Autofagie en ketose. Maar wat is autofagie, 2 Nobel-prijzen, energie-metabolisme. Autofagie (“zelf” “eten” of zelfvertering) is een natuurlijk proces waarbij cel-onderdelen of cel-eiwitten worden gerecycled.

Autofagie

“zelf” “eten” of zelfvertering (de definitie van autofagie) is een natuurlijk proces waarbij cel-onderdelen of cel-eiwitten worden gerecycled. De oude, overtollige, kapotte celcomponenten worden afgebroken tot nutriënten en energie die weer gebruikt kunnen worden. Autofagie herstelt de gezondheid van de cellen en daarmee de gezondheid van het lichaam. Blog over Autofagie en ketose.

de autofagie-fase begint ongeveer 6 uur na een maaltijd. Voor de meeste mensen tijdens hun slaap. Het is een manier van het lichaam om te overleven totdat er weer een maaltijd beschikbaar is. Gemiddeld begint de autofagie aan het einde van je slaap, 1 tot 2 uur voor je ontbijt.

Twee keer Nobel-prijs voor autofagie

Universiteit van Leuven; de wetenschapper De Duve en zijn collega’s ontdekten dat enzymen in kleine zakjes opgesloten zitten. Die zakjes noemden ze lysosomen. Dat zijn als het ware de recyclingvaten van de cel: alles wat in de enzymbrij terechtkomt, wordt afgebroken en opnieuw gebruikt. De Duve legde met zijn ontdekking de basis voor de wetenschap die het recyclingproces van onze cellen bestudeert. Voor die prestatie werd hij in 1974 beloond met de Nobelprijs voor Geneeskunde.

De Japanse celbioloog Yoshinori Ohsumi ontving de Nobel-prijs voor zijn onderzoek rond autofagie, een cel-eigen “afvalopruimsysteem” dat beschadigde moleculen en afval wegwerkt. De Duve vond de lysosomen, Ohsumi ontdekte de werking.

Wanneer begint autofagie

Na een maaltijd worden de koolhydraten (glucose) omgezet in glycogeen (Glucogenese). De energievoorraad wordt verdeeld over de hersenen (25%), de spieren en de bloedvaten (75%), een overschot aan glucose wordt opgeslagen in de lever als glycogeen. Als de “voorraadkamer” gevuld is wordt glucose opgeslagen als vet. Verbranding van glucose gebeurt in de lichaamscellen.

Dit proces gebeurt in 2 stappen. 1. Glycolyse: enzyme breken glucose af tot pyruvaat. 2. Citroenzuurcyclus: pyruvaat wordt afgebroken naar water, CO2 ook energie (ATP). Voor dit deel van het proces is zuurstof nodig. Wanneer er te weinig zuurstof aanwezig is wordt er minder energie vrijgemaakt en wordt pyruvaat omgezet in melkzuur. Dat merk je als de verzuring van de spieren tijdens het sporten.

Na een uur of 6 daalt het glycogeen en wordt het signaal “honger” afgegeven, het lichaam vraagt om voeding (energie). Als deze energie (voeding) niet wordt geleverd, of als die voeding geen koolhydraten bevat begint het lichaam vet te verbranden. Ook kan er (voor de hersenen) glucose gemaakt worden uit eiwitten. Dit heet Gluconeogenese, de vorming van glucose uit lactaat, glycerol, of glucogene aminozuren. Vet verbranden voor energie heet ketose of ketogenese.

Hoe begint ketose?

Als de voorraad glycogeen op is wordt er vet verbrandt. Om de vet verbranding te starten minimaliseer je de koolhydraten in je voeding. Je mag maximaal 40 gram koolhydraten per dag consumeren. In afslankprogramma’s zoals RESET36 gebruik je maximaal 35 gram koolhydraten per dag. In ketose maakt je lever van vrijgemaakte vetten (triglyceriden) ketonen, een mooie vorm van energie waar ook je hersenen goed op draaien.

Energie – metabolisme

  • Je lichaam gebruik glycogeen als energiebron.
  • Is het glycogeen opgebruikt dan begint de autofagie.
  • Tijdens de autofagie start de ketose

Waarom kiezen voor ketose?

Ketonen als energiebron selecteren heeft een aantal gezondheidsvoordelen; Gewichtsverlies door Vetverbranding, Minder snel trek, Beter humeur, stabielere bloedsuikerspiegel, betere concentratie, Lagere triglyceriden in bloed, lagere bloeddruk, lager cholesterol.

Starten met ketose

De eerste 2 dagen gebruik je maximaal 20 gram koolhydraten per dag. Daarna maximaal 35 gram koolhydraten per dag. Als je 1 dag teveel koolhydraten hebt gebruikt ga je weer 2 dagen terug naar 20 gram.

Ketose dieet; Veel dieeten die werken met het ketose-prinicipe schrijven voor dat je veel (dierlijke) vetten moet eten. Door tijdelijk veel meer plantaardige proteïnen en groenten te eten raak je ook in ketose. Met vasten en met intermittent fasting stimuleer je de autofagie.

Gemiddeld slaat de lever 80 tot 100 gram glycogeen op, de spieren bevatten gemiddeld een voorraad glycogeen van 400 tot 500 gram. Samen een parate energie-reserve van 2000 kcal.

Met vasten / intermittent fasting trek je de voorraad glycogeen leeg en wordt de autofagie en de vet-verbranding gestart. Het vasten effect verleng je door na een vast-periode van 16 uur een maaltijd met veel proteïnen en geen koolhydraten te gebruiken.

Gemiddeld verbruikt een vrouw 2000 kcal op een dag. Combineer sport (400 kcal) met 3 maaltijden (totaal 1200 kcal) tussen 12:00 en 20:00 uur. Je creëert dan een energie-tekort van 1200 kcal. Uitgedrukt in verbrand vet is dat ruim 130 gram per dag, ongeveer 5 kilo vet minder in 36 dagen!

Gemiddeld verbruikt een man 2500 kcal op een dag. Combineer sport (400 kcal) met 3 maaltijden (totaal 1200 kcal) tussen 12:00 en 20:00 uur. Je creëert dan een energie-tekort van 1700 kcal. Uitgedrukt in verbrand vet is dat ruim 180 gram per dag, ongeveer 7 kilo vet minder in 36 dagen!

Bereken hier jouw gemiddelde verbruik aan kcal op basis van je geslacht, leeftijd, lengte en gewicht. Calculeer je BMI, BMR en dagelijkse energie-behoefte in kcal.

Spiermassa neemt af in ketose

Pas als alle vetten verbrandt zijn worden de spieren aangesproken. Gemiddeld duurt het 30 dagen voordat er schade aan de spieren ontstaat. Dat je lichaam tijdens een dieet “zijn eigen spieren opeet” is zeer onwaarschijnlijk! Maar het volume van je spieren kan wat afnemen. 1 gram glucose houdt 6 gram vocht vast, als de glucose voorraad (glycogeen) afneemt daalt het vocht en dus het volume. Maar je spierkracht wordt niet aangetast.

Autofagie leidt tot grote gezondheidswinst en zelfs een langer leven. Lees meer in de blog “Eet minder, rem mTORC1 en leef langer”

Blog over sirtuïnen

Meer over anti-aging en longevity.

BRONNEN