Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

Voedingssupplementen, wat is dat

Wat zijn voedingssupplementen

Het suppleren van je voeding is het aanvullen van voeding. Aanvullen met micronutriënten. Hele kleine stofjes die je lijf nodig heeft. De bekendste voedingssupplementen zijn vitaminen zoals C, B12 en D. Bekende mineralen zijn magnesium, zink en ijzer. Het zijn geconcentreerde bronnen van 1 of meerdere vitaminen en mineralen met een bepaald effect op je lichaam. Voedingssupplementen kunnen in verschillende vormen voorkomen: tabletten, capsules, poeders en vloeibaar. De nieuwste vorm van vloeibare suppletie zijn liposomen. Een dubbele laag fosfolipiden die een nano-deeltje omhullen. Op deze pagina lees je alles over liposomale voedingssupplementen. Naast de vitaminen en mineralen horen gezonde vetzuren zoals omega-3 visolie ook tot de groep voedingssupplementen. 

voedingssupplementen wat is dat

Soorten voedingssupplementen:

  • Vitaminen
  • Mineralen
  • Kruiden (echinacea, valeriaan, kurkuma)
  • Vetzuren (omega-3, EPA, DHA, ALA)
  • Vezels
  • Proteïnen (eiwitten)
  • Bacteriën (probiotica)

In de shop vind je alle supplementen.

 

Wat doen voedingssuplementen

Letterlijk betekent het woord: het aanvullen van voeding, het compleet maken van de voedingswaarde van je dagelijkse eten. Je dagelijkse maaltijden bevatten vooral heel veel water, vet, koolhydraten en proteïnen (eiwitten). De hoeveelheid noodzakelijk micronutriënten consumeer je door gezond te eten. De definitie van gezond eten is een lastige. Er is veel discussie over wat je moet eten, hoeveel je moet eten en zelfs wanneer je moet eten.

De overheid adviseert via het voedingscentrum. Het voedingscentrum baseert zich op de kennis en adviezen van de Gezondheidsraad. Ook speelt de nationale voedselconsumptie-peiling van het RIVM een rol. In dit RIVM-onderzoek wordt gemeten wat de gemiddelde Nederlander eet. Als het gaat om de werking van voedingssupplementen speelt Europa een grote rol. De EFSA (European food safety authority) is het controlerende orgaan dat bepaald welke claims zijn toegestaan. “Vitamine C ondersteunt de weerstand” is een voorbeeld. De EFSA is extreem streng om de bevolking van Europa te beschermen. Zij eisen onderzoeksresultaten die vergelijkbaar zijn met medicijnen. Dit is een langlopende discussie. Medicijnen bevatten geïsoleerde gepatenteerde stoffen. Voeding (micronutriënten) bestaan uit honderden stofjes en zijn nauwelijks te patenteren. Het resultaat is dat het economisch een groot risico betekent als een voedingssupplement gaat investeren in wetenschappelijk onderzoek. De ADH, de aanbevolen dagelijkse te nemen hoeveelheid vitaminen en mineralen geeft een richtlijn. De RI, de refentie inname is een soort gemiddeld basis advies. Per soort vitamin of mineraal is er (indien bekend) een minimum, een aanbevolen hoeveelheid en een veilige bovengrens voor dagelijkse suppletie.

Wanneer voedingssupplementen gebruiken

Je gebruikt een voedingssupplement om te suppleren, om aan te vullen. Je vult je voeding aan als je een tekort hebt of als je tijdelijke een verhoogde behoefte hebt. Een verhoogde behoefte ontstaat bij een grote verandering in je lifestyle en eetpatroon bijvoorbeeld tijdens zwangerschap, (herstel na) ziekte, sport, veroudering, overgewicht of chronische aandoeningen. Een tekort ontstaat meestal door een te lage consumptie van gezonde voeding maar kan ok als bijwerking optreden van bepaalde aandoeningen. Veel mensen die gezond willen leven en eten gebruiken voor de zekerheid een multivitamine-mineralencomplex. Voedingssupplementen gebruik je meestal bij een maaltijd. De micronutriënten hebben vaak hulpstoffen nodig op goed verteerd en opgenomen te worden. Let op, dit geldt niet voor elk voedingssupplement.

Voedingssupplementen hoe lang gebruiken

Hoe lang je een voedingssupplement moet gebruiken ligt aan de reden waarom je ermee begint. Wil je dagelijks aanvullen dan gebruik je een supplement een leven lang. Vanaf je 50-ste moet je wel een aangepaste dosering gebruiken. Je spijsvertering en je behoefte verandert als je ouder wordt.

Gebruik je een supplement om een bepaald effect te bereiken: de meeste onderzoeken met voedingssupplementen die ene gezondheidseffect realiseren duurden minimaal 8 weken. Dus geef het even de tijd. Is een effect bereikt dan kun je stoppen et suppleren. Maar je hebt dan alleen een symptoom bestreden, een tekort aangevuld. Om herhaling te voorkomen moet je de oorzaak veranderen. Er zijn verschillende professionals die je hierbij kunnen helpen. Professionals zijn bijvoorbeeld orthomoleculair therapeuten, voedingscoaches, diëtisten en therapeuten. Of neem contact op met gezondmooislank.

Voedingssupplementen: waar op letten

Er is een enorm aanbod in voedingssupplementen. Van apotheek, drogist, reformhuis, sportschool, coach en therapeut tot aan binnenlandse en buitenlandse webshops en internetwinkels. Topsporters letten altijd op het NZT-keurmerk. Dan weten zij zeker dat er geen ingrediënten gebruikt worden die op de doping-lijst staan. Hier vind je de website van de dopingautoriteit. Consumenten moeten heel goed etiketten lezen. Er is kennis nodig om een goede keuze te maken. Gezondmooislank kan daar bij helpen. Wij hebben verschillende merken geselecteerd die een uitmuntende kwaliteit en betrouwbaarheid waarborgen.

Welke voedingssuplementen heb je nodig

Elke fase van je leven verandert je behoefte aan voeding. Baby’s, kinderen in de groei, zwangerschap (foliumzuur) de overgang en senioren (vitamine D). Elke leeftijd creëert een eigen vraag aan micronutriënten. Met gezonde verse kleurrijke onbewerkte plantaardige voeding kom je een heel eind. 2 Keer per week vette vis, matig vlees, regelmatig zuivel (yoghurt), veel vezels en water. Hoeveel heb je nodig? Bekijk het hier op deze website van het vitaminen-informatie bureau. Dit legt de basis voor de gemiddelde Nederlander. Maar wie is er nou gemiddeld? In deze blog de top 10 meest gebruikte voedingssupplementen in Nederland.

Voedingssupplementen sport en fitness

(Top)sporters en fitness-fanaten zijn vaal grootgebruikers van voedingssupplementen. Vaak worden er proteïnen-shakes gebruikt en supplementen ter ondersteuning van spieropbouw. Sport is een aanslag op de je weerstand, dus een hooggedoseerde multivitamine is populair. Fitness (cardio en kracht) wordt ook vaak ingezet om af te vallen en om gewicht te beheersen (slank worden en slank blijven). Speciaal om af te vallen zijn er combinaties van supplementen. Wij hebben met RESET36 een effectief programma ontwikkeld. Bij een hoge behoefte aan voedingssupplementen ontstaat de vraag: ga je (heel) hoog doseren of kijk je de beste vorm die gemakkelijk wordt opgenomen in je lichaam? Nieuw is de liposomale vorm van vitaminen en mineralen die tot 30 keer beter wordt opgenomen.

Voedingssupplementen afvallen

Voedingssupplementen kunnen je helpen met afvallen. Een tekort aan micronutriënten kan je opname van vet, het opslaan van vet en je energiehuishouding beïnvloeden. Zo is er voeding die helpt met vet-verbranden beschreven in deze blog. Afvallen is een ingrijpend proces in je lijf. Opgeslagen afvalstoffen uit verbrand lichaamsvet komen vrij. Lichaamsbeweging en suppletie kan helpen bij de afbraak en de afvoer. Sinds begin 2020 is ook aangetoond wat de rol van het microbioom, de bacteriën in je darmen, kan vervullen bij afvallen en gewichtsbeheersing. Hier vind je een blog over het onderzoek. De categorie fatblockers en fatburners is een soort voedingssupplementen die de opname van vet uit je voeding afremt en die meer lichaamsvet verbrandt.

Voedingssupplementen huid

Je huid is de spiegel van je darmen. Darmproblemen zie je vaak terug in de gezondheid van de huid. Enerzijds omdat je tekorten kunt oplopen van voedingsstoffen anderszijds omdat de bacteriën in je darmen samenwerken (communiceren) met de bacterië op je huid. He tbegint in je darmen. Een gebalanceerde darmflora ondersteunt de conditie van je huid. De conditie van je huid en de mate van veroudering kun je proberen te optimaliseren door de huid optimaal te voeden en te beschermen. Door zelf gezond te eten met alle nutriënten erin, voed je je huid. Vanaf de buitenkant zijn goede verzorgingsprodukten een voorwaarde. Het belangrijkste effect dat je mag verwachten is bescherming en hydratatie. (vetten en vocht). Op de pagina Huid meer over verschillende huidklachten en supplementen zoals omega-3, probiotica, hyaluron en collageen. Nutrins heeft een speciale maaltijdshake gemaakt, de Super Skin Food.

Voedingssupplementen ouderen

Ouder worden is niet af te remmen, maar de zichtbare gevolgen en bijbehorende symptomen kun je verminderen. Bij het verouderen verandert je lifestyle en je spijsvertering, de stofwisseling vertraagt, de enzymproduktie neemt af. Ook merk je bij het ouder worden de fouten uit het verleden. Een jarenlang tekort aan bepaalde voedingsstoffen uit zich vaak pas op latere leeftijd.

Ouderen, vanaf 50 jaar, merken dat hun energiebehoefte afneemt (minder calorieën) en dat hun spijsvertering verandert. Zij moeten hun dieet aanpassen aan de verandering. Vooral vrouwen ervaren veroudering door de overgang, die vanaf 45 kan beginnen. De veranderingen in de hormoonhuishouding beïnvloeden de opslag en verdeling van lichaamsvet. De lifestyle van ouderen is vaak minder actief. Als zij dezelfde hoeveelheid calorieën blijven consumeren komen zij aan. Of meer bewegen of de calorie-inname veranderen. De energiebalans moet regelmatig geëvalueerd worden. De hoeveelheid benodigde vitaminen en mineralen neemt toe en de inname van voeding moet afnemen. Of het dieet moet rijkere voeding bevatten of er moet gesuppleerd worden.

Voedingssupplementen gewrichten

Voedingssupplementen speciaal voor de conditie en werking van gewrichten worden door 50-plussers en topsporters gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn kurkuma, magnesium maar ook een stofje genaamd hyaluron. Hyaluron houdt bijvoorbeeld vocht vast in de huid (minder rimpels) en de gewrichten.

Voedingssupplementen kopen

Maak een goed geïnformeerde keuze. Daarom geven wij veel aandacht aan; kennis, onderzoek en voorlichting. Wij kunnen je helpen met een keuze maken en wij kennen heel veel professionals (therapeuten en winkels) die je verder kunnen helpen. Weet je al wat je wilt? Kies voor de uitmuntende kwaliteit van onze merken. In het menu onder “supplementen” vind je snel gerichte informatie en produkten” Of bezoek de webshop en zie alles wat wij voor jou in huis hebben.

Innovatie in voedingssupplementen

De nieuwste vorm is liposomaal. Een dubbele laag fosfolipiden vormt een vetlaagje om de vitamine. Het beschermt de vitamine tijdens de maagpassage, het wordt goed opgenomen in de dunne darm en het vet-membraan "klikt" aan de cel en geeft de inhoud af. Lees hier alles over liposomale voedingssupplementen.

opname liposomale vitaminen

Naar de pagina supplementen