Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

Zwangerschap

Zwangerschap voeding en vitaminen

Tijdens en hopelijk ook voorafgaand aan je zwangerschap let je extra goed op je voeding. Bijna iedereen weet dat foliumzuur belangrijk is tijdens de zwangerschap:  Foliumzuur, voor vrouwen die zwanger willen worden. Helaas wordt foliumzuur slecht opgenomen en zie je steeds meer voedingssupplementen voor vrouwen gebruik maken van folaat. Deze vitamine (een vorm van B9) is een essentiële vitamine voor de ontwikkeling van de foetus.

1 Extra vitamine uit het B-complex suppleren kan de verhouding van de andere b-vitaminen verstoren. Daarom adviseren wij altijd om te kiezen voor een B-complex. Folaat komt van nature voor in verschillende voedingsmiddelen, waaronder groene bladgroenten (zoals spinazie en boerenkool), peulvruchten, citrusvruchten, noten en zaden, en volle granen. Het wordt ook toegevoegd aan verrijkte voedingsmiddelen zoals ontbijtgranen, meel en brood. De gemiddelde mens heeft 400 mcg folaar nodig, tijdens je zwangerschap gebruik je 600 mcg. 

Gezonde voeding zwangere vrouwen

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te volgen dat voldoende voedingsstoffen levert voor zowel de gezondheid van de moeder als de ontwikkeling van de baby. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die belangrijk zijn om op te nemen in het dieet tijdens de zwangerschap:

Fruit en groenten: Ze zijn rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten die essentieel zijn voor een gezonde zwangerschap. Variëren in kleur en type om een breed scala aan voedingsstoffen binnen te krijgen.
Volkorenproducten: Volkoren granen zoals volkorenbrood, volkorenpasta, bruine rijst en havermout zijn goede bronnen van vezels, vitaminen en mineralen.
Eiwitrijke voedingsmiddelen: Eiwitten zijn belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de baby. Kies voor magere eiwitbronnen zoals gevogelte, vis, eieren, bonen, linzen, tofu en magere zuivelproducten.
Gezonde vetten: Gezonde vetten zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van de baby. Olijfolie, avocado's, noten, zaden en vette vis zoals zalm zijn goede bronnen van gezonde vetten.
Zuivelproducten: Zuivelproducten zijn rijk aan calcium en eiwitten, die essentieel zijn voor de botontwikkeling van de baby. Kies voor magere of vetarme zuivelproducten om de inname van verzadigd vet te beperken.
IJzerrijke voedingsmiddelen: IJzer is belangrijk voor het aanmaken van rode bloedcellen en het voorkomen van bloedarmoede tijdens de zwangerschap. Rood vlees, gevogelte, vis, peulvruchten, tofu, donkergroene bladgroenten en volkoren granen zijn goede bronnen van ijzer.
Foliumzuurrijke voedingsmiddelen: Foliumzuur 9dus folaat) is essentieel voor de ontwikkeling van de neurale buis van de baby. Bladgroenten, citrusvruchten, bonen, erwten, avocado's en volkorengranen zijn goede bronnen van foliumzuur.
Vocht: Voldoende vochtinname (water) is belangrijk tijdens de zwangerschap. Drink veel water en kies voor gezonde dranken zoals melk, ongezoete vruchtensap en kruidenthee.
Beperk cafeïne en vermijd alcohol: Beperk de inname van cafeïnehoudende dranken zoals koffie, thee en frisdrank, en vermijd alcohol tijdens de zwangerschap.
Voedingssupplementen: Bespreek met je zorgverlener of je specifieke voedingssupplementen nodig hebt tijdens de zwangerschap, zoals foliumzuur, ijzer, vitamine D of omega-3 vetzuren.

 

 

zwangerschap voedingzwangerschap voeding

Vitamine zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen om zowel de gezondheid van de moeder als de ontwikkeling van de baby te ondersteunen. Hoewel voeding de primaire bron van voedingsstoffen moet zijn, kunnen sommige vrouwen baat hebben bij het gebruik van voedingssupplementen om eventuele tekorten aan te vullen. Hier zijn 10 voedingssupplementen die vaak worden aanbevolen tijdens de zwangerschap:

Foliumzuur (folate): Folaat, ook bekend als vitamine B9, is essentieel voor de ontwikkeling van de foetus en het voorkomen van neurale buisdefecten. Het wordt aanbevolen dat vrouwen vóór en tijdens de vroege zwangerschap 400-800 microgram folaat per dag innemen.
IJzer: IJzer is cruciaal voor de aanmaak van rode bloedcellen en het voorkomen van bloedarmoede tijdens de zwangerschap. Zwangere vrouwen hebben een verhoogde behoefte aan ijzer, dus supplementen kunnen worden aanbevolen als aanvulling op de voeding.
Calcium: Calcium is belangrijk voor de botontwikkeling van de baby en het behoud van de gezondheid van botten en tanden van de moeder. Een calciumsupplement kan nodig zijn als de inname via voeding onvoldoende is.
Vitamine D: Vitamine D is essentieel voor de opname van calcium en de botgezondheid, zowel voor de moeder als voor de ontwikkeling van de foetus. Een supplement kan nodig zijn, vooral als de bloedwaarden van vitamine D laag zijn.
Omega-3 vetzuren: Omega-3 vetzuren, met name DHA (docosahexaeenzuur), zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van de baby. Ze worden vaak aanbevolen als supplement, vooral in het tweede en derde trimester.
Vitamine B12: Vitamine B12 is belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen en de werking van het zenuwstelsel. Zwangere vrouwen met een vegetarisch dieet of een laag B12-gehalte kunnen baat hebben bij een supplement.
Zink: Zink is essentieel voor de groei en ontwikkeling van de baby, evenals voor het immuunsysteem van de moeder. Supplementen kunnen worden aanbevolen als de inname via voeding onvoldoende is.
Magnesium: Magnesium speelt een rol bij honderden biochemische processen in het lichaam en is belangrijk voor spierfunctie, zenuwfunctie en botgezondheid. Supplementen kunnen nuttig zijn als de inname via voeding laag is.
Vitamine C: Vitamine C is een antioxidant die het immuunsysteem ondersteunt en helpt bij de opname van ijzer. Het kan nuttig zijn als aanvulling op de voeding tijdens de zwangerschap.
Probiotica: Probiotica zijn gunstige bacteriën die de darmgezondheid ondersteunen en kunnen door calcium helpen bij spijsverteringsproblemen die vaker voorkomen tijdens de zwangerschap.

Als deze nutriënten vind je in de complete zwangerschap-formule van ProVen.

Probiotica tijdens zwangerschap

Tijdens het geboorte-proces geef je een grote hoeveelheid bacteriën mee aan je kind. Het begin van de darmflora van de baby. Maar eigenlijk leg je al een basis tijdens de zwangerschap. Jouw microbioom bereid zich ook voor op de geboorte. Het microbioom op je huid weet dat straks de baby wordt aangelegd op jouw blote huid. Maar bij pasgeboren baby's worden al bacteriën aangetroffen in de darmen. Dus tijdens je zwangerschap ontwikkelt het microbioom van de baby al. in deze blog meer over de darmflora van de baby. probioitica die past tijdens je zwangerschap de Proven zwanger formulering.

Wat moet je niet eten tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden om de gezondheid van de moeder en de baby te beschermen tegen mogelijke risico's. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die zwangere vrouwen over het algemeen worden geadviseerd om te vermijden:

Rauwe vis: Rauwe vis, zoals sushi, sashimi, en oesters, kan besmet zijn met bacteriën, parasieten of virussen die schadelijk kunnen zijn tijdens de zwangerschap. Vermijd ook roofvissen zoals zwaardvis, haai en koningsmakreel vanwege het hoge kwikgehalte.
Rauw of onvoldoende verhit vlees: Vermijd rauw of onvoldoende verhit vlees, inclusief vleeswaren zoals filet americain en ossenworst, omdat ze besmet kunnen zijn met bacteriën zoals listeria.
Rauwe eieren: Vermijd rauwe of onvoldoende verhitte eieren en voedingsmiddelen die rauwe eieren bevatten, zoals mayonaise en zelfgemaakt koekjesdeeg, vanwege het risico op salmonellabesmetting.
Ongepasteuriseerde zuivelproducten: Vermijd ongepasteuriseerde melk, kaas en andere zuivelproducten omdat ze besmet kunnen zijn met bacteriën zoals listeria, salmonella of E. coli.
Ongepasteuriseerde sappen: Vermijd ongepasteuriseerde vruchtensappen vanwege het risico op besmetting met bacteriën of parasieten.
Cafeïne: Beperk de inname van cafeïne tijdens de zwangerschap, omdat hoge doses cafeïne geassocieerd zijn met een verhoogd risico op miskramen en vroeggeboorten. Het wordt aanbevolen om de inname van cafeïne te beperken tot minder dan 200 mg per dag. (Ongeveer 3 koppen koffie per dag).
Alcohol: Vermijd alcohol tijdens de zwangerschap omdat het schadelijk kan zijn voor de ontwikkeling van de baby en geboorteafwijkingen kan veroorzaken.
Rauwe kiemgroenten: Vermijd rauwe kiemgroenten zoals taugé en alfalfa vanwege het risico op besmetting met bacteriën zoals E. coli of salmonella.
Overmatig gebruik van leverproducten: Vermijd het overmatig gebruik van leverproducten zoals leverworst of leverpaté omdat ze grote hoeveelheden vitamine A bevatten, wat schadelijk kan zijn voor de baby in hoge doses.
Te veel vitamine A: Vermijd het nemen van supplementen met te veel vitamine A, omdat overmatige inname van deze vitamine geboorteafwijkingen kan veroorzaken.

p.s. niet roken aub!

 

Geen producten gevonden voor deze selectie.