Antibiotica resistentie bij kinderen

Antibiotica resistentie bij kinderen. Er wordt teveel antibiotica voorgeschreven bij kinderen tot 5 jaar. Bij meerdere kuren per jaar neemt de effectiviteit van de antibioitca af met 30% volgens nieuw onderzoek. Maar ook de kennis en verwachtingen van ouders moet worden aangepast.

Effectiviteit antibiotica

Als kinderen (tot 5 jaar) in 1 jaar 2 of meer keer antibiotica krijgen voor infecties aan de luchtwegen (kuchen, zere keel, oorpijn) zijn eventueel volgende antibioticakuren minder effectief. Volgens een studie van de universiteiten van Oxford, Cardiff en Southampton.

30% teveel antibiotica voorgeschreven

Ruim 30% van de voorgeschreven antibiotica (in de UK) zijn onnodig, volgens een recente studie. De consequenties van teveel antibiotica voorschrijven dragen bij aan de zorgelijke toename van antibiotica-resistentie. De gevaren van het onnodig voorschrijven van antibiotica worden duidelijk.

Minder antibiotica voorschrijven

Minder antibiotica voorschrijven

In de studie geleid door Dr. Oliver Hecke analyseerde hij en zijn team de informatie uit electronische patiƫnten-dossiers van 250.000 kinderen. Zij vonden dat als er 2 of meer antibiotica-kuren werden voorgeschreven het risico op resistentie van volgende kuren, en opname in ziekenhuizen, met 30% toenam.

Kinderen worden resistent voor antibiotica

Volgens de rapportage in de British Journal of General Practice geven de onderzoekers aan dat het niet alleen ligt aan het ontwikkelen van resistentie voor antibiotica of verstoring van het microbioom (darmflora) maar dat het ook gerelateerd kan zijn aan: de verwachtingen van ouders, de onbekendheid met de beperkte werkzaamheid van antibiotica en hun verwachtingen t.a.v. de duur van infecties aan de luchtwegen.

Als kinderen meer antibiotica krijgen bezoeken zij vaker een arts wat leidt tot een hogere werkdruk (meer zorg). Ook zijn de meeste infecties aan de luchtwegen viraal en gaan zij vanzelf over, de bijdrage van antibiotica is beperkt.
Een verbetering zou zijn om de ouders beter te informeren over het ontstaan en de duur van infecties aan de luchtwegen. Een soort ontmoedigingsbeleid voor antibiotica bij infecties aan de luchtwegen.

De uitkomst van de studie komt overeen met deze Amerikaanse studie gepubliceerd in JAMA

Veelvuldig gebruik van antibiotica kan leiden tot resistentie. De Nederlandse situatie t.a.v. antibioticagebruik en resistentie wordt gerapporteerd op deze website van Volksgezondheid en zorg.

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.

Wij gebruiken cookies om op basis van je bezoek aan de verschillende pagina's en websites ons aanbod en onze content beter af te stemmen op bezoekers en om onze marketinginspanningen te meten. Meer details hier.
x
Loading...