Eiwit mTOR verlengt leven en vermindert verouderings-ziekten.

mTOR autofagie: Als mTORC1 te weinig nutriënten of energie krijgt wordt de autofagie “aangezet”. De recycling van oude cellen en afval om weer nutriënten en energie vrij te maken.

Eiwit mTOR verlengt leven en vermindert verouderings-ziekten.

Eet minder, rem mTORC1 en leef langer

University of Washington onderzoek: het eiwit mTOR, (‘mechanistic target of rapamycin’). Dit eiwit – een soort “supermanager” – helpt cellen voedingsstoffen op te merken, en reguleert genen die aanzetten tot groei en celdeling. Het is betrokken bij veel biochemische processen die met celgroei te maken hebben, zoals het vormen en binden van eiwitten. Dit is de helft van je droge massa. Deze processen kosten veel energie en nutriënten.

mTOR autofagie; als mTORC1 te weinig nutriënten of energie krijgt wordt de autofagie “aangezet”. De recycling van oude cellen en afval om weer nutriënten en energie vrij te maken. Het eiwit functioneert middels 2 verschillende complexen: mTORC1 en mTORC2. Uit experimenten bij verschillende organismen blijkt dat mTOR veroudering reguleert: mutaties in mTOR of in andere onderdelen van de mTOR-cascade verlengen de levensduur.

Proefdieren leven ook langer wanneer TORC1 wordt geblokkeerd door medicijnen Dit beschermt ook tegen een groeiend aantal ouderdomsziekten.

Dieet verlengt levensduur

Ook minder eten verlengt de levensduur van veel diersoorten. ‘Feitelijk is dieetbeperking, naast mTORC1-onderdrukking, op dit moment de enige interventie die de levensduur van gisten, wormen, vliegen en muizen verlengt’. Het levensverlengende effect van calorische restrictie loopt waarschijnlijk ook via mTORC1: ‘Er bestaat een brede consensus dat een verminderd mTORC1-signaal als gevolg van calorische restrictie bijdraagt aan een verlengd leven en gezondheidswinst.

mTOR autofagie
mTOR autofagie

Afbeelding https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23325216

De meest cruciale functies van mTORC1 zijn het aanjagen van mRNA-translatie en eiwitsynthese. (produktie en samenstelling van eiwitten). Ook reguleert mTORC1 de opruiming van celafval, mitochondriale functies en het functioneren van stamcellen. Geactiveerd mTORC1 (door bijvoorbeeld consumptie van koolhydraten en proteïnen) remt de autofagie af. Autofagie is het proces waarbij afval van cellen wordt gerecycled, verbrandt of afgevoerd. Met veroudering neemt autofagie af.

Het remmen van mTOR vergroot de levensduur van alle dier-soorten die tot nu toe bestudeerd zijn. In muizen vertraagt dit ook het optreden van ouderdomsziekten en hiermee tegelijk optredende ziekten.

Wat activeert mTORC1

Kracht training (meer spieren), L-leucine (aminozuur), insuline, groeifactoren, en oxidatieve stress.

Wat remt mTORC1

EGCG(groene thee), resveratrol (rode wijn), kurkuma (geelwortel), quercetine, cafeïne (koffie), alcohol (uit rode wijn…).

mTORc1 speelt ook een kritische rol in de groei en verdeling van stamcellen. ‘De zoektocht naar een manier die het ouder worden vertraagt, is nog lang.’ Johnson et al. zijn echter optimistisch en denken dat mTOR ook bij mensen veroudering moduleert. ‘De tijd zal het leren’, zo besluiten zij. Tot die tijd kan minder eten in ieder geval geen kwaad.

BRONNEN

Wat is mTOR

Hoe werkt mTOR? Meer inzicht in de werking door 5 jaar onderzoek van Brigham Young University. Het begin van nieuwe therapieën voor kanker, diabetes en overgewicht.

Meer inzicht in de werking van mTOR

In de biologie heeft elke individuele cel verschillende bewegende delen elk met een specifieke rol en plaats. Als een van de cel-onderdelen niet correct werkt heeft dit invloed op de hele cel.

De universiteit van Brigham heeft in de afgelopen 5 jaar complexen van proteïnen bestudeerd die als taak hebben: gezonde celgroei en cel-overleving. Deze nieuwe kennis zal ook als basis dienen voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

mTOR nieuw onderzoek
mTOR nieuw onderzoek

Het team werkt aan een beter begrip van de rol en functie van het proteïnen-complex genaamd "mechanistic target of rapamycin" afgekort mTOR.

De studie is gepubliceerd in Nature Communications en geeft inzicht hoe mTOR is samengesteld.

In lichaamscellen werken proteïnen meestal samen in de vorm van complexen. mTOR heeft zo onderdelen genaamd ST8 en Raptor, twee proteïnen die mTOR stabiliseren.

De chaperonin CCT en mTOR

Proteïnen zijn gemaakt van strengen aminozuren die samenkomen in een drie-dimensionale vorm. De manieren waarop de aminozuur-ketens zijn gevouwen bepaald de functie van de proteïne. De specifieke 3D geeft specifieke eigenschappen aan een proteïne. Soms kunnen aminozuur-ketens zelf een proteïne samenstellen en soms is daar toezicht of management bij nodig. De onderzoekers noemen dit een chaperonin.

Chaperonines zijn eiwitten die gunstige omstandigheden bieden voor de juiste vouwing van andere eiwitten, waardoor aggregatie wordt voorkomen. Ze voorkomen het verkeerd vouwen van eiwitten. Vergelijkbaar met een chaperone die op kinderen let. (Een chaperonin, een cellulaire machine die toezicht houdt over aminozuren die zich vouwen tot proteïnen met bepaalde eigenschappen. ).

Voor het mTOR-complex is chaperonin CCT nodig dat "toezicht" houdt op het vouwen van aminozuren tot mLST8 en Raptor, onderdelen van mTOR-complex.

De onderzoekers zagen dat bij ziektes zoals diabetes en kanker mTOR ongecontroleerd is. De gedachte is als CCT gestopt kan worden, er geen SLT8 wordt gemaakt en dat zou de progressie van kanker kunnen stoppen. In andere onderzoeken is aangetoond dat het remmen van mTOR een gunstige invloed heeft op veroudering en ouderdomsziekten in mensen.

Meer informatie over chaperoninen op deze site. O.a. hoe door te weinig werking van chaperoninen (toezichthouders) die proteïnen helpen bouwen er plaques kunnen ontstaan zoals de plaque-vorming die zichtbaar is bij Alzheimer.

Blog over sirtuïnen

Bronnen over mTOR

  • Meer informatie over autofagie in deze blog
  • Via deze link naar het onderzoek Brigham Young University. "Understanding how the mTOR complex comes together." ScienceDaily. ScienceDaily, 10 July 2019.

Aanvullende informatie over de rol van cMTOR-1

Er is toenemende bewijs dat de activitit van cMTORC1 een rol spelt bij chronische welvaartsziekten. MTOR wordt geactiveerd door o.a. BCAA's zoals leucine, isoleucine en valine en insuline. Deze aminozuren vind je in melk. Is dit de verklaring voor het feit dat zuivel-consumerende bevolkingsgroepen langer zijn? Zoals Nederlanders?

MTOR en de groei van cellen

mTOR Signalling in Health and Disease (obesitas en diabetes-2 DIAB2).

mTORC1 en acne.

Potential role of FoxO1 and mTORC1 in the pathogenesis of Western diet-induced acne.

cMTOR en obesitas bij kinderen.

en obesitas bij volwassenen.

obesitas en diabetes-2

en hoge bloeddruk

mTOR en Alzheimer

en kanker

en prostaatkanker.