Maaltijdvervangers vergelijken

Maaltijdvervangers vergelijken, wat zit er in en wat kost het.

Om de verschillende maaltijdvervangers eerlijk en goed te vergelijken is het belangrijk om te weten waarom mensen maaltijdvervangers en maaltijdshakes gebruiken.

Waarom worden maaltijdvervangers gekocht?

68% van maaltijdvervangers wordt gekocht door mensen die willen afvallen.
26% van de maaltijdvervangers wordt gekocht door sporters die vooral hun proteïnen willen aanvullen.
6% van de maaltijdvervangers wordt gekocht door mensen die gemakkelijk willen eten.

Waar worden maaltijdvervangers gekocht?

Bij de buurvrouw, de drogist, de apotheek en online. Voor maaltijdvervangers en maaltijdshakes is het moeilijk om precies inzicht te krijgen waar men deze maaltijden in poedervorm koopt. De reguliere drogist, reformhuis en apotheek hebben een beperkt assortiment waar merken zoals modifast, atkins, weightcare en de huismerk-maaltijdvervangers naast elkaar staan. Vooral bij Kruidvat en Etos is het huismerk populair. De supermarkt heeft een vergelijkbaar assortiment.

1. Maaltijdvervangers worden ook in het via-via-circuit verkocht. Dit wordt dan meestal via een multi-level-marketing systeem gepromoot zoals bij Forever living en Herbalife.

2. Maaltijdvervangers zijn net als persoonlijke hygiëne producten, sex-artikelen en voorbehoedsmiddelen ook overal online bij webshops verkrijgbaar.

3. Ook zijn er merken die uitsluitend werken met coaches zoals powerslim, sanaslank en prodimed.

4. Een nieuwe vorm is de pure player die rechtstreeks aan consumenten levert. Dus geen coach, geen winkel en geen adviseur ertussen. Dit lijkt vaak goedkoop.

5. Maaltijdvervangers Kruidvat huismerk en maaltijdvervangers ETOS huismerk

Wat kosten maaltijdvervangers en maaltijdshakes?

Tussen de 0,50 en 5,00 per maaltijd. Hier moet je goed uitkijken. Controleer altijd; hoeveel bevat een verpakking en hoeveel poeder is 1 maaltijd. 1 Kilo voor 20 euro en 50 gram per maaltijd kost je dus 1 euro. Maar een andere aanbieder verkoopt 1 kilo voor 15 euro maar adviseert 100 gram per maaltijd. 1 Maaltijd kost je dan 1,50 Het lijkt per kilo goedkoper, maar per maaltijd is het duurder.

Wat zit er in vervangmaaltijden?

Haver, melk-wei, suiker en vitaminen. De proteïnen-shakes noemen zichzelf maaltijdvervanger. De samenstelling geeft echter aan dat er vooral proteïnen uit zuivel (wei), suiker en vitaminen zijn gebruikt. De complete maaltijden bevatten vooral een hoog percentage haver, suiker en de verplichte minimale vitaminen en mineralen.

Welke claims worden er gemaakt, wat beloven al die poeders?

Het tover-woord is compleet, bevat alles wat je nodig hebt. Hier ontstaat een discussie; want wat heb je nou nodig per dag. Ja, alle vitaminen en mineralen in de juiste hoeveelheid. Maar je hebt ook vezels, proteïnen, vet en koolhydraten nodig. Een maaltijdvervanger bevat minimaal 250 kcal, dus weegt altijd meer dan 40 gram. Een maaltijdshake van 25 gram is echt niet compleet. Maar kan als tussendoortje of maaltijdcomponent worden gebruikt.

Ook zijn er maaltijdvervangers waar je zelf nog vet aan moet toevoegen. Door het vet niet aan het product toe te voegen is de houdbaarheidstermijn van het product 2 jaar langer. Met voldoende vet is de houdbaarheid meestal maar 1 tot 1,5 jaar.

Wat zegt de wet over maaltijdvervangers? Wat zegt Europa?

De wet wordt uitgevoerd door de NVWA en door EFSA. Er zijn voorschriften waar een maaltijdvervanger ten behoeve van gewichtsverlies en gewichtsbeheersing aan moet voldoen.
Eisen;
minimaal 800 calorieën per dag-rantsoen.
25 – 50% van de energie moet geleverd worden door proteïnen.
Minimaal 1 gram linolzuur (ALA) per maaltijd.
Minimaal 3,3 gram vezel per maaltijd.
30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitaminen en mineralen.

In 2019 treedt er een nieuwe wet in werking De minimale energie die een maaltijdvervanger moet bevatten blijft 250 kcal. Maar de hoeveelheid proteïnen moet sterk omhoog. Een maaltijd gaat dan minimaal 80 gram poeder bevatten. Het wordt een forse uitdaging om de maaltijdvervanger dan smakelijk te houden zonder met “de suikerpot te strooien”.

Nieuwe maaltijdvervangers in Nederland

Vanuit de USA zijn er verschillende maaltijdvervangers gemaakt van gevriesdroogde groenten, fruit, wieren, granen, kiemen, paddenstoelen en bijvoorbeeld rijst. Soms met suiker, soms met zoetstoffen en soms zelfs met toegevoegde enzymen en probiotica (goedaardige bacteriën).

Vriesdrogen is een duur productieproces maar het behoud wel 98% van de voedingswaarden, er wordt geen eten weggegooid en het transport is goedkoop. Bij vriesdrogen wordt zoveel mogelijk water onttrokken uit de ingrediënten. Omdat er geen water in de maaltijdvervangers zit, hoeft er ook geen conserveringsmiddel bij.

Garden of life, Terra Nova en Juvo raw whole foods zijn hier voorbeelden van. Bij deze state-of-the-art produkten zijn er verschillen in de kwaliteit van de ingrediënten, bio of niet, worden er zaden, kiemen of volgroeide planten gebruikt, hoeveel verschillende soorten, is het vegan/vegetarisch, is het biologisch en EKO, wat zijn de voedingswaarden, worden er toevoegingen gebruikt?

Belangrijkste vraag; is het een voedingssupplement dat je toegevoegt aan je maaltijd of is het een complete maaltijd. Hier is Juvo uniek. Maar ook de gebruikte allergenen spelen een rol. Zo kun je kiezen voor een maaltijdvervanger zonder gluten, wei of soya.

De gemiddelde proteïnen-shake in Nederland en de nieuwe maaltijdvervangers heten allebei maaltijdvervangers. Maar de ene groep is slechts een suppletie (aanvulling) en een manier om je energie inname te verlagen. Terwijl de andere groep is samengesteld uit tientallen ingredienten om een complete gezonde gevriesdroogde maaltijd aan te bieden.

Proteïnen maaltijdshakes en maaltijdvervangers

(Top)sporters die regelmatig extra proteïnen willen gebruiken kunnen kiezen uit veel merken. Gebruik  je proteïnen als supplement of als maaltijd?
Als maaltijd moeten er vezels, vetten en een beetje koolhydraten aanwezig zijn.

Als suppletie moet je kijken naar de aminozuren in het supplement. Bevat het de aminozuren die jij nodig hebt, bijvoorbeeld voor spiergroei? Bevat het alle essentiële aminozuren om gezond te blijven? Wat is de bron van de proteïnen? Is dat dierlijk of plantaardig. Afslanken met proteïnen-maaltijden Je vervangt 1, 2 of 3 maaltijden per dag door een proteïnenshake of je hebt 5 eet-momenten op een dag rijk aan proteïnen. Check of alle aminozuren aanwezig zijn. Check de hoeveelheid toegevoegde suiker.

Langdurig gebruik van proteïnen-rijke voeding wordt niet door elke deskundige aangeraden. Het kan een belasting voor je nieren zijn. Anderen geven aan dat het lichaam sneller en meer verzuurd. Naast de standaardbijwerkingen op de spijsvertering, haarverlies, winderigheid, invloed op de menstruatie. Maar als methode om af te vallen onder begeleiding van een coach is deze aanpak succesvol. Een goede coach bewaakt ook je gezondheid.

Proteïnen-maaltijden op basis van plantaardige proteïnen aangevuld met vezels, vetten en wat koolhydraten minimaliseren de bijwerkingen en ondersteunen ook gewichtsverlies.

afbeelding maaltijdvervangers top tien ultieme maaltjidvervangers vergelijken maaltijdshakes juvo original juvo slank juvo proteinen raw whole food

Maaltijdvervangers om gemakkelijk gezond te eten.

De schijf van 5 met alle benodigde micro-nutriënten en macro-nutriënten is opgesteld door het voedingscentrum op basis van het advies van de gezondheidsraad die haar advies baseert op meta-analyses van duizenden onderzoeken. Een maaltijdvervanger die de schijf van 5 invult bevat tientallen ingrediënten, een multi-vitaminen-mineralen complex, voldoende vezels, proteïnen, koolhydraten en goede vetten. Maar ook groene thee en hele granen.

Een Juvo proteïnen-maaltijd en een Juvo raw whole meal maaltijd per dag, aagemaakt met plantaardige melk, voorzien in 2/3 van de schijf van 5.

Mijn top 10 maaltijdvervangers en maaltijdshakes

Gebaseerd op prijs (per kilo), samenstelling, voedingswaarden (koolhydraten, aminozuren, vitaminen, mineralen en vezels) en kwaliteit (biologisch, EKO, glutenvrij, vegan, suiker-vrij).
1. Juvo Original (gemakkelijk gezond eten)
2. Juvo Slim (afslank shake)
3. Juvo Proteïnen (proteïnen maaltijd)
4. Sunwarrior Illumin8 (proteïnen maaltijd)
5. Body & Fit Low calorie meal (proteïnen maaltijd)
6. Powerslim (proteïnen afslank shakes)
7. Weightcare (programma)
8. Modifast (programma)
9. Straight away (proteïnen shakes)
10. Atkins

*** Lees hier meer over Maaltijdvervangers.

Vraag: zie je fouten of vergissingen in dit artikel, ben ik niet compleet of vergeet ik een aanbieder? Aub laat het mij weten en ik corrigeer en vul aan.
Rinjo Israels, november 2017


Bestel hier je maaltijdvervangers

Maaltijdvervangers vergelijken, de top 10 beste maaltijdvervangers.
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

6 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

6 producten

per pagina