Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

Suikerziekte Diabetes

Suikerziekte-Diabetes

1. Wat is suikerziekte?

De officiële naam voor suikerziekte is diabetes mellitus (DIAB2). Als je diabetes hebt komt er teveel glucose in je bloed dat uitgescheiden wordt door de nieren in je urine. Je urine ruikt dan ook zoet. Bijna altijd is de oorzaak diabetes, maar soms is er sprake van een urineweginfectie. Mellitus is zoet en diabetes betekent doorstroming. Suikerziekte dankt zijn naam aan “zoet plassen”.

Diabetes in een van de meest voorkomende chronische aandoeningen. 1,2 Miljoen Nederlanders en 0,9 miljoen Belgen hebben suikerziekte. Het risico van diabetes zijn de complicaties, hoge bloedsuikerwaarden kunnen na verloop van tijd bloedvaten en zenuwen beschadigen. Dit leidt tot problemen met de; voeten, zenuwen, ogen, nieren, hart- en bloedvaten. 1 op de 3 Nederlanders krijgt zelf met diabetes te maken!

Waarom hoor je steeds meer over Diabetes en suikerziekte?

Niet alleen zijn er al veel (pre)patiënten. De verwachting is dat dit aantal blijft groeien; overgewicht, vergrijzing, steeds minder lichamelijke activiteit en veranderde voedingspatronen. Diabetes wordt ook beter gesignaleerd door overheidscampagnes en huisartsen die er meer aandacht aan geven, bijvoorbeeld door meer onderzoek te doen.

Soorten diabetes

►Diabetes type 1

►Diabetes type 2

►Pre-diabetes

►Diabetes type 3

►Diabetes type 4

►Zwangerschapsdiabetes

 

Diabetes type 1

Ongeveer 10% van de diabetes-patiënten heeft het type 1. In totaal zijn er 120.000 personen met gediagnosticeerde diabetes type. Er wordt geschat dat ruim een kwart miljoen mensen diabetes (1 en 2) hebben, zonder dat zij dit weten.

Bij gezonde mensen maakt de alvleesklier insuline aan die helpt om het bloedsuiker (bloed-glucose) in de cellen te brengen waar het brandstof wordt. Bij type 1 maakt de alvleesklier geen of (veel) te weinig insuline aan. Het is een auto-immuunziekte waarbij de cellen die insuline produceren worden vernietigd. Als de cellen te weinig glucose ontvangen is er te weinig energie en voelt de patiënt zich moe. De overtollige glucose hoopt zich op in het bloed. Dit is een levensbedreigende situatie. Het lichaam reageert; Er ontstaat dorst zodat de nieren de glucose kunnen afvoeren.

Insuline spuiten; als er geen insuline gemaakt wordt moet er insuline geïnjecteerd worden in de bloedbaan zodat de glucose kan worden opgenomen door de cellen.

 

Diabetes type 2

Er zijn ruim 900.000 mensen met de diagnose diabetes type 2. Deze variant van suikerziekte werd vroeger ouderdoms-suiker genoemd. Dit echter achterhaald omdat in toenemende mate de diagnose bij jongeren (kinderen) wordt gesteld. Bij diabetes type 2 is wordt er wel (meer) insuline aangemaakt maar de cellen zijn minder gevoelig geworden voor insuline waardoor zij te weinig glucose op kunnen nemen.

Diabetes type is vaak gerelateerd aan overgewicht; vetcellen zijn minder gevoelig voor insuline. De alvleesklier gaat dan meer insuline produceren. Door dit (relatieve) overschot aan insuline raken de lichaamscellen minder gevoelig voor insuline. De alveesklier gaat nog meer produceren totdat er sprake is van uitputting (oververmoeidheid) van de alvleesklier. De productie van insuline daalt en het bloedglucose stijgt chronisch.

DIAB-2 is meestal veroorzaakt door een ongezonde lifestyle, hier vind je ook de oplossing: een lifestyle-interventie (het aanpassen van leefstijl) met gezonde gewoonten (bewegen en vasten) en gezonde voeding draagt bij aan herstel.

Prediabetes

De voorloper van diabetes wordt pre-diabetes of borderline diabetes genoemd. Er wordt geschat dat er in Nederland 750.000 mensen met prediabetes zijn. De verschillende symptomen die het voorstadium van diabetes vormen worden gezamenlijk het metaboolsyndroom, syndroom X of insuline-resistentie-syndroom genoemd.

►Er is sprake van overgewicht veroorzaakt door een slecht dieet en te weinig beweging.

►Verhoogd cholesterol met verhoogd triglyceriden-waarden.

►Hoge bloeddruk

►Buikvet, vet rond de organen. Omtrek bij mannen is >94 centimeter, bij vrouwen>90 centimeter.

Het metaboolsyndroom verstoort de hormoonbalans wat leidt tot meer stemmingswisselingen en een verhoogd risico op depressiviteit. De combinatie van slecht eten, te weinig bewegen, overgewicht, slechte cholesterolwaarden en te hoog bloedsuiker is een aanslag op de vaten en organen die zichzelf versterkt.

Diabetes-nee-dieet. Verschillende onderzoeken laten zien dat een dieet met raw whole foods binnen 6 weken leidt tot gewichtsverlies, minder lichaamsvet, betere cholesterolwaarden en lagere bloedglucose-waarden. Echter; het dieet is een blijvende aanvulling, een permanente wijziging in de lifestyle is een voorwaarde om herhaling te voorkomen.

Voor 80% van de mensen met pre-diabetes en diabestes type 2 is het veranderen van lifestyle (voeding en beweging) succesvol. Helaas moet 20% ondanks een dieet uiteindelijk toch insuline toedienen.

3. Welke symptomen geeft suikerziekte?

►Regelmatig / vaak dorst en veel plassen.

►Vaak moe zijn.

►Slechter zicht; last van ogen (rode en branderige ogen), wazig zien, dubbel of slecht zien.

►Slecht / langzaam genezende wondjes.

►Kortademigheid

►Pijn in de benen bij het lopen.

►Infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking.

 

De uiteindelijke diagnose is het werk van de huisarts. De symptomen kunnen ook veroorzaakt worden door andere ziekten, bijvoorbeeld MODY, de erfelijke suiker die om een andere behandeling vraagt.

4. Suikerziekten en bloedwaarden meten

Het doel bij de behandeling van diabetes is om het bloedsuiker tussen de 4,5 en de 8 te houden. Dit gaat om het nuchtere bloedsuiker, dus ’s morgens voor het ontbijt en voor drinken. Het meten van bloedglucose is het werk van de huisarts. Ga pas zelf meten na instructie van en in overleg met de huisarts.

 

5. Suikerziekte en speekselglucose

Het bloedsuiker of bloedglucose dat te hoog is en niet gebruikt wordt door de cellen blijft in de bloedsomloop totdat het uitgeplast wordt. Tegelijkertijd wordt echter ook het glucose gehalte in het speeksel hoger. Diabetici hebben (tot) wel 4x zoveel glucose in hun speeksel.

Continue zorgt het speeksel dus voor een aanval op het glazuur. Niet alleen overdag, maar ook tijdens de slaap blijft het glucose in het speeksel hoog. Tijdens de slaap bouwt het op.

Een bijwerking van diabetes en de glucose in het speeksel is caries (tandbederf), tandvleesontstekingen en kaakbotontstekingen. Diabetici gaan bij voorkeur vaker naar de tandarts en mondhygiëniste. De mondhygiëniste kan plaque verwijderen dat het begin vormt. Daarnaast kan de mondhygiëniste adviseren inzake de orale hygiëne.

6. Wat kan ik zelf doen bij suikerziekte

Diabetes is geen zelfzorg. Ga naar de huisarts. Vervolgens is het aanpassen van je lifestyle, het aanpassen van je dieet, het controleren van je bloedwaarden en het zorgen voor orale hygiëne gemakkelijk zelf te doen….. Op deze pagina alle produkten bij diabetes. Het veranderen van lifestyle is echt een uitdaging, maar elke dag de moeite waard.

7. Suikerziekte voorkomen

Bewaak je gewicht, beweeg, eet gezond, rook niet, wees zeer matig met alcohol. Ervaar je bij jezelf of je naast symptomen? Wacht niet maar vraag je huisarts om je glucosewaarden te meten.

Pre-diabetes, de voorloper van diabetes type 2, kun je zelf aanpakken met een raw whole food (plantaardig dieet) zonder suiker. Het meten van je cholesterol-waarden door de huisarts laten doen. Met een meetlint je buikomtrek meten kun je zelf.

8. Zwangerschapsdiabetes

Tijdens de zwangerschap kan diabetes ontstaan. De behandeling bestaat uit lifestyle advies, insuline of glucose-verlagende pillen. Zwangerschapsdiabetes komt ongeveer 3400 keer per jaar voor, 1 op de 50 zwangerschappen.

9. Diabetes type 3 - Alzheimer

Verschillende onderzoekers noemen Alzheimer ook diabetes type 3. Alzheimer kent verschillende vormen. Als de hersenen ongevoelig worden voor insuline ontstaat er een tekort aan glucose (energie) in de hersencellen. Omdat het mechanisme lijkt op diabetes wordt deze vorm van Alzheimer dus diabetes type 3 genoemd. De symptomen zijn aanwezig, maar de diagnose Alzheimer owrdt niet gesteld, daarom is de benaming diabetes type 3 in beeld.

Diabetes kan een voorloper zijn van Alzheimer als de diabetes leidt tot schade aan zenuwen en bloedvaten. Dit is dan de vasculaire vorm van dementie.

10. Diabetes type 4

Diabetes type 4 wordt vooral gediagnosticeerd bij ouderen, waarbij er geen sprake van overgewicht hoeft te zijn maar waar wel sprake is van insuline-resistentie. De oorzaak en oplossing wordt gevonden in speciale T-cellen, de Tregs-cellen waarbij “regs” afkomstig is van "reguleren".

Lees meer over diabetes op de blog voeding-vertering-vitaliteit.

Terug naar de pagina Maaltijdvervangers.

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

per pagina
  1. -13%
    Nutrins Shake Booster 165 gram
    Regular Price € 23,95 Special Price € 20,95
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

per pagina