Paleo dieet verhoogt risico op hartaanval en beroerte

Paleo verhoogt risico hartaanval. Het paleo dieet bevat teveel rood vlees en te weinig hele granen. Het microbioom maakt dan meer TMA aan dat door de lever wordt omgezet in TMAO, een marker voor een dubbel zo hoog risico op hartziekten.

Paleo dieet verdubbelt risico hart-ziekten

Paleo verhoogt risico hartaanval Mensen die langdurig een paleo dieet volgen hebben 2 keer zoveel TMAO in hun bloed. TMAO is een “marker” voor hartaandoeningen (hartaanval en beroerte). Dit is de conclusie uit een onderzoek naar de effecten van het paleo-dieet op de darmflora. Onderzoekers van de Edith Cowan University (ECU) vergeleken 44 mensen op het paleo-dieet met 47 mensen die een traditioneel Australisch dieet volgden.

Het onderzoek is gepubliceerd in het European Journal of Nutrition, de onderzoekers hebben de hoeveelheid TMAO (trimethylamine-n-oxide in het bloed van de deelnemers gemeten. Hoge TMAO-waarden, een organische verbinding, worden aangemaakt in de darmen door bacteriën (darmflora). Hoge TMAO-waarden betekenen een hoger risico op hart- en vaat-ziekten.

Het paleodieet of oer-dieet, schrijft voor dat er vlees, groenten, noten en beperkt fruit wordt gegeten. Wat niet mag zijn granen, zuivel, zout, peulvruchten, suiker en bewerkte olie.

Impact op microbioom

Hoofdonderzoekster Dr Angela Genoni: Met de toenemende populariteit van het paleodieet werd het belangrijk te onderzoeken wat de impact van het dieet is op de gezondheid.

Veel paleo-volgers claimen dat het dieet goed is voor de darmflora (microbioom), maar dit onderzoek suggereert dat als het gaat om de aanmaak van TMAO in de darmen het paleo-dieet een tegengesteld effect heeft als het gaat om de gezondheid van het hart. De onderzoekers vonden ook dat bepaalde goede bacteriën lager waren in de paleo-diëters. Dit werd veroorzaakt door en lagere inname va koolhydraten en dat kan gevolgen hebben voor chronische aandoeningen op langere termijn.

Oorzaak is te weinig hele granen

Oorzaak voor de hogere TMAO-waarden bij de paleo-dieet volgers bleek het tekort aan hele granen in het paleo-dieet. Dit in tegenstelling tot het lagere risico op hart-ziekten bij mensen die veel hele granen in hun voeding gebruiken.

paleo verhoogt gezondheidsrisico's

paleo verhoogt gezondheidsrisico's

De hogere waarden bij paleo werden veroorzaakt door hogere concentraties aan bacteriën die TMAO produceren. In het oer-dieet passen geen hele granen terwijl dit een fantastische bron is van resistent zetmeel en andere fermenteerbare vezels die vitaal zijn voor de gezondheid van het microbioom in de darmen volgens Dr. Genoni.

TMAO wordt in de lever aangemaakt uit TMA dat wordt gemaakt in de darmen kan een gebrek aan hele granen de populatie in de bacteriën veranderen waardoor er meer TMAO geproduceerd wordt. Ook bevat het paleo-dieet grote porties rood vlees per dag waarin de bouwstoffen voor TMAO zich bevinden. Paleo-volgers eten twee keer de aanbevolen hoeveelheid verzadigde vetten per dag.

Bron: 1. Angela Genoni, Claus T. Christophersen, Johnny Lo, Megan Coghlan, Mary C. Boyce, Anthony R. Bird, Philippa Lyons-Wall, Amanda Devine. Long-term Paleolithic diet is associated with lower resistant starch intake, different gut microbiota composition and increased serum TMAO concentrations. European Journal of Nutrition, 2019; DOI: 10.1007/s00394-019-02036-y

Aanvullend onderzoek

TMAO wordt door de darmflora geproduceerd uit choline, lecitine maar ook uit l-carnitine. Eieren en rood vlees leveren deze stoffen. In onderzoek bleek dat proefpersonen met een darmflora die niet in balans is (dysbiose) de bloedwaarden van TMAO stegen. Proefpersonen met een gezonde darmflora vertoonden geen stijging in TMAO en daarmee geen verhoogd risico op hart-aandoeningen.

Rood vlees, vet of mager gaf dezelfde stijging in TMAO. Proefpersonen die stopten met de consumptie van rood vlees zagen een daling in hun TMAO-waarden.

De lecithine studie.

Vegetariërs maken weinig tot geen TMAO aan. Zelfs als zij weer proberen rood vlees tee ten stijgen de TMAO-waarden niet. Hun darmflora heeft zich aangepast aan het vegetarische dieet en hun microbioom maakt geen tot nauwelijks TMA aan.

Lees ook de blog "Waarom je darmen geen paleo willen".

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.

Wij gebruiken cookies om op basis van je bezoek aan de verschillende pagina's en websites ons aanbod en onze content beter af te stemmen op bezoekers en om onze marketinginspanningen te meten. Meer details hier.
x
Loading...