PDS prikkelbaar darm syndroom 8 tips

PDS is voor 20% van de mensen een chronisch darm-probleem. 2/3 is vrouw en 1/3 is man.
De meest voorkomende symptomen van het prikkelbare darmsyndroom zijn; buikpijn, opgeblazen gevoel en veranderingen in de ontlasting (diarre, verstopping en afwisselend diarree en verstopping). Ook heeft het syndroom secundaire symptomen zoals vermoeidheid, angst en andere emotionele veranderingen.

8 tips

  • 1. Stress is een indirecte veroorzaker van klachten. In stressvolle situaties stopt de spijsvertering. Alle organen, het hele systeem, bereidt zich voor op vechten, vluchten of bevriezen. Het verteren van voeding is dan minder belangrijk. Bij langdurige stress (werk of relatie) werkt de spijsvertering niet optimaal. Het aanleren van ontspanningsoefeningen kan stress-reacties verminderen. Bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga.
  • 2. Voedsel-overgevoeligheden, -intoleranties of -allergieën kunnen een rol spelen bij het veroorzaken en verergeren van symptomen. Het vermijden van deze “triggers’ kan helpen om symptomen te verminderen.
  • 3. Verminder het gebruik van alcohol, koffie en gekruid eten omdat dit de darmwand kan irriteren en zo reacties kan veroorzaken.
  • 4. FODMAP-dieet. FODMAP’s zijn fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen. Allemaal koolhydraten (vormen van suiker) die vermeden worden in dit dieet. Het volgen van een fodmap-dieet kan symptomen verlichten. Het is echter een tijdelijke aanpak omdat er voedingsgroepen worden geëlimineerd. Stap 1, het reduceren van toegevoegde suiker past in een gezonde lifestyle.
  • 5. Vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron) kunnen een van de redenen zijn dat vrouwen relatief twee keer zo vaak last hebben van PDS. Deze hormonen beïnvloeden de spijsvertering, de pijnsensatie en de ontstekingen. Het behoud van een goede hormonale balans kan helpen de symptomen van PDS te verminderen.
  • 6. Bacterieële infecties kunnen soms leiden tot langdurige darmklachten en kunnen symptomen van PDS veroorzaken.
  • 7. Te weinig spijsverterings-enzymen en te weinig maagzuur verminderen de mate van spijsvertering en de opname van de nutriënten in de voeding. Een tekort aan nutriënten zoals vitaminen en mineralen beïnvloedt de gezondheid en daarmee de symptomen van PDS. Het aanvullen van voeding met supplementen is een optie.
  • 8. Het aanvullen van het dieet met gefermenteerde voeding rijk aan lactobacillen (probiotica, de vriendelijke bacterieën) ondersteunt de balans in de darmflora, de verhouding tussen: vriendelijke, neutrale en schadelijke bacteriën. Voorbeelden van gefermenteerde voeding zijn: yoghurt, zuurkool, kefir. Zuurkoool is gefermenteerde witte kool, yoghurt is gefermenteerde melk. Als deze voeding reacties veroorzaakt kan een supplement met alleen vriendelijke bacteriën overwogen worden.

zuurkool darmflora

Zuurkool

Lifestyle

Samenvattend; leef gezond, beweeg (sport), eet rustig kleine maaltijden met aandacht (mindful).

Bovendien nog meer informatie over probiotica vind je op de website van ProVen of kijk hier.

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.

Wij gebruiken cookies om op basis van je bezoek aan de verschillende pagina's en websites ons aanbod en onze content beter af te stemmen op bezoekers en om onze marketinginspanningen te meten. Meer details hier.
x
Loading...