Is hyaluron nieuwe hoop of een ijdele hype?

Wat is hyaluron? Welke voordelen heeft hyaluron? Wat is de beste hyaluron?

Hyaluron (HA) is een stofje dat water (vocht) vasthoudt. Het kan meer dan 1000 keer zijn eigen gewicht aan water vasthouden. Een emmer vol water (20 liter) met een “suikerklontje” hyaluron maakt er een vaste substantie van. Hyaluron hoop of hype?

Van nature vind je lichaamseigen hyaluron op verschillende plekken in je lijf zoals de huid, ogen en de vloeistof in gewrichten (synoviaal vloeistof die zorgt voor de demping in je gewrichten). Hyaluron wordt in het laboratorium geproduceerd door bacteriën. Dit proces wordt biofermentatie genoemd.

Als je ouder wordt neemt de productie in de huid af van de stoffen die zorgden voor een strakke jong-ogende huid. Stoffen zoals hyaluron, collegaan en elastine nemen af en rimpels worden meer zichtbaar. De huid krijgt minder volume en wordt droger.

Hyaluron Smeren of hyaluron injecteren?

Veel huidverzorgingsproducten met HA claimen dat zij hydrateren en zo de vochtbalans in de huid herstellen…. Maar is dat wel waar? Om dit te beantwoorden moet je weten dat hyaluron in verschillende vormen voorkomt. Het verschil is het formaat van de moleculen. Hyaluron in de vorm van grote molekulen kan het beste water vasthouden, maar de moleculen zijn te groot om door de bovenste huidlagen te komen. Je smeert het erop en niet erin.

Kleinere HA-moleculen, die dus minder water binden kunnen dieper de huid indringen maar alleen nog maar in de bovenste huidlaag, de epidermis. Om het oppervlak van je huid te hydrateren kies je een huidverzorginsproduct met hyaluron in verschillende moleculaire afmetingen.

hyaluronzuur hoop of hype?

HA wordt ook gebruikt in fillers, dan wordt hyaluron gel ingespoten. De fillers vullen de huidplooien op en trekken water aan uit de omgeving om het vullende effect te versterken. Hyluron-fillers kunnen op verschillende cosmetische manieren worden toegepast. Onder de ogen, in rimpels, de nek maar ook in handen of oorlellen. Let op: vullen is een vak! Kies voor je fillers en gediplomeerd professional.

Is hyaluron een hype?

Een hype of een nieuwe effectieve methode? Allereerst, hyaluron in cremes, de topische toepassing, is nooit zo effectief als de geïnjecteerde filler. Topisch gebruik van HA is een goede moisturiser maar minder effectief. Het verhelpt geen rimpels. Hyaluron-cremes werken heel oppervlakkig, de moleculen dringen niet diep door. HA-fillers werken wel om de huid plaatselijk op te vullen.

Hyaluron als voedingssupplement

Rinjo: “Met het verouderen neemt de hoeveelheid hyaluron in de huid af. Door het aan te vullen in de vorm van een supplement kun je de voorraad aanvullen. Belangrijk is wel dat de moleculen via de bloedbaan in de huid komen. De eerste barriere die overwonnen moet worden is de passage van het spijsverteringskanaal, het moet wel door de darmwand heen. Hyaluron verpakt in vetbolletjes, zogenaamde liposomen helpt hier goed bij. De moleculen worden door de spijsvertering gezien als vet en worden opgenomen in de bloedbaan. Nutrins liposomaal hyaluronzuur is vanaf nu verkrijgbaar.

Photo by patrick lanza on Unsplash