Wat zijn gehydrolyseerde proteïnen? Het is de chemische ontleding van de voedingsstoffen. De ontbinding van organische mengsels door interactie met het water. De term hydrolyse komt voort uit het Grieks. Het bestaat uit twee woorden: hydro (water) en lyse (scheiden).

Wat is hydrolyse?

Hydrolyse betekent 'in stukjes geknipt': de moleculen verbinding van proteïne worden van elkaar gescheiden. Eiwitten kunnen worden afgebroken met enzymen. Zo gebeurt het in ons lichaam in de spijsvertering ook. Enzymen knippen de eiwitten in kleinere stukjes. Een eiwit is opgebouwd uit polypeptiden (een paar aminozuren).

Wat zijn enzymen

Deze katalysatoren worden in het lichaam gemaakt door o.a de alvleesklier. De enzymen bevinden zich ook in voeding voor zover dat niet (langdurig) verhit is geweest, het raw food.

Proteasen of peptidasen zijn enzymen die in de afbraak van eiwitten en andere ketens van aminozuren katalyseren. Ze verbreken de peptide-verbindingen tussen twee aminozuren door het toevoegen van een watermolecuul

Na de hydrolyse is een eiwit dus kleiner gemaakt, van eiwit naar (poly)peptide. Hierdoor is het gemakkelijker te verteren en kan het beter worden opgenomen in de dunne darm. Mensen die moeite hebben met het verteren van eiwitten merken dit. De gehydrolyseerde proteïnen veroorzaken minder verstopping en minder gasvorming. Er zijn 3 mogelijke oplossingen:

1. probiotica gebruiken (o.a. om de zuurgraad te beïnvloeden).

2. extra enzymen toevoegen aan een proteïneshake.

3. kiezen voor gehydrolyseerde eiwitten in je shake of maaltijdvervanger.

Vertering van eiwitten

Voor een goede vertering en opname moet eiwitrijke voeding 2 uur in zoutzuur en pepsine (peptase) bewegen in de maag. Ouderen maken minder maagzuur aan en kunnen meer moeite krijgen met het verteren van eiwitten. De “voorverteerde” proteïnen worden gemakkelijker (meer en sneller) opgenomen.

Hoe werkt hydrolyse van proteïnen?

De methode om te hydrolyseren is ook van belang, er kan (zout)zuur worden gebruikt of alleen water en enzymen (protease). Beide processen zijn veilig. Voor shakes en voedingssupplementen (collageen, hyaluronzuur, super skin food, eiwitshakes en maaltijdvervangers) kiezen wij voor de methode “enzymatische hydrolyse” Na de hydrolyse-stap wordt de oplossing gedroogd en ontstaat er een mooi vloeiend poeder met minimaal 80% peptiden. In onze eigen meng- en verpakkingsafdeling in Apeldoorn maken wij hier mooie combinaties mee.

Cofactoren van enzymen

Belangrijk voor de aanmaak van spijsverteringsenzymen, de cofactoren, zijn de B-vitaminen en zink. In de maag wordt pepsine gebruikt voor de afbraak van eiwitten. In de dunne darm zorgen de pancreas-proteasen trypsine en chymotrypsine voor de verdere vertering, met behulp van het enzym enterokinase.

Wikipedia over pepsine https://nl.wikipedia.org/wiki/Pepsine

Afbeelding van het enzym pepsine

in deze blog meer informatie over de werking van enzymen.

in deze blog de overweging "multivitaminen of enzymen".