Acne

Acne

Onder acne wordt meestal de meest voorkomende vorm Acne vulgaris verstaan. Acne tref je aan op de huid waar de grootste concentratie aan talgklieren zich bevindt. Deze klieren scheiden talg (sebum) af om de huid te smeren en te beschermen. Bij acne is er een verhoogde (versnelde) produktie van talg en van huidcellen. Dit zorgt voor een ophoping van talg en dode huidcellen (comedone) in de follikels. Een open comedone wordt een mee-eter genoemd, een gesloten comedone is een wit bultje. Acne ontstaat aan het begin van de puberteit, komt voor in de leeftijdgroep van 15 – 24 jaar, iets meer bij mannen. Acne geneest meestal vanzelf rond het 25-ste levensjaar.

Review van ruim 150 onderzoeken naar acne en bacteriën lees je in de blog

Klik hier voor de blog Acne en microbioom, de hersen-darmen-huid-samenwerking.

Oorzaken van acne


acne huidverzorging probiotica
De exacte oorzaak kent verschillende benaderingen. Veroorzakers van acne zijn; Bacteriën, hormonale onbalans, ontstekingen, lekkende darm, teveel koolhydraten (suiker), zuivel, toxinen, cosmetica, slecht functionerende lever, te weinig vezels, stress, erfelijke aanleg.

De opgebouwde verstopping van huidcellen en talg is een goede omgeving voor bacteriën (Cutibacterium acnes, voorheen genaamd Priopionibacterium acnes). Hormonale onbalans, een toename aan androgene (mannelijke) hormonen (testosteron en DHEA) stimuleren de ontwikkeling van acne doordat zij de talgproduktie verhogen. Vrouwen ervaren een acne-uitbraak in het ritme van hun cyclus. Dit is ook de aanleiding voor acne bij bodybuilders.


acne soorten voeding darmflora
Acne leidt tot ontstekingen. Voeding met een hoge glycemische index (suiker) verergert de ontstekingen. Een verhoogd insuline gehalte verhoogt de androgene hormonen en draagt bij tot cel-groei en de ontwikkeling van acne. De immuun-reactie van het lichaam veroorzaakt door een lekkende darm kan leiden tot huid-ontstekingen. Een te hoog gehalte aan omega-6 vetzuren uit de voeding stimuleert ontstekingsreacties.

Culturen met een dieet van onbewerkte laag-glycemische (whole food) voeding kennen geen tot nauwelijks acne. Zodra de Westerse ketens met hun voeding hun cultuur betreden stijgt de incidentie van acne spectaculair. Acne-patienten hebben over het algemeen een teveel aan toxinen in hun lichaam doordat de lever onvoldoende afvoert.

Acne-patiënten hebben vaak een te hoog cortisol-niveau (stress hormoon). Dit verergert de acne, terwijl het ervaren van acne (schaamte en onzekerheid) weer kan leiden tot meer stress.

Acne behandelen

Standaard wordt acne behandeld als een huidaandoening. De oorzaken en triggers van de acne liggen in voeding en de conditie van organen (darmflora en lever). In plaats van symptomen (de ontstekingen) te bestrijden met benzoylperoxide (anti biotica zalf) kan een systemische benadering ondersteunen en voorkomen. Voedingsrichtlijnen, herstellen van de darmflora, het reinigen van de organen en suppletie pakt de oorzaak van de acne aan.

LET OP Acne is een signaal van dysbiose (darmflora), een voorlopen van pre-diabetes, depressies/angst.

Acne en lifestyle

Bewegen (sport) ondersteunt het herstel van de hormonale balans en stimuleert de ontgifting van het lichaam. Bewegen helpt bij stress.

Acne en dieet

Drink voldoende water, verminder (minimaal) suiker, geen zuivel (melk), eet raw whole food, goede vetten, meer plantaardig eiwit, laag glycemische voeding (geen geraffineerde granen). Eet vezelrijke voeding. Eet gefermenteerde voeding en verse vette wilde vis (omega-3).

Wanneer naar de huisarts?

Als acne-aanvallen gepaard gaan met koorts de huisarts bezoeken.

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

8 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

8 producten

per pagina