Probiotica, hoeveel miljard is nodig?

Probiotica hoeveel miljard bacteriën zijn er nodig om iets te veranderen?

Microbioom, de miljarden bacteriën in je darmen. Elk mens heeft ongeveer 100.000 miljard levende microben in zijn darmen. Samengesteld uit ongeveer 2000 verschillende soorten en 7000 verschillende stammen. Deze microben wegen ongeveer 1,5 kilo en produceren per dag 2 tot 4 liter gas. Hoeveel miljard bacteriën zijn nodig om iets te veranderen?

Hoeveel bacteriën bevatten je darmen?

Het microbioom is niet statisch, maar verandert en groeit. De ontlasting bestaat uit ongeveer 50% bacteriële biomassa. Een afspiegeling van het microbioom en bewijs dat er dagelijks tientallen grammen nieuwe bacteriën worden gemaakt.

Wat is de werking van de darmen, waar zit het microbioom?

Het aantal en de diversiteit aan bacteriën neemt toe als je verder gaat in het spijsverteringskanaal. 95% van het microbioom wordt aangetroffen in de dikke darm en 5%, ongeveer 50 gram, vind je in de dunne darm.

Immuniteit in de darmen

Ondanks deze verdeling tussen de dunne en dikke darm vind je 80% van het darm-immuunsysteem in de dunne darm en 20% in de dikke darm. Samen zijn de darmen 80% van je complete immuunsysteem.

Hoeveel miljard bacteriën heb je nodig voor een effect?

Hoeveel miljard bacteriën heb je nodig voor een effect?

Bacteriën in de dunne darm

Duodenum / Jejenum: De dunne darm heeft een lengte van ongeveer 6 meter en bestaat uit: De twaalfvingerige darm, die ook wel duodenum wordt genoemd. Deze is 25 centimeter lang. De nuchtere darm, die ook wel jejunum wordt genoemd.

 • Transit time (2-4 uur), de tijd dat je voedsel zich in de dunne darm bevindt.
 • De laag bacteriën op het slijmvlies in de dunne darm is 1 cel dik.
 • De meeste opname processen vinden plaats in de dunne darm.
 • De meeste immuniteit, hormoon-functies en zenuwfuncties bevinden zich in de dunne darm.
 • Weinig bacteriën, gedomineerd door o.a.: Lactobacilli en Colibacteriën.
 • De transit tijd is korter dan de tijd die nodig is voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen.

bacteriën in de dikke darm

Dikke darm, de colon

De dikke darm heeft een lengte van ongeveer 1 meter.

 • Trage transit time, de tijd dat voeding/ontlasting zich in de dikke darm bevindt (18-90 uur)
 • De laag bacteriën is ongeveer 200 cellen dik.
 • Minimale opname functie
 • Weinig immuniteit, hormoon-functies en zenuwfuncties
 • Veel bacteriën vooral anaerobe bacteriën (Bacteroides)
 • De transit tijd is ruim voldoende voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen.

Waar werkt probiotica

Het resultaat van deze eigenschappen: de dunne darm is plek waar antibiotica de meeste verstoring veroorzaakt. De dunne darm is de plaats waar antibiotica haar werk moet doen om het immuunsysteem te beïnvloeden. De lage hoeveelheid commensale bacteriën in de dunne darm betekent dat deze verwoest worden door antibiotica. De dikke darm wordt nauwelijks beïnvloed door antibiotica maar is wel de belangrijkste plaats voor IBD (darm ontstekings ziekten). Het aantal commensale bacteriën en hun effecten in de fysiologie van de dunne darm betekenen dat hier de meeste activiteit van (de meeste) probiotische supplementen plaatsvindt.

Suppletie tussen de 2 en 50 miljard is nodig voor werking.

Klinisch onderzoek naar het gebruik van probiotica tijdens en na antibiotica laat zien dat suppletie met 25 miljard Lab4-bacteriën de overgroei van ongunstige bacteriën afremt na antibiotica en significant de resistentie van enterococcen tegen antibiotica afremt. (Addenbrooke’s hospital Cambridge). Probiotica vermindert de bijwerkingen van antibiotica en draagt bij aan de effectiviteit van antibiotica.

Hoeveel probiotica?

Om een effect te realiseren in het microbioom in de dikke darm zijn zeer hoog gedoseerde probiotica nodig: 100 tot 2000 miljard. De hoeveelheid die ook bij een poep-transplantatie wordt gebruikt. Het dikke darm-microbioom wordt vooral beïnvloed door de activiteit van prebiotica. ProVen heeft speciaal voor professionals (therapeuten) een < a href="https://www.gezondmooislank.nl/probiotica-500-miljard-intensieve-formule">500-miljard probioticum ontwikkeld.

Supplementen met probiotica bevatten 10 tot 50 miljard probiotica

Voor dagelijks onderhoud wordt 2,5 miljard toegepast.

Heb je vragen over probiotica? Stel ze ons via het contactformulier, de live-chat of telefonisch op 055-3672000 Of lees verder op deze pagina.

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.

Wij gebruiken cookies om op basis van je bezoek aan de verschillende pagina's en websites ons aanbod en onze content beter af te stemmen op bezoekers en om onze marketinginspanningen te meten. Meer details hier.
x
Loading...