Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

Darmen

Niet wat je eet maar wat je opneemt.

De dunne darm en de dikke darm zijn de toegangspoort voor de nutriënten in je voeding.


* Alles om de darmen in topconditie te houden en om de darmfunctie te ondersteunen.
* Bescherm de darmwand, ondersteun het slijmvlies van de darm.
* Voor een normale darmfunctie, bevorder de darmwerking.
* Verbeter de samenstelling van de ontlasting - maak de ontlasting dikker of zachter of dunner.
* Voor een natuurlijke regelmatige stoelgang.
* Ondersteun de darmperistaltiek, stimuleer de darmwerking.
* Voor een betere darmpassage.
* Bevorder de inwendige reiniging, reinig de darmen (ontslakken).

DE DUNNE DARM

90% van de voedingsstoffen wordt opgenomen in de dunne darm, het belangrijkste spijsverteringsorgaan in het lichaam. De dunne darm lijkt op een opgerolde slang van ongeveer 6 meter lengte. Hier wordt de meeste voeding verteerd en opgenomen.
De dunne darm bevat cellen die verschillende functies vervullen: sommige produceren darmslijm, sommige maken enzymen, sommige nemen nutriënten op en weer andere bestrijden bacteriën. De cellen zijn opgevouwen zodat de maagbrij langzamer beweegt en compleet kan worden afgebroken. De vouwen in de dunne darm vergroten het oppervlak van het mucosa, de dunne slijmvlieslaag die de darmwand bedekt.

De dunne darm bestaat uit drie delen: duodenum (twaalfvingerige darm), jejunum (nuchtere darm) en ileum (kronkeldarm). Het duodenum absorbeert vooral mineralen. Het jejunum absorbeert water-oplosbare vitaminen, koolhydraten en proteïnen. Het ileum absorbeert vet-oplosbare vitaminen, vet, cholesterol en galzouten. De wanden van de dunne darm scheidt spijsverteringsenzymen af die proteïnen afbreken tot aminozuren, vetten tot vetzuren en glycerine en koolhydraten tot enkelvoudige suikers.

DE DIKKE DARM, DE COLON

Het laatste orgaan waar de voedsel resten passeren is de dikke darm. De dikke darm is ongeveer 1,5 meter lang en bestaat uit drie gedeelten; caecum (de blindedarm), de colon (karteldarm) en het rectum (endeldarm). De colon bestaat uit vier delen; Rechts in het lichaam de “colons ascendens” de opstijgende darm, die van beneden naar boven loopt, het tweede deel de “colons transversum”, de dwarsliggende darm ligt horizontaal. Het derde deel de “colon descendens” , de dalende darm, loopt van boven naar beneden. Het laatste deel van darm, de colon sigmoides, gaat over in het rectum.
Chyme (de maagbrij of spijsbrij) begint in het stijgende deel van colon. Het passeert daarvoor eerst de klep van Bauhin. Deze regulerende klep zorgt ervoor dat de chyme niet terug kan keren naar de dunne darm. De chyme is nu nog steeds een vloeibare brij. Met peristaltische (ritmische samentrekkende, knijpende) bewegingen van de darm wordt de chyme voortbewogen. In het horizontale deel van de dikke darm wordt vocht onttrokken uit de chyme. In dit deel worden water en voedingsstoffen opgenomen en ontstaat de faeces (ontlasting). De chyme gaat van halfvloeibare vorm naar een steeds vastere vorm.


Nadat de chyme is ingedikt tot ontlasting wordt het via de kleppen van houston naar het rectum gestuwd, er ontstaat aandrang en via de anus verlaat de faeces het lichaam. Faeces bestaat voor 2/3 deel uit: water, onverteerde vezels en voedselresten. 1/3 bestaat uit dode en levende bacteriën. De laatst stap in de spijsvertering vind plaats in de dikke darm. Hier worden water en voedingsstoffen opgenomen die niet zijn opgenomen in de dunne darm. Dit wordt opgenomen door de bloedvaten in de darmwand. Via de poortader worden de voedingsstoffen naar de lever gebracht waar het bloed gefilterd wordt.

De dikke darm doet meer:

1. Uitscheiden van bicarbonaat om zuur te neutraliseren.
2. Opslaan van afval, bacteriën en darmgassen.
3. Afvoeren van gif en afval uit het lichaam.

DARM SLIJMVLIES

De wanden van de dunne en dikke darm bestaan uit vier lagen. De binnenlaag van de dunne darm heet mucosa. Deze slijmvlieslaag heeft 2 belangrijke functies: Het laat voedingsstoffen door naar de bloedbaan mits deze de juiste afmetingen hebben. Het blokkeert voedingsstoffen die niet de juiste afmetingen hebben en onverteerde voedseldeeltjes, parasieten, bacteriën en gifstoffen. De mucosa heeft een zeer belangrijke rol in het afweer-systeem (immuunsysteem) van het lichaam. De wand van de dunne darm bevat villi en daarop weer microvilli. Samen vergroten zij de oppervlakte van de dunne darm tot een afmeting vergelijkbaar met een tennisbaan. De slijmlaag op de darmwand is een dikke gladde laag (glycocalyx).

darmen darmslijmvlies spieren

Het slijm bestaat voor een groot deel uit het amino-suiker N-acetyl-glucosamine (NAG). Het lichaam maakt NAG uit het aminozuur L-glutamine. Dit aminozuur is te vinden in veel cellen en is het meest voorkomende aminozuur in het lichaam. Mensen hebben dus L-glutamine nodig om de slijmlaag in de dunne darm op te bouwen. De slijmlaag vernieuwt zichzelf, bij gezonde mensen, elke 3 tot 5 dagen. Bij individuen met darmontstekingen vervangt de laag zich veel vaker, dit kan veroorzaakt worden door problemen bij het omzetten van L-glutamine in NAG.

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

per pagina