Diabetes (DIAB2) terugdraaien met afvallen: Nieuw onderzoek; mensen die 10% van hun gewicht afvallen binnen 5 jaar na de diagnose diabetes type 2 hebben de grootste kans (90%) om hun ziekte terug te draaien volgens onderzoek van de Cambridge universiteit.
De uitkomsten van de studie suggereren dat diabetes type 2 overwonnen kan worden zonder intensieve lifestyle veranderingen en zonder extreme calorie-beperkte diëten.

Type 2 diabetes (DIAB2) treft 400 miljoen mensen wereldwijd en verhoogt het risico op hart-en vaatziekten, blindheid, amputaties en beroertes. Dit terwijl de ziekte behandeld kan worden met medicatie en lifestyle-veranderingen. Het is ook mogelijk om de hoge bloedsuiker-waarden te controleren en te laten afnemen. Dit kan door afvallen en door calorie-beperking, een intensief dieet met maximaal 700 kcal per dag gedurende 8 weken. Eerder onderzoek heeft laten zien dat bij 90% van de diabetespatiënten die kort daarvoor gediagnosticeerd waren, de diabetes is terug te draaien. Bij mensen die de ziekte al langer hebben is dit percentage 50%. Diabetes type 2 terugdraaien door af te vallen kan!

Alhoewel, er is maar weinig bewijs dat hetzelfde effect kan worden verkregen met beperkte calorie-restrictie in plaats van extreme calorie restrictie. Een gemakkelijker aanpak zou meer resultaat kunnen opleveren. Om deze vraag te beantwoorden heeft een team van de Cambridge universiteit de data van de ADDITION-cambridge-trial bestudeerd. In deze trial deden 867 mensen mee die tussen de 40 en 69 jaar oud waren en waarbij onlangs diabetes type 2 werd aangetoond.

Het onderzoek is gefinancierd door Wellcome, de “Medical Research Council” en “the National Institute for Health Research”.

De onderzoekers vonden dat 257 deelnemers (30%) na 5 jaar nog steeds in remissie waren. Mensen die 10% afvielen hadden een twee keer zo hoog succespercentage in vergelijking met mensen di op hetzelfde gewicht bleven.

Extreme calorie-restrictie?

“Wij weten al een tijd dat het mogelijk is om diabetes terug te draaien (in remissie te brengen) met behulp van drastische maatregelen zoals intensieve afslank-programma’s en extreme calorie-restrictie” volgens Dr Hajira Dambha-Miller van het Department of Public Health and Primary Care.

Diabetes type 2 terugdraaien door af te vallen
diabetes terugdraaien door af te vallen

“Deze interventies kunnen een behoorlijke uitdaging (probleem) zijn en zijn moeilijk te realiseren. Maar onze resultaten suggereren dat het mogelijk is om van diabetes type 2 af te komen, voor minstens vijf jaar, met een gematigd gewichtsverlies van 10%. Dit is motiverender en daarom beter bereikbaar voor veel mensen”.

Senior auteur Professor Simon Griffin van de MRC Epidemiology Unit voegt toe: Dit bevestigt het belang van gewichtsbeheersing wat bereikt kan worden door aanpassingen in het dieet en fysieke activiteit. Type 2 diabetes leidt tot significante complicaties terwijl het een chronische aandoening is, maar zoals onze studie aantoont, het kan gecontroleerd en terug gedraaid worden.

Daarom: ontstaan door lifestyle vraagt om een oplossing in lifestyle.

Referentie

H. Dambha‐Miller, A. J. Day, J. Strelitz, G. Irving, S. J. Griffin. Behaviour change, weight loss and remission of Type 2 diabetes: a community‐based prospective cohort study. Diabetic Medicine, 2019; DOI: 10.1111/dme.14122 University of Cambridge. "Type 2 diabetes remission possible with 'achievable' weight loss." ScienceDaily. ScienceDaily, 30 September 2019.