Verse visolie met vitaminen

Olje omega-3

omega-3 webshop

Pure verse omega-3 drinkolie gemaakt van kabeljauw-levers.

Natuurlijke pure winterised visolie. Gemaakt van verse kabeljauw-lever. De kabeljauw wordt in de Noorse zee gevangen voor vis-consumptie. Voor onze duurzame visolie worden dus geen extra vissen gevangen. De vissers zijn MSC gecertificeerd. Bij winteriseren wordt de olie afgekoeld tot temperaturen rond 0 graden Celcius, de olie kan dan troebel worden. Die troebelstoffen (slijmstoffen) worden eruit gefiltreerd. Hierdoor blijft de olie ook bij koelkasttemperatuur helder. De levers worden aan boord direct verwerkt. Onder zorgvuldig gecontroleerde omstandigheden wordt de olie gezuiverd met 100% aandacht voor het minimaliseren van oxidatie. Dat proef je! Uitsluitend zeer verse grondstoffen komen in aanmerking voor de Arctic-fresh productie. De heldere lichtgele olie heeft een constante kwaliteit, de smaak en geur zijn altijd hetzelfde.

omega-3 voedingswaarden

Meer over de essentiële vetzuren in Arctic Fresh

Duurzame omega-3

Waarom is Arctic-fresh duurzaam? De kabeljauw wordt gevangen in de Noorse ijszee, ten westen van de Lofoten. Alles van de vis wordt gebruikt voor menselijke consumptie, voor het maken van voedingssupplementen en voor dierenvoeding. Direct na de vangst wordt de verse lever apart gehouden voor de premium vis-olie. Vloeibare visolie is een duurzaam produkt van zeer hoge kwaliteit. Versheid staat gelijk aan effectiviteit van de omega-3. Let op: goedkopere vis-olie moet gecapsuleerd worden anders stinkt het en ontstaan er oprispingen. Je lichaam reageert dan met een duidelijk antwoord: deze geoxideerde vis-olie moet eruit. Sommige visolie wordt gemaakt van uitgeperste sardientjes en ansjovis. De sterk stijgende vraag naar omega-3 heeft inmiddels geleid tot een te sterke afname in de hoeveelheid beschikbare vis (sardienen en ansjovis). Deze kleine vissen staan aan het begin van de voedsel-keten. Een afname betekent dat grotere vissoorten minder voeding beschikbaar hebben.


duurzame omega-3 visolie

Omega-3 visolie Totoxwaarde

Totoxwaarde, wat is dat en hoe bereken je die waarde?

De totale oxidatie-waarde van visolie wordt uitgedrukt als ToTox. Het geeft aan in hoeverre de visolie met omega-3 is geoxideerd. Oxideren (wat je misschien kent als roesten) is het verbinden van de vetzuren met zuurstof. De vetzuren worden dan aangetast. De omega’s bederven, worden ranzig, gaan ruiken (vislucht) en het allerbelangrijkste effect: de omega-3 vetzuren worden slechter opgenomen. De natuurlijke methode om oxidatie te testen? Een goede kok weet het, als de kat verse vis negeert is het pas echt vers. Na enkele uren begint de oxidatie al, en begint de vis volgens katten pas echt lekker te worden. Mensen die omega-3 vetzuren gebruiken om hun omega-3/6 balans te optimaliseren willen dit juist niet! Ruikende of stinkende omega-3 supplementen voegen weinig toe.

Gebruik je omega-3-voedingssupplementen?

In een capsule verpakt moet je echt opletten. De capsule maakt het doorslikken gemakkelijk maar vaak is deze capsule gevuld met visolie van lagere kwaliteit. Snijd je capsule open en ruik eraan. Vislucht? Teveel geoxideerd en minder werkzaam. Ruikt het sterk naar “iets anders”, dan is de olie gemaskeerd met geur- of smaakstoffen. De oxidatie wordt dan verstopt. Verse visolie is lichtgeel van kleur en NIET oranje of geel….. Arctic-fresh is pas echt vers! Wij selecteren de allerhoogst mogelijk kwaliteit visolie van kabeljauw-lever. De zogenaamde CLO, cod liver oil. Op de Noorse vissersschepen, ten westen van de Lofoten, wordt direct na de vangst de lever verwijderd voor onze visolie. Dat is vers, daar heb je wat aan.

omega-3 drinkolie met vitaminen en vegan

Verse grondstoffen zijn de basis van onze Olje-omega-olie. Het afvullen is een bijzonder proces. Vis-olie kan niet tegen licht, dan oxideert het en gaat de totox-waarde omhoog. Ook sommige toegevoegde vitaminen zijn zeer gevoelig voor licht. De K2 bijvoorbeeld. Daarom worden onze produkten door een robot afgevuld, in het donker. De olie wordt via zwarte slangen van het donkere magazijn naar de afvul-robot gepompt. Alles om elke contact met licht te vermijden. De aluminium sta-zak beschermt de olie tegen licht.

Wat is Totox? De totale oxidatie van visolie wordt uitgedrukt in een waarde, de totox, een afkorting van “total oxidation”. Soms zie een totox-getal van <5. Dus lager dan 5. Het getal wordt bepaald door twee waarden: de peroxidewaarde en de anisidine-waarde. Totox= twee keer het peroxide-getal en een keer het anisidine getal. Het peroxide-getal is altijd onder de 1 en het anisidine getal is altijd onder de 3. Berekening: 2 x <1 plus 1 x <3 = <5 Dit zijn maximale waarden. Meestal zitten wij onder de 2! Arctic-fresh visolie heeft voor het afvullen in de aluminium vershoudverpakking een totox onder de 2 (<2).

Zuiverheid van visolie

Olie moet zuiver zijn. Zuiverheid betekent dat er geen andere stoffen zijn toegevoegd maar ook dat er geen bijprodukten (metabolieten) van micro-organismen voorkomen in de olie. Dit wordt gemeten met een bacteriologische test in het laboratorium.

Puurheid van vloeibare visolie: pure olie bevat geen enkele toevoeging. Dus geen olijfolie, visolie van mindere kwaliteit of olie van goedkope vissoorten (sardienen en ansjovis). Een toevoeging is niet perse verkeerd: Arctic fresh kiest ervoor om plantaardige vitamine D toe te voegen en een beetje natuurlijk citroen-aroma, dat maakt het lekkerder. Een smaakje helpt om dagelijks met plezier je omega’s aan te vullen.

Veiligheid van omega-3-supplementen: Voeding moet veilig zijn. Omdat vissen in de zee de hele dag stoffen opnemen en verwerken en omdat wij niet weten waar de vis precies zwemt, wordt er gemeten. De kabeljauw voor Arctic Fresh zwemt in een schone zee, maar toch, altijd testen. De visolie wordt gecontroleerd op zware metalen, toxinen (vergif), PCB’s en PAK’s. Pas als de analyse aangeeft dat de olie ruim onder de maximaal toegestane waarden zit, wordt deze vrijgegeven voor Arctic fresh.

Omega-3 vetzuren voor de huid

De vetzuren vormen essentiële bouwstenen van de huid. Zij houden de celwanden soepel en gehydrateerd. Verbetert de hydratie van de huid. Een goede vetzuren-balans vermindert ontstekingen. DHA ondersteunt de huidstructuur en houdt de celmembranen gezond. EPA ondersteunt de vet- en vocht regulering. Het houdt de huid soepel en het voorkomt dat de huid uitdroogt. Omega-3 (o.a. EPA en DHA) verbetert de barrière-functie van de huid, vermindert zonschade en remt hyperpigmentatie, remt het verdrogen van de huid, vermindert jeuk, versnelt wondheling (remt ontsteking).

Bijwerkingen: Alle bijwerkingen van omega-3-supplementen worden veroorzaakt door visolie met te hoge totox. De olie is teveel geoxideerd, niet vers. Hierdoor vermindert de opname van vetzuren en leidt het tot opboeren. Een tweede voorwaarde voor het effect van omega-3vetzuren is: problemen met de opname en vertering van de olie. O.a. Door dysbiose in de darmen, als de darmflora niet goed werkt heeft suppletie van omega-3 geen zin. Vitamine A, D, selenium ondersteunen de opname en activiteit van omega-3.

Protokol

Bij huidproblemen is het standaardprotokol suppletie met probiotica plus A, D en selenium (ProVen probiotica 25-miljard)

Omega-3 kopen? Bekijk de lijst met verkooppunten of bestel hier op GezondMooiSlank.

Meer informatie over omega-3? Lees hier alle omega-3-blogs.