Krijgt je kind teveel of te weinig vitaminen? Is de ADH voldoende en welke leeftijden krijgen te weinig?

Onderzoek consumentenbond

De consumentenbond heeft een onderzoek gedaan naar Multivitamines voor kinderen in Nederland. Over het algemeen zijn de multi's voor kinderen goed. In dire gevallen was er teveel A gebruikt en te weinig vitamine D. Lees hier het persbericht op nu.nl

Hoeveel vitaminen hebben kinderen nodig? De etiketten voor kinderen geven verkeerde voedingswaarden

Volgens de wet moet op voedingssupplementen aangegeven worden wat de ADH is. (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid of RI, referentie inname). De RI geeft aan hoeveel vitaminen je kind nodig heeft. Meestal zie je een aantal microgrammen en een percentage op verpakkingen. Let op: deze waarden zijn de gemiddelde waarden voor volwassenen.

Onderstaand schema laat de behoefte zien per leeftijdscategorie op basis van het EFSA-advies.

vitaminen kinderen per leeftijd ADH en RI
Hoeveel vitaminen heeft je kind nodig?

Als je kind gezond eet krijgt het voldoende vitaminen

Maar welke kinderen eten gezond? Wat is de exacte behoefte van jouw kind? Wist je dat buitenspelen noodzakelijk is voor vitamine D? Het RIVM (voedselconsumptie-peiling) heeft onderzoek gedaan naar eventuele tekorten in Nederland.

  • Jongens en meisjes van 14 - 18 jaar krijgen te weinig Vitamine A en vitamine C.
  • Meisjes en vrouwen in de vruchtbare leeftijd hebben een lage inname van ijzer.
  • Voor veel vitamines en mineralen kan bij verschillende leeftijd/geslachtsgroepen niet met zekerheid worden vastgesteld of er sprake is van lage innames, omdat er onvoldoende kennis is over de behoefte van deze voedingsstoffen. Dit is vaker het geval bij kinderen.

100% ADH voor kinderen

De etiketten van de meeste voedingssupllementen voor kinderen vermelden dus de ADH voor volwassenen. 100% ADH vitamine C betekent bijna drie keer de ADH voor kinderen. Grofweg kun je stellen dat 100% ADH op kinder-vitaminen 2 tot 4 keer hun aanbevolen dosering is. Alleen is er nog geen precieze duidelijkheid over wat kinderen nodig hebben. Ook is er te weinig kennis over eventuele verschillen in opname van vitaminen en mineralen bij kinderen.

Advies vitaminen kinderen

Leuke info? Maar wat kun je ermee, welke beslissingen neem je en geef je je kind wel of geen multi? Onderzoeken doen uitspraken over gemiddelden, jouw kind is niet gemiddeld. Volg je gevoel, overleg met een professional of neem contact met ons op.

De multi's met probiotica voor peuters en kinderen van ProVen hebben op het doosje de ADH/RI voor volwassenen, de waarde voor kinderen is 25 - 30% hiervan. Op de nieuwe verpakkingen gaan wij de waarden voor kinderen toevoegen.

Bij twijfel bel je ons gewoon, of kom je langs, we helpen je graag verder. 055-3672000