Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

Spijsvertering Lever

Spijsvertering - LEVER

De lever, het grootste orgaan in het lichaam is de grootste klier.

De lever heeft 2 functies als klier; 1. De lever scheidt gal uit via de galwegen. Gal ondersteunt de spijsvertering, helpt bij het opnemen van vetten en het vervoert afvalstoffen naar de darmen. 2. De lever is een endocriene klier, de lever produceert en scheidt chemicaliën uit die een rol spelen in andere organen.

LEVER-FEITEN

De lever heeft ruim 500 verschillende functies, onderstaan een paar belangrijke functies; De lever bevindt zich aan de rechterzijde in het lichaam net onder de ribben. De lever weegt ongeveer 1,5 kilo en is ruim 20 centimeter lang. De lever bevat ongeveer 13% van de hoeveelheid bloed in het lichaam. Per minuut filtert de lever 1 liter bloed. De lever produceert 13.000 verschillende chemicaliën. De lever bevat ongeveer 2000 enzym-systemen. De lever maakt eiwitten en 80% van ons cholesterol. De lever filtert bloed, maakt gal, breekt hormonen af, reguleert bloedsuiker en verandert schadelijk toxinen in stoffen die veilig afgevoerd kunnen worden. De lever slaat vitaminen en mineralen op. De lever produceert bloed en Kupffer-cellen. De Kupffer-cellen helpen bij het elimineren van schadelijke organismen doordat de cellen in het bloed infecties bestrijden. De lever produceert glycogeen.

Of je het nu eet, ademt of drinkt, de lever krijgt een overvloed aan endo-toxinen en exo-toxinen te verwerken. De lever filtert alles bijvoorbeeld: Cafeïne, nicotine, alcohol, chemicaliën, voedsel-additieven. Het optimaal functioneren van de lever is van vitaal belang. Als de lever niet in goede conditie is werkt de lever langzamer wat kan leiden tot verstopping of minder goed functioneren.

Een niet goed functionerende lever kan verschillende problemen veroorzaken zoals; Allergieën, Bloed-suiker-problemen, vermoeidheid, een te hoog cholesterol-gehalte, hormonale onbalans, slechte vertering van voeding, huid-klachten, overgevoeligheden, vergiftiging.

spijsvertering lever

HOE HELPT DE LEVER HET LICHAAM ONTGIFTEN

De rol van de lever in het ontgiften is het veranderen/omzetten van schadelijke toxinen (vergiften) in substanties die veilig afgevoerd kunnen worden. De lever scheidt gal uit wat ook functioneert als drager (transport) voor het elimineren van toxinen uit het lichaam. De lever verandert vet-oplosbare toxinen in water-oplosbare toxinen om de toxinen via de nieren (urine) af te voeren.

Ontgifting verloopt via 2 fasen;

Fase 1 lever ontgifting De eerste fase van ontgifting in de lever doet de lever met een groep enzymen genaamd Cytochrome P450. Er zijn 50 tot 100 verschillende enzymen nodig die samen de groep cytochrome P450 vormen. Elk enzym heeft zijn eigen toxine die het elimineert, er is ook een onderlinge overlap in effect om een maximale ontgifting te garanderen. In fase 1 worden de volgende stappen uitgevoerd; Toxinen worden geneutraliseerd en afgevoerd via gal. Toxinen worden water-oplosbaar gemaakt en worden afgevoerd via de nieren in urine. Indien nodig worden toxinen omgezet in een meer chemische vorm zogenaamde actieve intermediairs.

In fase 2 worden de volgende stappen uitgevoerd; Actieve intermediairs kunnen meer toxisch (giftiger) zijn als hun originele vorm en kunnen schadelijk zijn als zij niet snel genoeg worden afgevoerd. De actieve intermediairs worden nogmaals geconverteerd waarbij zij gebonden worden aan mineralen, aminozuren en andere wateroplosbare stoffen. Fase 2 ontgifting werkt via 6 verschillende mechanismen waaronder een proces conjugatie genaamd. Giftige bestanddelen worden gebonden aan andere stoffen zoals gluthation, amino-zuren, methionine, zwavel, acetyl co-enzym A en glucuronzuur.

Eenmaal gebonden worden de stoffen uitgescheiden via gal (darmen) of via de nieren en de blaas als urine. Fase 2 is noodzakelijk bij het verwerken van medicijnen, voedsel additieven, toxinen van darm-bacteriën, steroïde hormonen, oestrogeen en schilklier-hormoon zodat deze het lichaam niet overbelasten.

SYMPTOMEN VAN LEVER DISFUNCTIE

Let op, als je 1 of meerdere symptomen herkent, neem dan direct contact op met je huisarts, specialist of therapeut! Ook bij twijfel, niet zelf-dokteren maar huisarts bellen. Buikpijn, gezwollen buik, allergieën, chronische vermoeidheid (CFS), donkere urine, verlies aan eetlust, lever-vervetting, jeukende huid, geel kleurende ogen/huid, metaal-smaak in de mond, benauwdheid/overgeven, te bleke te rode of zwarte stoelgang, huidaandoeningen, gezwollen enkels en benen, snel blauwe plekken. Let op, als je 1 of meerdere symptomen herkent, neem dan direct contact op met je huisarts, specialist of therapeut!

NIET ALCOHOLISCHE LEVER-VERVETTING

Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is een chronische leveraandoening bij mensen die weinig tot geen alcohol consumeren. De eerste fase in deze ziekte is het ontstaan van vet-opbouw in de lever, ook vervette lever genoemd. In sommige gevallen veroorzaakt deze vervetting ontstekingen en littekens. Deze ontsteking kan leiden tot littekenvorming in de lever en kan leiden tot cirrose, een degeneratieve ontstekingsziekte waarbij vet en littekenweefsel zich ophopen in de lever. Dit leidt tot verharding, verdroging en littekenvorming in de lever en een reductie in de doorbloeding van de lever. Als de lever teveel beschadiging (vet en littekens) ondervindt kan dit leiden tot lever-falen.

WAT VEROORZAAKT “NIET ALCOHOLISCHE LEVER-VERVETTING”

Volgens de Canadian Liver Foundation is obesitas de meest voorkomende veroorzaker van lever-vervetting. Obesitas is zeer snel toenemend! Van de obese patiënten heeft 75% een risico op een eenvoudige lever-vervetting. Tot aan 23% heeft een risico op een lever-vervetting gecombineerd met ontstekingen. Naast obesitas zijn er meer oorzaken die kunnen leiden tot lever-vervetting; Verhongering en tekort aan proteïnen. Langdurig gebruik van intraveneuze voeding. Chirurgische ingrepen bij obesitas (bypass van maag naar darm) Versneld (abnormaal) gewichtsverlies.

Sommige situaties verhogen het risico / hebben invloed op een vervette lever. Diabetes mellitus, hyperlipidemie, (verhoogde vetwaarden in het bloed), insuline resistentie en hoge bloeddruk. Andere oorzaken Genetische factoren (erfelijkheid) en het gebruik van drugs, alcohol, corticosteroïden, tetracycline en tetra (vlekkenwater).

DARM-DOORLAATBAARHEID (INTESTINALE PERMEABILITEIT) EN NIET ALCOHOLISCHE LEVER-VERVETTING

Zowel studies met proefdieren als met mensen suggereren dat endotoxinen (geproduceerd in de darmen) een belangrijke rol spelen in NAFLD. In 2009 heeft een studie aangetoond dat er een associatie is met een verhoogde darmdoorlaatbaarheid en bacteriële overgroei (dysbiose) in de dunne darm. De verhoogde darmdoorlaatbaarheid ( ookwel leaky gut genoemd) lijkt te worden veroorzaakt door schade aan de darmvilli en kan een belangrijke rol spelen bij het vervetten van de lever. Omdat candida, parasieten en pathogene bacteriën een rol kunnen spelen bij het ontstaan van een leaky gut moet dit bij een behandeling worden meegenomen.

LEVER EN CHOLESTEROL

Cholesterol is een van de vetten in het bloed en het wordt gevonden in elke cel in het lichaam. Het lichaam maakt van cholesterol cel-membramen, enkele hormonen en vitamine D. Er zijn veel misvattingen onder het publiek over cholesterol!

MISVATTINGEN EN FEITEN OVER CHOLESTEROL

Cholesterol komt uit de voeding die wij eten; Dit is gedeeltelijk waar. 80% van het cholesterol in het lichaam is gemaakt door de lever, 20% komt uit voeding. De cellen, de lever en ingewanden maken samen ongeveer 1 gram cholesterol per dag. De gemiddelde volwassene heeft ongeveer 150 gram cholesterol in het lichaam. (een wijnglas vol). Als de voeding geen cholesterol zou bevatten maakt de lever 75 tot 90% van het cholesterol in het lichaam.

HDL EN LDL

Cholesterol wordt door het lichaam vervoerd gebonden aan proteïnen. Een pakketje bestaand uit proteïnen en cholsterol is een lypo-proteïne. De “L” inde afkortingen HDL en LDL. HDL en LDL is dus geen cholesterol, het zijn de transportvormen van cholesterol. LDL brengt cholesterol van de lever naar weefsel en cellen, het is de bezorger van cholesterol. LDL-deeltjes zijn klein genoeg en kunnen in bloedvaten terecht komen waar zij plaque kunnen opbouwen. Daarom wordt dit de “slechte cholesterol” genoemd. HDL haalt cholesterol op en brengt het weer terug naar de lever voor recycling. Dit wordt “goede cholesterol” genoemd.

CHOLESTEROL IS SLECHT VOOR ONS?

Cholesterol bevindt zich als bescherming rond elke cel in het lichaam en is een bouwsteen van het centraal zenuwstelsel. Cholesterol is nodig voor de aanmaak van hormonen en vitamine D, spijsvertering en zeer belangrijk voor het herstel van het lichaam.

WAAROM IS VERHOOGD CHOLESTEROL EEN GEZONDHEIDSRISICO?

Teveel cholesterol in het bloed kan leiden tot ophoping in de bloedvaten, Uiteindelijk kunnen deze ophopingen de doorbloeding verminderen/belemmeren. Het hart krijgt dan minder zuurstof-rijk bloed, dat verhoogd het risico op een hartaanval. Verminderde doorbloeding van de hersenen verhoogd het risico op een beroerte.

Verschillende factoren die wij zelf kunnen controleren/beïnvloeden een verhoging van HDL en een verlaging van LDL; Inactiviteit, obesitas, ongezond eten. Factoren waar wij geen invloed op hebben; Genetische factoren waarbij de lever teveel cholesterol produceert of dat het verwijderen (ophalen) van cholesterol niet goed functioneert.

IS CHOLESTEROL ECHT DE GROTE DADER ACHTER HART- EN VAAT-ZIEKTEN?

Van belang is het feit dat meerdere studies chronische systemische ontstekingen aanwijzen als dader van hart- en vaatziekten. Systemische ontstekingen worden vooral veroorzaakt door een dieet hoog in koolhydraten (suikers), een onbalans in vetzuren, vrije radikalen en stress, obesitas, roken, toxinen etc. Cholesterol de “schuld” geven omdat het altijd aanwezig is, is niet correct. Cholesterol ruimt de schade op die wordt veroorzaakt door ontstekingen. Het functioneert als een anti-oxidant in het lichaam, alleen als cholesterol wordt gebonden aan zuurstof (oxidatie) is het gevaarlijk.

Lees hier meer over cholesterol

HET BELANG VAN DE LEVER IN ONTGIFTING EN AFVOER.

Normaliter is het lichaam goed ingericht om toxinen te verwerken, te neutraliseren en af te voeren. Als er een te grote toevloed is van toxinen / gif kan het lichaam overbelast raken. Er moet teveel verwerkt worden. Goede voeding, beweging en supplementen kunnen het lichaam ondersteunen in de spijsvertering en ontgifting. Er zijn verschillende soorten groenten bekend voor de lever: Broccoli, spruiten, sla, boerenkool, bloemkool, artisjok, knoflook, paardenbloem, kurkuma. Vezels zoals vlaszaad en acacia binden afval en ondersteunen de dikke darm in de afvoer.

Andere ingrediënten voor de lever; Kruiden zoals mariadistel, paardenbloem-wortel, rode biet, klit, fenegriek. Aminozuren: glutathion, cysteïne, glycine, glutamine, taurine en methionine. Vitamine: vitamine C, E, ALA. Visolie: Omega-3 EPA en DHA. Vezels: vezelsupplementen indien de voeding te weinig vezels bevat (30 gram per dag).

AUTO-INTOXIFICATIE

Belangrijk om het overbelasten van de lever te helpen voorkomen is een regelmatige stoelgang. Ontlasting (met afval en toxinen) die te lang in het lichaam blijft kan ertoe leiden dat toxinen opnieuw worden opgenomen. © Rinjo Israels, Juni 2016

Geen producten gevonden voor deze selectie.