Postnatale depressie mannen

Pas sinds kort zijn er aanwijzingen dat ook in de hormoonhuishouding van de man veranderingen plaatsvinden. Postnatale depressie mannen. Het wordt tijd voor een eigen zwangerschaps-cursus voor mannen.

Hormoonverandering verklaart postnatale depressie bij vaders

Uit een langlopend onderzoek van de Amerikaanse Northwestern University blijkt dat bij jonge vaders het testosteronniveau daalt, vooral bij mannen die zeer betrokken zijn bij de zwangerschap en veel tijd doorbrengen met hun kinderen.

Zestig jaar geleden was de rolverdeling tussen man en vrouw duidelijk: hij was kostwinner, zij zorgde voor de kinderen. Tegenwoordig zijn mannen meer betrokken bij de opvoeding en moeten zij er net zo goed midden in de nacht uit om met een huilende baby rond te sjouwen.

Postnatale depressie bij vrouwen

Het is bij veel vrouwen nog steeds een uitdaging. De impact van ouderschap op vaders is echter onderbelicht. In de UK wordt hier, sinds 2016, jaarlijks aandacht gegeven aan de vorm van de “International fathers mental health day”. Een dag aandacht voor de geestelijke gezondheid van mannen en dan vooral jonge vaders.

10% van de vaders heeft een depressie

Na de geboorte heeft 10% van de vaders last van een depressie en dit loopt op naar 50% als ook de moeder een depressie heeft (postnatale depressie). Bij een traumatische geboorte kan dit leiden bij mannen tot PTSD, het post traumatisch stress syndroom. Van mannen wordt verwacht dat zij sterk zijn en blijven en dat zij beschikbaar en capabel zijn om de moeder en de baby te verzorgen en te beschermen. Terwijl ook sommige mannen last hebben van veranderingen in hun hormonen. Op die manier moeten zij zich op 2 fronten bewijzen, met eventuele geestelijke gevolgen.

Er is weinig opvang of support voor mannen, maar de eerste initiatieven om voor mannen een zwangerschaps cursus te organiseren zijn gestart.

Postnatale depressie mannen

Postnatale depressie mannen

De voorbereiding voor mannen op de geboorte beginnen eigenlijk heel simpel door mannen te betrekken bij het proces en de aankomende organisatie van de zorg. De planning van het nieuwe gezin moet ook tijd reserveren voor de ouders samen en voor de ouders als individu.

Algemeen geldt voor vaders dat zij gezond moeten zijn. Hun lichamelijke conditie heeft invloed op hun geestelijke weerstand en conditie. Dit betekent gezond eten, goed slapen, sporten en eventueel het gebruik van voedingssupplementen. Een deskundige kan hier adviseren.

Voor vragen kunt u contact opnemen. Rinjo Israels Juni 2019.

Bronnen

  • International Father’s Mental Health Day (IFMHD)
  • Het bestaat: postnatale depressie bij mannen
  • Hormoonverandering verklaart postnatale depressie bij vaders
  • Hormoonverandering verklaart postnatale depressie bij vaders

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.

Wij gebruiken cookies om op basis van je bezoek aan de verschillende pagina's en websites ons aanbod en onze content beter af te stemmen op bezoekers en om onze marketinginspanningen te meten. Meer details hier.
x
Loading...